Şifreli Kilit

Burçin ERİŞEN

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
24 Eyl 2007
Mesajlar
718
Puanları
156
Yaş
46
ŞİFRELİ KİLİT

Günlük hayatimizda karsilasmaya basladigimiz, sifreli kilitlere basit bir örnektir.Çalismasi sadece içeriden ayarlanan dört basamakli kombinasyonun, tus takiminda dogru basilmasi ile çalisir.Eger yanlis bir anahtara basilirsa kilit açilmaz. Sifreli kilitin çalismasi için a, b, c, ve d hatlarinin set(lojik 1) olmasi gerekmektedir. Örnek olarak sifremiz 1756 ise; a hattina 1, b hattina 7, c hattina 5, d hattina 6 ve diger anahtarlari (2,3,4,8 ve 9) ise reset hattina baglamak gerekmektedir.

Deverede iki adet D-Flip Flop içeren CD4013 entegreleri kullanilmistir.D-flip flop'larin clock uçlari a, b, c ve d hatlarina baglanir.D- flip flop bir birlerine seri sekilde baglanmistir. Böylece ilk kodun dogrulugundan sonra ikinci, üçüncü, dörtüncü kodlarin dogruluguna bakmaktadir. Kodlarin siralamasi a, b, c, d olarak ayarlanmistir. Dogru kodalma yapildiktan sonra röle transistör üzerindençalistirilir. Devrenin çalismasi sürekli oldugu için, reset uçlarina baglanan anahtarlardan herhangi birine basilarak baslangica dönülür.(Besleme hattindaki C1 kapasitörü D-flip floplarda ki efy süresince belirsizligini kaldirmak için kullanilmistir.)

Devreyi istediginiz her yere uygulayabilirsiniz.

Kolay Gelsin
Saygılarımla...
 

Ekli dosyalar

  • ifrelikilitema4pads6.gif
    ifrelikilitema4pads6.gif
    23.9 KB · Görüntüleme: 14
güzel paylaşım teşekkür ederim kardeşim.
 
böle bi şifreli kilidi açmak isterseniz arkadaşlar.devrenin enerjisini kesmeniz we röle uçlarına 12 v wermeniz yeterli olacaktır.paylaşım için sagol.
 
Mantikta evet hakisiniz role uclarina 12volt verdiginiz zaman kilidi acarsiniz. Bunu elektrik elektronik ten biraz anlayan herkes bilir.

Ama sunu unutmayalim.

Bu devreyi evinize yerlestirdiginiz zaman kapinin onunde sadece tus takimi olacaktir. Tus takimini parcalasanizda rolenin uclarina erisemezsiniz. Buda demektir ki devre duzgun bir sekilde ve olmasi gerektigi gibi tasarlanmistir, 12 volt olsa bile elinizde tus takimindan roleyi tetikleyemezsiniz.

Bu devreyi yapip kullanacaksaniz, butunlesik bir sistem yapmayin. butunlesikten kastim baski devre olusturup tus takimlarinida ayni baski devreye yerlestirip isi halletmek gibi. Tus takimi devreden ayri olmasi gerekir.
Ben olsam hazir tuslardan kullanirdim.

Yukaridaki devrede sifreyi belirlemek icin tus takimindaki uclari a,b,c,d, uclarina ve reset ucunu kullanarak belirleniyor.
Olasi bir sifre degisikliginde uclari degistirmeniz gerek.


Gorusmek uzere..
 
proteus ve diptrace de cd4013 ün bacakları eksik çıkıyor
ne yapmam lazım yardımcı olabilirmisiniz teşekkürler
 
slm arkadaşlar burdaki şifreli kilit devresini çalıştıaramadım ayrıca proteusta bazı bacak sayıları 4013 enregresinin eksik çıkıyor bu çalışmaması için bi neden mi ayrıca bunu main bord un üzeinede kurdum odada çalışmadı acaba bu konu hakkında cvp yazarsanız hiç olmassa çalıştığndan emin olan bi ri varmı teşekkürler hepinize efe 43
 
resimli anlatımlarla desteklesek daha güzel olmaz mı
saygılar...
 
selam arkadaşlar bu devrenin isis çizimi olan varmı yardımcı olsanız sevinirim 4013 lü devrenin
 
şifre kilite alıcı kart bağlamak istiyorum kumandayla açmak için nsl yapabilirim
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,589
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst