Çamaşır Makinesi ve Kaçak Akım Koruma Rölesi Sorunu...

Motorun giriş soketinin bağlı olduğu bağlantılardan (1.Faz,2.Nötr,3.Toprak girişi=Motor gövdesi üzerinden)kaçak testi yapmanız gerekir.Bir avometre cihazı alın,sesli direnç ölçen yani sesli ikaz kısmına otadaki selektörle ayarlayıp getirin,motor dış gövdesi-motor bağlantı kulaklarından birisi(Nötr girişi),motor dış gövdesi-motor bağlantı kulaklarından diğeri(Faz girişi) arasında avometrenin buzzerinin herhangi bir ses verip vermediğine bakın.İkisinden birinde ses varsa,gövdeye üniversal motor sargılarından izolasyon bozukluğundan oluşan bir kaçak var demektir, bu yolla bu sonuca ulaşabiliriz çok net bir şekilde.

Kaçak varsa siz kendiniz bu sorunun üstesinden gelemezsiniz,makina servisindeki bir bobinaj ustası,ancak bunu profesyonel olarak giderebilir.Umarız bu şekilde bir kaçakla da karşılaşmazsınız.Kaçak motorda bulunmazsa eğer,başka alternatif bir parça arızalı olup da kaçak yapabilecek olan diğer başka üniteler üzerinde durulması gerekecektir.

Daha iyimser bir senaryo da şu olabilir.Motoru besleyen güç kablolarından herhangi birinde kablo kirliliğinden dolayı farkedilemeyen bir izolasyon açılması da olabilir,tambur ilk harekette ataletle büyük kalkınma dönüşünü yaparken bu kablo tarafı tambur gövdesi veya metal şasi aksamına temas ederek KAR'ı attırabilir.Bu da aklıma gelebilen bir başka senaryodur.Motorda kaçak bulunmuyorsa eğer,bir de bu yönünü alternatif arızalı bir başka durum olarak göz önüne alın.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
işlerimin yoğunluğu nedeniyle makineyle ilgilenemedim ve bu güne kadar kontrollü bir şekilde topraklamasız çalıştırdım.
nihayetine bugün motoru söküp bobinajcıya götürdüm ve motoru yenisi ile değiştirdim.
Ancak sorun aynen devam ediyor. belli bir programa gelince kar atmaya devam ediyor. tek ilgilenemediğim ısıtıcı kaldı, onunla da yarın ilgileneceğim ve sonucunu yazacağım...
 
Çorap filan tıkanınca, sıkma sırasında, deterjan gözünden sular kazan dışından motor kısmına kadar akabiliyor. Bir yerde, motor giriş soketini çıkartıp, kurulayarak sorunu çözmüştüm. Kuvvetli üfleme ve kağıt havlu ile kurulama işlemlerini birkaç defa yapmak yeterli olabilir soket içine. Islaklıklara bağlı durumda, en önce denenmesi gereken, fişi ters çevirerek, ıslaklığın faza değil de nötre gelmesini ummaktır. Avometre ile yapılan ölçümlerde, sesli kısım en düşük direnç seviyesini ölçer. Sadece doğrudan kısa devreler anlaşılabilir. Su ile ilgili kısa devreler için MegaOhm kısmına getirilir, eller de problara değmemelidir.
 
Son düzenleme:
arçelik marka çamaşır makinemizin başlat düğmesine basınca k.a.r atmaya başladı.

makineyi başka prizlerden de çalıştırmayı denedim ama sonuç değişmedi.

sorun makinenin fişinden olabilir diye düşündüm ve fişi değiştirdim. fişin topraklama kablosunu bağlamadan denediğimde makine çalışıyor. metal aksamlarını kontrol ettiğim elektrik kaçağı yok ve makinenin ısıtma işlemini normal görünüyor.

makinenin üst kapağını açıp kontrol etmek istedim. elektrik kablosunun makineye ilk giriş yaptığı silindirik ve ortasına topraklamanın bağlandığı (parazit filtre kondansatör denen şey olabilir tam olarak adını bilmiyorum) cihaz etrafına dokununca ellerimin kömür gibi siyaha büründüğünü farkettim. Arıza bu cihazdan kaynaklanıyor olabilir mi? başka bir şeyden kaynaklanan arızayı (kaçağı) nasıl tespit edebilirim?

yardımlarınız ve ilginiz için şimdiden çok teşekkür ederim


Bende de indesit win 80 marka model makinede aynı sorun oldu. Fişe takınca makine çalışsın çalışmasın kaçak akım rolesi atıyordu.

Sorunu buldum pirize giren fişin makine bağlantısının olduğu yerde 3 tane kondansatörün bulunduğu bir devre var yuvarlak halkaya bakır sarılı düzeltici de var bu devrede, bu devre zannedersem parazit filitreleme kandansatörü onu çıkarıp makineyi direk bağladım sorun çözüldü. Sonra o kondansetörleri yenisi ile değiştirdim. Kaçak akım bir daha atmadı. Anlayacağın kondansatörler arızalanmış.

Bu arada toprak bağlantısı genelde biri motora biri resistana gider onlara bakın kaçak yoksa yüzde 90 parazit kondansetörü arıza yapmıştır.

Bu arızada atan sigorta değil kaçak akım ona göre bilgi alın.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst