aktif reaktif kontrolü, kondansatör ve kontaktör problemi ??

djbora

Üye
Katılım
17 Haz 2008
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
39
selam arkadaşlar, yaşadığım sorunlarla ilgili bilgi bulabilmek için arama yaparken foruma rastladım alakalı konuları bir, bir buçuk saat kadar okudukdan sonra başımdan geçen sıkıntıyı hem paylaşmak hemde fikirlerinizi almanın benim için faydalı olacağını düşündüğüm için mesaj atmaya karar verdim.

şimdi dostlar;

elimizde bir atölye var, bu atölyede 6 tane tekstil (iplik) makinesi var, bunlardan 4 tanesinde 25kw 2 tanesinde ise 15 kw lik motor var, ayrıca 1 adet 7.5 kw 1 adet 10 kw ac motor war. ek olarak 50 adet floresan mewcut.

atölye eskiden başka bi yerdeydi panosu eskiydi 2 3 haftada bir kontaktör ve kondansatör bozuyo, yetmiyomuş gibi röle bozuyodu. yetmiyomuş gibi devamlı cezalı elektrik faturası geliyordu. 6 girişli bi röle idi. eski eski dediler masraf yapılmadı. atölye yer değiştirdi, yeni yer yeni elektrik tesisatı ve mutlaka yeni pano olucak dedim, yapıldı.

12 girişli röle, kontaktörler ve kondansatörler döşendi, ilk gece iki makine çalıştı ve panoda yangın çıktı.
eyvallah dedik, göz nazar dedik, yeniledik.

şimdi ezelden beri devam eden sorun şudur arkadaşlar,
her ay nizami cezalı elektrik faturası geliyor, aktif reaktif kapasitif bir türlü oturmuyor, elimde yedek kondansatör kalmadı (40 adet vardı). kontaktör derseniz bozulan bozulana ondan da yedeğimiz kalmadı en son körü girdik röleye, şuan son durum bu.

artık 99 da sabitde tutamıyoruz, eksik kompanzasyon ışığı yanıyor teşkilat komple çalışınca, (doğal olarak bütün tüpleri devreye sokuyor ama yetmiyor).

bir elektrikçi arkadaşla çalışıyoduk eskiden beri, yollarımızı ayırdık, yenisini bulduk oda röleyi kendine oyuncak yaptı, herşeyi karman çorman yaptı, yapmaya çalıştı ama onuda beceremedi, daha fazla karıştırmayın dedik gönderdik, şimdi bir diğeri ile çalışıyoruz, oda bi türlü düzene sokamadı son arıza tespitlerimizden sonra, 2 yeni kontaktör ve 3 yeni kondansatör için 650 ytl talep etti. kalsın dedik gönderdik.

işte macera böyle, ya hep acemilere denk geldik, veya ellerinde oyuncak olduk, yada ne ??

kontaktörler siemens 3tf44, çatır çatır bozuluyolar.

şimdi ise yapmayı düşündüğüm şey pazar günü gidip teşkilat kapalı durumdayken, kontaktörleri söküp içlerini tamir etmeye çalışmak, veya kuvvetlendirmeye çalışmak, ne tür bi sonuç alırım bilemiyorum içini görmedim hiç, belkide tamiri imkansızdır, belkide kırarak açarım tamir edip bi şekilde monte ederim.

elektrik bizim işimiz değil, tüplerdeki gerilim bi şekilde ciddi yaralanmalara hatta daha kötüsüne yol açabilir, korkarak veya çekinerek çalışmak dikkat dağıtır ve hata yaptırır, elektrik işinde hata payı olmaması gerekir bildiğim kadarı ile.

sizce nasıl bir yol izlemeliyiz,

kontaktörler devamlı 7/24 çalışıyor, ömür uzatmak için neler yapmak gerekir. makinelerin kafalarında bazı kontaktörler var, içlerine toz giriyor diye belirli aralıklarda hava tutup ses yapmasını önlüyoruz, sigortalarını kontrol edip değiştiriyoruz, elimizden geleni yapıyoruz, kontaktörler içinde buna benzer bazı detaylar varmıdır, gir çık yapan yerinden içeri hava tutsak içinimi parçalarız yada uçucu spreylerle temizlik mi yapılır, yada içi açılıp Bakım mı yapılır, röle ayarlamak neden bu kadar zor, röleye bağlı olan ekipmanların (tüp, kontaktör, kablolama) şeklindeki mesafeler, kablo kalınlığı, pano içi yerleşim gibi faktörler bu ekipmanların devamlı bozulmasını ve ayar tutmamasını sağlıyo olabilirmi.

tamamen bi karamsarlık içinde ne yapacağını şaşırmış bi durumdayız,

varsa tavsiyeleriniz, fikirleriniz, benim için bi çözüm olabilir belki,

şimdi forumda yakaladığım bazı değişik kontaktör markalarını araştıracağım, yine forumdan bir bilgi yakaladım, ihtiyacın biraz üzerinde kontaktör kullanın şeklinde, devamlı bozulsunda devamlı satalım diye ihtiyacın altındamı kullanıyolarda bizim haberimiz yok.

her ay 400 500 ytl ceza ödeyeceğimize, her ay panoya 200 ytl lik bakım yaptırsak daha mı mantıklı acaba.

şimdiden teşekkürler.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Arkadaşım öncellikle kompanzasyon işi bilgi,zeka,sabır ve en önemlisi tecrübe ister. Öyle her kot pantolonun arka cebine pense ,kontrol kalemi takan bu kompanzasyon işini yapamaz. işletme panosuna takılan her kondansatörün kablosu,kontaktörü,sigortası o kondansatörün kaç kvar olduğuna bağlıdır. yeni nesil rölelerin ayarlarını yük durumu,gece gündüz farkı,yüklerin devreye girip çıkma süresi vb.... etkenlerden dolayı çok iyi yapmak gerekir.verdiğin bilgilere göre 110-120 kvar kondansatöre ihtiyacın var.

1,2,3. kademe . 1.67kvar mon 3tf40
4,5,6. kademe . 2.5 kvar mon 3tf40
7. kademe . 2.5 kvar tri 3tf40
8. kademe . 5 kvar tri 3tf40
9. kademe . 10 kvar tri 3tf42
10. kademe . 20 kvar tri 3tf44
11. kademe . 30 kvar tri 3tf45
12. kademe 40 kvar tri 3tf46
Tabiki bu bazı rölelerde 1 kademe mutlaka trifaze ister.röle markası diyecek olursan kael,entes,erna kullandığım ve sonuca gittiğim röleler hepsi birbirinden güzel.Tabi bu işi, işin ehline yapyırıp takip ettirmeniz gerekiyor.
Ayrıca öyle her ay 400-500 ceza yemiyelim diye her ay 200 lira masraf diye bir şey yok.Tabiki arıza olacak ama öyle her ay olmaz.

Yardımcı olabildiysem ne mutlu.Yanlış veya kusurum varsa arkadaşlar gerekli ilgiyi bu siteden gösterirler.
 
Hocam öncelikle elektrikçi değilseniz panodan uzak durunuz.Ben lise 2 den beri elektrik işleri yapıyorum.yani 15 yıl oluyor.Okula başladığım yıldan itibaren 17 yıl olmuş.Geçen öyle bir salaklık yaptım ki az daha ölüyordum.Kompanzasyon panosunda yüksek akımlar vardır ve sigortalar da büyüktür.Oradaki kısadevre çok tehlikelidir.
kondansatör patladı,kontaktör yandı,hatta pano yandı dediniz ya.aklıma ilk gelen şey rezonans oldu.Muhtemelen sizde aşırı akım harmoniği ve biraz da gerilim harmoniği var.Ve sanırım sisteminiz rezonansa giriyor.Ama bu iş mr çektirmeden beyninde ur var demeye benziyor sanırım.Yani adam gibi bir firma bulup önce güç analizi yaptırmalısınız.Bir diğer konu da şu.Kondansatör alıyorsunuz ya.Kaç voltluk alıyorsunuz?Eğer mümkünse 440 voltluk hatta daha da mümkünse daha yüksek gerilimde kondansatör alınız.Kontaktörleri de kondansatörün gücünün biraz daha üzerinde seçiniz.
Eğer elektrikçiyseniz kondansatörün akımını pensampermetre ile ölçünüz.Kondansatörün çekmesi gereken akımdan fazla ise muhtemelen harmonik akımlarıdır.
eğer istanbulda iseniz schneider elektrik,siemens,abb(direkt kendileri yapmıyor,çözüm ortağı bir firma var),circitor gibi büyük firmalardan destek almanızı önerebilirim.Tabii bu forumda da bu iş üzerine firması olan arkadaşlar kızacaklar belki ama,ne onların firmalarının isimlerini bilmiyorum.
sonuç olarak,ama bu forumdan arkadaşlardan,ama yukarıda saydıklarımdan,ama tavsiye üzerine bulduğunuz bir firmadan,fakat olaya bilimsel yaklaşan bir firmadan bu konuda destek almanızdır ve mutlaka kalite analizi yaptırmanızdır.Şu da var ki.Ben böyle büyük bir firmaya yaptırdım işimi.Ama garip bir durumdan dolayı hala sorun yaşıyorum.Onun için işi verdiğin kişilerle iyi anlaş.olmazsa sökersin,para falan vermem de.
Kolay gelsin.
 
