Çamaşır Makinaları Tarihçesi

Katılım
19 Eki 2014
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
31
Merhaba arkadaşlar . Araştırma ödevim var detaylı ve güzel bir çalışma yapmak istiyorum .Çamaşır makinalarının tarihçesine ulaşmak için uğraşıyorum fakat internet sitelerinde sürekli aynı bilgilerle karşılaşıyorum .Bunlar benim için yeterli değil. Daha fazla ayrıntı bekliyorum .Ayrıyeten sağlam ve doğruluğuna inanacağım bir kaynak olsun istiyorum çünkü farklı sitelerde farklı şeyler okuyorum tarihçeyle ilgili .. Yardımcı olursanız memnun olurum . İyi günler ..
 
çamaşır makinesinin icadı...

carmencafe_136257195260.jpg



Yüzyıllar boyunca kadınlar çamaşırlarını akarsu kenarlarında elleriyle ovarak ve tokaçlayarak yıkadılar. Akarsuların olmadığı yerlerde, çamaşırlar, tahta, bakır ya da demir leğenler içinde yıkandı. Roma’nın Sapo bölgesinde kurbanlık hayvanların yağ içeren küllerinin sabun olarak kullanıldığına dair kaylıtlar bulunmuştur. 18. yüzyılın sonlarına gelinceye kadar, başka bir çamaşır yıkama yöntemi yoktu. Peki çamaşır makinesini kim icat etti?

images-washing-machine.jpg


1782′de Londra’da Henry Sidgier altıgen biçiminde, ahşaptan yapılmış, kapalı bir çamaşır teknesi yaptı. Bu teknenin içine yerleştirilen tahta çubuklar arasına çamaşırlar sıkıştırılıyordu. Teknenin iki ucu, iki askıya asılıyor, sonra da kol gücüyle döndürülüyordu. Tamamen insan emeğine dayanan bu sistem hem çok yorucuydu, hem de alışıla gelmiş yöntemlere oranla daha uzun zaman alıyordu. Makineden çıkarılan ıslak çamaşırlar, iki tahta merdanenin arasından geçirilerek sıkıştırılıyor, böylece bir yandan sulan süzülürken, bir yandan da bir anlamda ütülenmiş oluyordu.

Nathaniel Briggs.jpg


1791′de Ferguson Hardie adında bir İngiliz, merdane kolunun tek yönlü hareketiyle, merdanelerin hem ileri, hem de geri gelmesini sağlayan bir sistem geliştirdi. Bu sistem sayesinde, hiç değilse sıkma mekanizmasında bir ölçüde kolaylık sağlanmıştı. Ama yine de bütün işlemler insan emeğine dayanıyordu ve oldukça yorucuydu.

thor-camasir-makinesi.jpg

Thor - Alva Fisher

camasir_makinasi3.jpg


Amerikada 1797 de çamaşır yıkamak için fırçalama tahtası Nathaniel Briggs tarafından icat edildi.

1851 de Amerikalı James King tamburu olan başka bir çamaşır yıkama makinesinin patentini aldı. çamaşırlar bu tamburun içerisine konuyor ve tambur el ile çevriliyordu. 1858 yılında Hamilton Smith Döner çamaşır makinesinin patentini aldı.

1874 yılında Indiana’da William Blackstone eşine bir doğum günü hediyesi olarak bir çamaşır yıkama makinesi yaptı.

1906 yılına kadar yapılan tüm çamaşır makineleri insan gücü ile çalışan, genelde amatör denemeler olarak kaldı.Alva John Fisher, elektrikle çalışan ilk çamaşır makinesini icat etti. 1908 yılında Alva Fisher’in çamaşır makinesi Chicago’da bulunan Hurley Machine Company tarafından üretilmeye başlandı. Makineye Thor adı verildi. Bu makinenin patenti 1910 yılında alındı.

1924 yılında ilk kurutmalı makineler piyasaya çıktı.

1937 yılında Bendix Corporation adlı şirket ilk tam otomatik çamaşır makinesini üretti. 1940′lı yıllardan itibaren tam otomatik makineler ev hanımlarının hizmetine girmeye başladı.
 
daha ayrıntılı bi anlatım arıyorum . Bütün sitelerde var bu bilgiler .
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,655
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst