Şönet Nedir ? Ampermetre yanında kullanılan Şönt nedir, görevi nedir ?

Serkan bey, panel tipi maksimum 20A ölçebilen ampermetre ve yanında cihaza ait orjinal şöntü geliyor.Henüz elime geçmedi, ama yarın elimde olacak. Henüz şönt değerini bilmiyorum ama muhtemelem 20A 60 mv dur diye tahmin ediyorum. Gelen ampermetreyi orjinal şöntü ile bağlarsam, skalada ne görürsem gerçek amper o mudur.

Evet odur. ekranda 12 görürseniz 12 amper geçiyor demektir.
 
Ben teşekkür ederim iyi geceler ,

Bu arada ürününüz geldiğinde resimleyip buraya eklerseniz sevinirim. Merak ettim nasıl bir yapısı var.
 
Ampermetreniz tam skalada 75 mv ile ekranda 20 a değerine ulaşıyor. umarım şönt direncinizde bu değerdedir.
 
Elbette edebilirsiniz. Dc su ısıtıcısı hiç görmedim ancak dc olan herhangi bir yük ile kontrol edebilirsiniz. Ben yük olarak oto ampüllerinden yada 12 volt 50 watt lamba kullanıyorum
 
Zahmet edip bilgisini paylaşan ve yazan tüm arkadaşlara sonsuz teşekkürlerimi iletirim.
 
Elbette edebilirsiniz. Dc su ısıtıcısı hiç görmedim ancak dc olan herhangi bir yük ile kontrol edebilirsiniz. Ben yük olarak oto ampüllerinden yada 12 volt 50 watt lamba kullanıyorum

Serkan Bey, ampermetre geldi ama resimdeki ile birebir aynı değil, 85C1 20a ve class 2,5 yazıyor. Şönt: FL- 2 /0,5 yazıyor. Gelen dc akımı (+) parelel bağladığım halde hiç amper göstermedi. Oysa yine aynı anda parelel bağlı dijital multimetre 4,65 amper gösteriyordu ve lambalar yanıyordu. Skaladaki ibre hiç kımıldamıyor. Bu durumda Ampermetre bozukmu ?
 
Sayın mt8 ,

Merhabalar. Yapılması gereken bağlantıyı aşağıda resim olarak çizerek anlatmaya çalıştım. Şöntün üzerinde solda 2 sağda 2 vidalı bağlantı olmalı. Bunlardan sol ile sağdakilerin birer tanesine güç kablolarını bağlayıp dc güç kaynağınız ile lambanın arasına seri giriyorsunuz. kalan 2 vidaya ise direkt ampermetrenizi bağlıyorsunuz.

Kablo bağlantılarını güç devresini mavi renkte belirttim. Şönt ampermetre bağlantısını kırmızı belirttim.

Not : Eğer akımın yönünü ters verdiyseniz normalde ibre saat yönünde hareket edecek iken saat yönünün tersine hareket etmek isteyecek ve ordaki sonlandırıcı pine çarparak daha fazla ilerleyemeyecektir. Bu durumu dikkatli bakarsanız gözlemleyebilirsiniz. Eğer böyle bir durum var ise şönt ile ampermetre arasındaki bağlantıyı ters çevirerek düzeltebilirsiniz. Normalde bu bağlantı şeklinin yönleri var. Şönt direncini eksi hatta yada artı hatta bağlar iseniz ona göre ekranın bağlantısını doğru yönde yapmalısınız. İbreli ekranın testini ölçü aletinizi ohm ölçme konumuna alıp ekranın arkasındaki 2 adet pine çok kısa süreli anlık dokundurrup çekerek ibredeki değişimi gözlemleyebilirsiniz. Bu esnada ibre hızlı bir şekilde saat yönüne hareket etmek isteyecektir. Uzun süreli dokundurmamanızı tavsiye ederim. iki yönde dokundurduğunuz halde ibre hareket etmiyor ise bu durumda ampermetreniz arızalı yada sorunlu olabilir.

Şönt direncini test için ölçü aleti ile önce ohm kontrolü ile kısa devremi değilmi kontrol edebilirsiniz. kısa devre ise ( ki lambanız yandığına göre kısa devre ) lamba yükü bağlı iken ölçü aletiniz ile dc voltaj kademesinin en düşük konumunda 200 mv kademesinde şönte paralel bağladığınızda çektiğiniz akıma göre bir voltaj okumalısınız. aynı konumda gücü kestiğinizde 0000 volt okumalısınız.
şönt bağlantısı.JPG
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,526
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst