Örnek havuz aydınlatma projesi

ampera

Üye
Katılım
7 Ocak 2009
Mesajlar
421
Puanları
1
ıyı gunler arkadaslar elımde havuz aydınlatma projesı var ılk defa cızecem acaba daha once daha once cızmıs ve tecrube sahıbı ustadlarımdan yardım ederse sevınrıım ....sımdı den tesekkurler
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Sayın ampera !
Elimde çizilmiş bir proje yok. Şu an benim çalıştığım sitedeki yüzme havuzunun aydınlatmasını anlatırsam faydası olurmu bilmem.

Havuz duvarının hemen arkasında galeri denilen boruların ve elektrik tesisatının bulunduğu bir geçit vardır. Havuz duvarında 12 v. 300 w. PAR 56 denilen armatürler kullanılır. Trafolar bu galerinin içinde ve lambalara en yakın yerde bulunur. 220 v. tesisatı 4 x 2,5 kablo kullanılabilir. 3 fazı atlamalı olarak lambalara dağıtılır.Trafo çıkışları armatürlerle birlikte satılan 2 x 6 kablo ile yapılır.

Bu lambalar pano içindeki bir kontaktörle ve kontaktör de bir tımmer ile zaman ayarlı yakılabilir.

Trafoları 300 va yerine 500 va seçmekte fayda var. 300 va trafolar aşırı ısınma yapıyor. Gerçi şimdi yeni çıkan PAR 56 tipinde ledli lambalar var. 18 w. gücünde.

Kolay gelsin.
 
Alttaki projeye bi bak...Havuz içi aydınlatma için ŞEF in dediği armatürleri montajlarsın...Yandaki sembol listesine bakmayı unutma...
 

Ekli dosyalar

  • havuz ayd.jpg
    havuz ayd.jpg
    87.1 KB · Görüntüleme: 332
  • havuz.rar
    289.6 KB · Görüntüleme: 575
Son düzenleme:
arkadaşlar günaydın,benimde bir sorunum var.5 adet 500w 12volt havuz aydınlatma trafolarımın koruması için kaç amper sigorta gerekli.çıkışları içinde kaç amperlik sigorta koymalıyım .şimdiden teşekkür ederim.
 
Her lamba için,ayrı bir izolasyon trafosu koymanızda ve 220 volttan korumanızda yarar var.Aksi halde,sigortalarınız,çok büyük değerli çıkar ( 50-63 ).Trafoları ayrı koymanız halin-
de,220 voltluk devreye C tipi 6 Amp. sigorta koymanız yeterlidir.Ana devre için,25 Amp. C tipi sigor-
ta kullanabilirsiniz.Enerjinin,kesilip/gelmesinde atıyor ise,32 amp. e çıkarabilirsiniz.Kesme güçlerini 10
kA olarak seçmekte yarar var.
 
teşekkür ederim.her lamba için ayrı trafo koyucam.çıkışlara sigorta koymama gerek varmı
 
Girişte sigorta konması durumunda ,çıkışta sigorta koymaya gerek yoktur.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,969
Mesajlar
913,977
Kullanıcılar
449,614
Son üye
Canipk

Yeni konular

Geri
Üst