kompanzasyonun mantığı nedir neye göre yapılır ?

yunusx

Katılımcı Üye
Katılım
1 Kas 2007
Mesajlar
878
Puanları
56
ben mantığını öğrenmek istiyorum endüktif yükselince ne yapılır kapasitif yükselince ne yapılır neye göre kademe yada kondansatör arttırılır eğer bunları bilirsek işimiz daha kolaylaşır benim bulunduğum işyerinde endüktif % 17 kapasifi % 06 çıkıyor sınıra yakın
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
yunus kerdeş ben de senin gibi yeniyim. forumları incelersen eğer cevabını bulacaksın. Bu forumları hazırlayanlara borçluyuz.
 
Oncelikle forumu guzelce bir inceleminizi tavsiye ederim...Bildigimiz kopmanzasyonda temel amac, akim ile gerilim arasindaki aci farkini elden geldigince sifira yakin bir degere getirerek, istenmeyen enduktif ve kapasitif yuklerin yok edilmesidir.Dikkat edilmesi gereken temel husus,enduktif ile kapasitifin tam tamina zit olduklari ve an be an sistemde hangisi mevcutsa, o deger kadar zit isaretlisinin yine o an sisteme verilmesi gerektigi...

Sikca dusulen hatalardan biri, ay sonuna dogru enduktif %40 larda iken, ve sistemden yuk cekilmiyorken, tutup bu sefer sisteme kapasitif basilmasidir...Bu durumda hem enduktif hem de kapasitif ceza sinirini gececektir..
Bu konu dipsiz bir kuyudur..Zamanla ve yasaya yasaya olaya hakim olunmaya baslanir zaten...Basarilar diliyorum.
 
Sn.yunus_ ,forumdaki paylaşımları okursan çok şey öğrenebilirsin.Kısaca mantığını anlaman adına açıklama yapacağım;kompanzasyon denge kollu terazi ile ağırlık tartmaya benzer.Bilirsin denge kollu terazide 2 adet kefe,1 adet kol ve 1 adet ibre bulunur.Kefelerden birindeki ağırlığı veya hafifliği elektrik alıcıları oluşturur.Boş olan kefeye bizim karşı ağırlık koyarak ibreyi dengeye getirmemiz gerekir.Eskiden bu tür terazileri kullanan esnafın türüne, göre ağırlık çeşitleri bulunurdu.Sarrafın minik ağırlıkları,bakkalın küçük ve ortaboy 10 kg. kadar ağılıkları,bazılarınında büyük ağırlıkları olurdu.Kompanzasyonda bu ağırlıkların yerini kondansatör ve reaktörler alıyor.kompanzasyon rölesi de tartan kişi oluyor.Eski model röleler 1 kg gerektiren bir varyasyonda çalışma mantıkları gereği 5 kg. bir ağırlığı koyabiliyor.Çok geldiğinde bunu çıkarıp yerine 10 Kg.alabiliyor.Yeni nesil röleler çalışma mantığı gereği ağırlıkları tanıyor.1kg.lazımsa 1Kg devreye alıyor.Ya da yakın bir değeri devreye alıyor.İşin püf noktası kompanzasyon yapılan tesisde 7 gün 24 saat ve yıl boyu gerekli olabilecek bütün ağırlık bankasının oluşturulmasıdır.Kompanzasyon rölesi gerekli olan reaktif gücü hemen sağlayabiliyorsa ideal bir kompanzasyon tesis edilmiş olur.Terazi işinde ağırlıklar pek ağırlığından eksiltmez.Kompanzasyon da ise kondansatörler ömürlü malzemelerdir.
Kompanzasyon yapılacak bir işletmede finansman sorun olmasa istenildiği kadar kademe her nevi gçte kondansatör bolca tesis edilebilseydi,kompanzasyon hiç sorun olmazdı.Herkes kolayca yapabilirdi.
 
ben hergün forumdayım kompanzasyon bölümünü hergün inceliyorum fakat bu işin mantığını bilirsek daha kolay ve pratik yapabiliriz benim istediğim budur ezbere iş yapmak istemiyorum
 
kullandıgımız elektrik ekipmanları ( motor, tranformatör vs.. ) sebekeden aktif gücün yanında endüktif güçte çekerler. çekilen bu endüktif gücü doğrultmak için biz sisteme kapasitif yükler bağlıyoruz. peki bunu neden yapıyoruz? şebekenin dengesini bozmamak için.
 
tabiki çekilen endüktüf yükün,şebekeye geri basılmasını engellemek için kondansatörleri devreye alıyoruz,kondansatörler üzerinden geri basım oluyor ve doğrusal bi aktif güç elde edilmiş oluyor
 
merhaba arkadaşlar,
ben de fırsat buldukça kompanzasyonu öğrenmek için çaba gösteriyorum. eğer mantığını öğrenmek istiyorsan bu işi anlatan bir çok kitap bulabilirsin elektrik okuduysan sende de vardır diye düşünüyorum. mantığı basit. sistemdeki endüktif yüklere karşın işletmemizde kendimiz kapasitif güç üretiyoruz , endüktif güç ile kapasitif güç arasında 180 derrece fark olduğundan dolayı reaktif gücün azalmasıyla açı daralıyor ve buna bağlı olarakta güç katsayısı artıyor (0,95-1). benim anlattığım bir grafik yorumudur. mantığını nedir dersen önce bi kitap defterle uğraş hesap kitap yap sonrada netten araştırmlarını devam ettirirsin.
 
sayın yunus; kompanzasyonda amaç kat sayıyı düzeltmek ama biz hep bunu biliyoruz akım ile gerilim arasındaki faz farkı, endüktif reaktif ve kapasitif reaktif yük hep bu konular üzerinde kaldığımız için bence kompanzasyon temel mantığını çözememiyoruz

bana göre kompanzasyonun beyinde canlandırmak için öncelik bu güç kavramını beynimizde canlandırmaktır. çünkü benim çoğu meslek arkadaşım güç kelimesi güç çeşitlerini bilmeden kompanzasyon yapıyorlar.

öncelikle öğrenmek için güç, güç çeşitleri, bu güçleri oluşturan nedenler, endüktif ve kapasitif reaktif gücün görünür güce oranını (cos fi) endüktif ve kapasitif reaktif gücün aktif güce oranı ( tan fi) gibi ifadeler üzerinde sıkça durup düşünmek, gerekli deney ve gözlemler yapmak yük çeşitlerini iyi analiz etmek.

eğer bu ifadeler beyinde canlandırılıp bir birikim oluşturulursa diğer konular bizde fikir oluşturup cevap arar.
 
arkadaşlar kompanzasyon için şöylede diyebiliriz.tedaştan 100 liralık enerji aldığımızı varsayalım.kullanmış olduğumuz bobini olan trafo, motor gibi makinalar iş yaparken ekstra bir güç harcarlarve bu gücü üzerlerinde kaybeder.ve biz bu 100 Lr lık enerji yerine 90 Lr öderiz.tedaşta bize arkadaş hem enerjiyi kullanıyorsun hemde parasını vermiyorsun diyip bizi uyarıyor.bizde bu 10 Lr yı 2-3Lr ya indirmek sebekeye yardımcı olması için kondansatör dediğimiz malzemeyi bağlıyoruz.eğer fazla bağlarsak yine tedaş bize ceza veriyor.bu oranıda sisteme bağladığımız sayaçların reaktif ve kapasitif sayacın aktif sayaca oranı ile ayarlanıyor.teknik terimler kullanmadan böyle bir ağızla anlattım kusura bakmayın teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst