çamaşır makinesi kapı kilit bağlantıları

Bir arkadaşıma rica etmiştim, bugün bozuk bir kaç parça getirdi, 4 pinli kapı kilidini açtım sizler için arkadaşlar :)
Dış görünüm, aynı zamanda tornavidayla çektiğim yer buton (tel) ile kapı açma mekanizması, 2 bölümden oluşur sol parça ptc içeren sviç, sağ taraf sürgülü mekanizma,
1.jpg
iç parçalar,
2.jpg

3.jpg

Ptc zamanla kararır ben foto öncesi tahta çekemceye birz sürtüp temizledim parlattım,
4.jpg

Ptc üzerindeki "ortak/common" parçanın farklı açıdan resmi,
5.jpg
6.jpg
7.jpg

Çm kapağını kapattığımızda mekanizma biraz yer değiştirir, başlat düğmesine bastığımızda ptc ısınır, mikrosviç yapısındaki anahtarın koluna baskı yapar bir üstteki resim gibi ufak parça çıkıntı yapar ve diğer parçaların oynamasını egelleyerek mekanizmanın kapının emniyetini sağlar.
 
Selam Alfa Romeo ustam,Beko 2518 ce çamaşır makinama 4-3 e kontaklama yapınca devre kartında hasar oluştu ve evin sigortası attı..Hatam nerde.:)
 
Son düzenleme:
Beko D 7142 Çamaşır makinam emniyet anahtarı kilitlemiyor , içine su almıyor ve çalışmıyor. Emniyet anahtarını yenisi ile değiştirdim yine kilitleme yapmıyor. EA 4 uçlu. EA na gelen kablolardan 220 volt elektrik gelen kalın kabloyu kısa devre yaptığımda makine su alarak yıkama işlemine geçiyor yani normal çalışıyor fakat kapağı kilitlemiyor. Ne yapmalıyım
 
Parça doğru olup kilitlemiyorsa, körüğü ve menteşe vidalarını kontrol et.
 
Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.Bir sorum olacak: ç.m. çalıştığı sürece ptc de 220v gerilim sürekli olur mu? mantıken olması gerekir ama..yoksa program bitince kesiliyor da kapak kilidi açılıyormu?
 
2 temel görevi vardır.Mekanik görevi kapının kilitlenmesini sağlamaktır,elektriksel görevi ise kontağı kapatarak makinanın çalışmasını sağlamaktır.ÇM'nın kapısı standartlar gereği çalışırken açılmamalıdır, BM veya KM kapıları makinalar çalışırken açılabilir.Sadece 4100 ve 4250 modellerde EA yoktur,bu işlev açma/kapama anahtarı ile yapılmaktadır.Diğer tüm ÇM'larında PC,EA'nı kapar ve açar.

Yapı açısından 2 tip EA vardır,biri bizim çoğunlukla kullandığımız gibi PTC'li,diğeri ise az uygulaması olan bobinli tiplerdir.Enerji yokken PTC'li EA açılır,bobinli EA ise açılmaz,bu nedenle bobinli EA'lı makinalarda kapağı açmak için tekmelik altında kapak açma ipi vardır.

3 veya 4 uçlu EA vardır,biz ağırlıklı olarak 3 uçlu EA kullanmaktayız.

3'lü EA için kontaklar: L-N-C veya 3-1-2 (N kontaktır,Nötr değildir.L ve C kablosu kalın,N kablosu ince)

4'lü EA için kontaklar: 4-3-5-6 (6 no.lu kontak kapı açık lambasıdır,yanarsa kapı açılmaz,sönerse kapı açılır)


Oda sıcaklığında emniyet anahtarı 10 saniyede kendisini kilitler, 70 saniyede kendisini açar. Kullanma kılavuzlarında emniyet anahtarının açma süresi 1-2 dk. olarak belirtilmiştir.

Olası Arıza Neden ve Sonuçları:

1- Çamaşır makinesi çalışmıyor; ( kilitleme de yok)

PTC ısınmadığında veya kilitleme dilinin hareket etmemesi halinde makinenin çalışması için gereken enerji makineye uygulanamaz ve makine çalışmaz. Arıza izleme yönteminde belirtildiği gibi arızayı izleyin.

2- Kapak kilitlemiyor , makine çalışıyor ;

Emniyet anahtarının çalışmadığı ancak kontağının yapışık kaldığı durumdur. Emniyet anahtarı değiştirilmelidir.

3- Kilit açılmıyor;

Emniyet anahtarının enerjisinin kesilmediği veya kilitleme dilinin sıkışık kalma durumudur. Emniyet anahtarının enejisinin kesilmemesi durumda PC ve kablo bağlantıları kontrol edilmelidir. Enerjisinin kesilmesi durumunda hala kilit açılmıyorsa , tutamak dili kontrol edildikten sonra emniyet anahtarı değiştirilmelidir.

4- Sigorta attırıyor , PC altındaki karların yolunu yakıyor , elektronik kontrol kartında yol yanıyor

Emniyet anahtarı PTC elemanında kısa devre durumu olması durumudur. Çalışma ortamının çok nemli olduğu durumlarda da benzeri sorunlar yaşanmaktadır. Bu nedenle , sokette yanma olup olmadığı kontrol edilerek emniyet anahtarı arızası izlenmelidir.

Emniyet anahtarı arıza izleme yöntemi:

1- Emniyet anahtarının N-L uçlarında 220 V gerilm geliyor mu ;

Evet --- 2. adıma geç

Hayır --- PC dan emniyet anahtarına gelen kabloları kontrol et , kablolarda hatalı bağlantı ve oksitlenme yoksa PC değiştir.

2- Emniyet anahtarının L ve C kontaklarını köprüleyerek ürünün çalışma kontrolünü yapınız.

Çalıştı --- Emniyet anahtarı değiştirin

Çalışmadı --- Kablo bağlantılarını şemaya göre kontrol edin

Hatalı Bağlantı yapılması durumda :

L-N Hatalı : Kilitler, çalışmaz.

C-L Hatalı : Kilitlemez, çalışmaz.

C-N Hatalı : Sigorta atar , elektronik kart kullanılan PC lerde kart üstündeki yollar yanar.

Elektronik kontrol sistemli ürünlerde emniyet anahtarı , elektromekanik PC kullanılan sistemlere benzemektedir. Emniyet anahtarı kilitleme yapmadan önce , sadece elektronik kartlar , dolayısıyla ekran çalışmakta ve kullanıcının program seçebilmesi ve başlatması sağlanmaktadır,EA kilitlenmeden komponentler çalışmaz.

Dolayısıyla Elektronik kontrol sistemi kullanılan makinelerde emniyet anahtarı arızalarında 2 tip durum vardır.

1- Emniyet anahtarı arıza kodu vermeyen makineler; bu makinelerde servis test programına girildiğinde arıza kodu görülmez . Bu makinelerde , program başlatılamaz , program devam ederken hata oluşursa , programı bitirir ve seçim moduna dönüş olur .

2- Emniyet anahtarı hatası gösteren ürünler ; Bu ürünlerde de , aynı davranış sergilenir ancak arıza kodu izlemesi yapıldığında , emniyet anahtarı kontaklarını kapatmıyor ve program biitiği halde emniyet anahtarı açılmıyor arızaları ayrı ayrı görülebilir .

Bu makinelerde,program başlatılamaz,program devam ederken hata oluşursa,seçim moduna dönüş olur .
4 lü anahtarda L ve C girişleri hangisi ustam
 

Ekli dosyalar

  • 3.jpg
    3.jpg
    676.4 KB · Görüntüleme: 83
Ben beyaz eşyadan anlamam ama şunu bilirim ki kapı kilidi bir emniyet sistemidir ve iptal edilmemelidir.Yıllar önce haberlerde duymuştum kapısı açık olduğu halde çalışan bir çamaşırmakinesi bir kadının elinin yaralanmasına sebep olmuş diye!Ayrıca evlerimizde çocuklarımızda var onlar içinde büyük bir tehlike bu nedenle kapı kilidini ne amaçla iptal etmek istiyorsun bilmiyorum ama bence yanlış yapıyorsun yapma!derim.
Bende Profilo 6800 tr 5.5 kiloluk çamaşır makinası var kapak kili elektrik kablolarını bağlayamıyorum yardımcı olurmusunuz
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,902
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst