İki fazda 220v lamba çalışması.

bnym97

Üye
Katılım
18 May 2015
Mesajlar
16
Puanları
1
Yaş
26
Arkadaşlar fabrikada mekanik bakımcı olarak çalışmaktayım.Makina modellerimizden birisi 2 fazda çalışacak şekilde tasarlanmış.

Bu makinalara elemanlar tarafından ufak led lambalar takıyoruz çalışırken daha rahat görmeleri için.

Makinaya 2 faz 1 toprak geliyor fakat arada kaçak akım rolesi olduğu için lambayı faz ve toprağa bağlayınca role atıyordu bende ayriyetten nötr için kablo çekecektim busbardan diğer bakımcı arkadaşlardan birisi faz kablolarından birini nötr sanıp lambayı 2 faza bağlamış ve lamba 2 haftadır sıkıntısız çalışıyor bunun nasıl olduğunu bir türlü anlayamadım.

220 volt arada ufak bir kutusu var çıkışıda yanılmıyorsam 24volt olması lazım.

Acaba diyorum şimdi ac akımda + ve - yer değiştirdiği için lambanın bağlı olduğu fazlar örneğin r ve s olsun hangi fazlara bağlı olduğunu bilmiyorum. R fazı + iken S fazı - olsa sonra tam tersi bu şekilde olduğu için mi çalışıyor olabilir yoksa başka bir açıklaması mı var?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Bazı makinalar farklı fazlar arası gerilimde çalışırlar, diğer cihazlardan ayrı bir trafo üzerinden beslenirler. Böyle bir durum varsa makinanın fazlar arası çalışma gerilimi farklı olabilir.

Saygılar....
 
Merhaba,
Eektrikli cihazların çalışmasını sağlayan değer özünde "Potansiyel farktır". Faz ve Nötr de potansiyel farktan öte bir şey değildir. Bu bağlamda 2 faz (R - S) birbirine göre faz farkı (faz açısı) nedeniyle potansiyel fark içermektedir.
Buna göre 2 adet (iki faz arası 380V olduğundan) klasik flamanlı ampülü seri bağlı olarak R ve S fazları arasına bağlarsak nötr bağlantısı olmadığı halde lambaların normal yandığını görürüz.
Sizin örneğinizde ki led lambaların önünde bir transformatör-doğrultucu olduğu anlaşılıyor çıkış 24V demenizden. Bu durumda ilgili trafonun 380/220 girişi desteklediği 24V çıkış verdiği anlaşılıyor.
 
Bu konu hakkında beni aydınlattığınız için çok teşekkür ederim.
 
Makineniz hangi ülke malı?Tayvan,Japonya,kore gibi ülke makine lerinde faz-faz arası 200-220 volt civarında dır.Fabrika nızda elektrikçi yok mu?Eğer varsa onunla birlikte makinede R ve S yazan kablo uçlarını voltmetre ile ölçün eğer siz bu işleri yapıyorsanız yarın Allah göstermesin olacak bir kaza da siz suçlu olursunuz!Patron ve idareciler her işi yapmanızı söyler ama yarın bir kaza olsun yapmasaydı derler!
Gelelim asıl meseleye uzak doğu makinelerinde faz-faz arası bizim faz-nötr voltajı gibidir ben de daha önce tayvan malı Cnc tezgahlarda 220 volt fanları iki fazla bağlayıp çalıştırıyordum
 

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,478
Kullanıcılar
449,892
Son üye
bekmezci

Yeni konular

Geri
Üst