kompanzasyon panolarının endüktif veya kapasitif cezaya girmesindeki en büyük etken alt yapı eksikliğidir.Ölçümler doğru ve hassasiyetle yapılmalı.sisteme yerleştirilecek olan kondansatörler bu ölçümün sonucuna göre karar verilmeli.maalesef piyasada kompanzasyon işinden anlayan ve bu işi yapan kişi sayısı az.yola öncelikle doğru kişilerle çıkmanı tavsiye ederim.Anladığım kadarıyla sen fabrikanın gücünü bir panocuya söylemişsin ve oda standart bir pano yapmış.sen bu şekilde ayarları tutturamazsın.sürekli kondansatör ve kontaktör bozulmasıyla karşılaşırsın.senin kondansatörlerinin akım değeri yüksek . bu kontaktörleri dakikada en fazla kaç defa çektirebileceğin standartlarda mevcut.fazlası hem kondansatörün hemde kontaktörün bozulmasına sebeb olur.düşünürsen bu konuda yardımcı olabilirim
 
kompanzasyonun temel şartı önce işletmenizi güç analizinden geçirmektir kontaktörlerin bozulması kondansatörlerin yanması hep bunu nedeni seçilen kondansatör kontaktörleri kompanzasyon malzemeleri seçim cetveline göre seçmelisiniz çünkü birbiri ile uyumsuz malzemler birbirini idare edemz ve bozulur artı bu röleleri ayarlamasını çok iyi yapmalısınız çünkü bunu ayarlama ustalık işidir akım trafunu seçerken kompanzasyon ve cihazların beslemesini iyi yapmalıdır rölelerin buzulması genelde akım ve gerilim trafosun dengesizliğinde kaynaklanır
 
bilgi: kompanzasyon için mutlaka elektrik mühendislerine baş vurulmalarını arz ederim
 
burada kullandığınız kondansatörlerin markaları,gerilimleri
kontaktör değerleri ve özellikle harmonik akım ve gerilimlerinin büyük etkisi var.
sanırım işletmenizde sınır değerlerinin bayağı üzerinde bir harmoniğiniz var.bir güç analizi yapmanızı veya yaptırmanızı tavsiye ederim.

kontaktör olarakta kompanzasyon kontaktöründen öte ayrıca deşarj bobini kullanmanızı tavsiye ederim..çünkü hem rezonansı önler hem kontaktör ömrünü uzatır.hem kondansatör ömrünü uzatır.hemde harmonikleri bir miktar engeller.
 
Mesajı yazan arkadaş "17.06.2008" de yazmış ve sorununa faco48 ve mustafa kardeşimden cevaplar gelmiş.
O zamandan bu yana sorununu çözmüştür umarım değil mi:?
Yeni olarak mesaj yazacağımız zaman mesaj yazmadan önce tarihine bakarsak uygun olur kanaatindeyim.Böylece forumda mesaj kirliliği de oluşmaz değil mi:?
 
Arkadaşım öncellikle kompanzasyon işi bilgi,zeka,sabır ve en önemlisi tecrübe ister. Öyle her kot pantolonun arka cebine pense ,kontrol kalemi takan bu kompanzasyon işini yapamaz.


Ağzına sağlık usta...

Kompanzasyon ne mühendisin masa başında çizdiği projeyle oluyor, ne de panocuya "bana şu kadar Kvarlık pano yap" demekle oluyor... Hele hele yazlık siteler gibi dengesiz moofaze yüklerin olduğu sistemlerde...

Mevcut kurulu sistemin çok iyi analizi yapılıp, yeni sistem oluşturulmalı. Kurulum da "taktım panoyu kabloları bitti ver parayı" olmaz... Özenli dikkatli ayar şart... Gerekirse iki gün o panonun başında emek verilecek...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,118
Mesajlar
915,147
Kullanıcılar
449,822
Son üye
hamidettin

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst