tristör Anahtarlamalı Kompanzasyon

Katılım
7 Ara 2009
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
36
Arkadslar tristör tetiklemili kompanzasyon devresi Mezunuyet tezi ödevim. Yapabilmem için kaynak yardımına ihtiyacım var. yardımlarınız için teşekkürler.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Sayın yavrukartal38;
Dinamik kompanzasyon başlığı altında veya aşağıdaki linkten arama yaparsan istediğin bilgilere ulaşabilirsin.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/kompanzasyon/1396-dinamik-kompanzasyon.html

Bilgi kısmını aşağıda aktarıyorum.Linke girersen şekillerini de bulabilirsin.Konu 23-04-2007 tarihinde mehmet95 isimli üye ustamız tarafından açıklanmıştır.
DİNAMİK KOMPANZASYON
Kontaktörlü sistemlerle reaktif güç ihtiyacının değişimine yeteri kadar hızlı cevap verilemeyen ve anahtarlama transientlerinden dolayı zarar görme riski olan sistemlerde, kontaktör yerine tristör kullanılarak oluşturulmuş kompanzasyon sistemleri “Dinamik Kompanzasyon Sistemleri” olarak isimlendirilmektedir.
Dinamik Kompanzasyon Sistemlerinin uygulama alanları sebepleri ile birlikte aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir:
Hızlı Değişen Yükler: Değişken yüklerin anahtarlama sıklığının yüksekliği konvensiyonel kompanzasyon sistemlerinin yetersiz kalacağı uygulamalarda (vinç, matkap vb) kompanzasyon sisteminin hızlı devreye girip çıkmasının sağlanması için kullanılabilir.
Büyük Güçlü Motorların Yol Alması: Enerji besleme sisteminde doğrudan bağlı, büyük güçlü motorların yol almaları sırasında, büyük reaktif akım bileşeninin kompanze edilmesi amacıyla kullanılabilir.
Fliker Kompanzasyon: Yük değişimlerinden dolayı gözde oluşan parlaklık dalgalanması etkisinin giderilmesi için kullanılabilir.
Hassas yükler: Yarı iletken elemanların üretimi gibi hassas uygulamalarda, kontrol merkezi bilgisayar sistemlerinin enerji sistemindeki anahtarlamalardan dolayı oluşabilecek aşırı gerilimlerden etkilenmemesi için dinamik kompanzasyon sistemleri kullanılabilir.
TRİSTÖR MODÜLÜ
Dinamik kompanzasyon sistemlerinde anahtar eleman olarak kullanılan tristör modülleri harmonik filtre reaktörü ile veya reaktörsüz uygulamalarda kullanılabilmektedir. Tristör modüllerinin paralel çalışması ise yüksek devreye grime akımlarının sınırlandırılması nedeniyle sadece reaktörlü uygulamalarda mümkün olabilmektedir.
Tristör modüllerinin çalışma prensibi L1 ve L3 fazlarının anahtarlanması, L2 fazlarının anahtarlanmaması üzerine kuurlmuş olup, bir fazlı ve üç fazlı uygulamalar için kullanılabilmektedir.
Kontrol işaretinin gelmesi ile birlikte tristör modülleri içerisinde tristörlerin akımın sıfırdan geçtiği anlarda devreye girecek şekilde tetikleme işaretleri üretilmekte ve tristörler devreye sokulmaktadır. Tistörlerin devreden çıkması da yine sıfır akımda olmaktadır. Bu şekilde anahtarlama sırasında oluşabilecek geçici aşırı gerilimler önlenmiş olmaktadır.
Kondansatörün devre dışı olduğu sure boyunca kondansatör enerji besleme sisteminin tepe değerinde kaldığından herhangi bir anda tekrar devreye sokulabilir.
Kondansatörlerin deşarjı için deşarj dirençleri bağlanmış olmalıdır. Deşarj elemanı olarak sadece direnç kulllanılması gerekmektedir. Tristör anahtar elemanları devre dışı bile olsa kondansatörler hala gerilim altındadır. Kondansatörler sistemden tamamen ayrılmadan deşarj olmamaktadır.
Reaktif Güç Kontrol cihazı olarak dinamik kompanzasyon sistemleri için farklı özelliklerle donatılmış Prophi cihazı kullanılmaktadır. Rölenin cevap süresi yaklaşık olarak 10 ms’dir.
TRİSTÖRLÜ HIZLI KOMPANZASYON SİSTEMLERİ
Tristörlü hızlı kompanzasyon sistemleri, ani olarak devreye girip çıkan ve devrede kalma süreleri kısa olan yüklerin reaktif güç kompanzasyonu için kullanılır. Bunlar; vinçler, ark kaynağı, punto kaynağı, presler
v.b. yüklerdir. Bu tip yüklerle yogun çalışan tesislerde güç faktörünü 0,95 - 1,00 arasında tutmak çok güçleşmektedir.
Klasik reaktif güç kompanzasyonu metodunda, özellikle ani devreye girme ve çıkmalarlarda, kontaktörler devreye girdiği anda kondansatörlerde ani bir başlangıç akımı oluşur. (şekil-1) Devreye girip çıkma sıklaştıkça ani başlangıç akımı etkisi ile kondansatör içinde delinmeler oluşur. Bu arklar kondansatörün çabuk yıpranmasına
neden olur. İlave olarak bu arklar kondansatörler üzerinde geçici aşırı yük oluşturarak ömürlerinin kısalmasına da sebebiyet vermektedir.
Tristörlü hızlı kompanzasyon sistemlerinde, anahtarlama elemanı olarak klasik kompanzasyonda kullanılan kontaktör yerine kompanzasyona özel tristör modülü kullanılır. Tristörü kullanılarak direkt bağlantıda kondansatörlerin 10 ms içinde devreye girmesi sağlanmakla birlikte aynı zamanda oluşan ani başlangıç akımı da
engellenir. (şekil-2) Bu şekilde gruptan sadece nominal kondansatör akımı akar. Bu yöntemle sorunsuz olarak ani değişen kısa süreli yükler de kompanze edilebilir. Ayrıca merkezi kompanzasyon ile 40- 200 ms arasında hızlı kompanzasyon yapılabilir.
FAYDALARI
> Hassas, hızlı ve doğru kompanzasyon yapılabilir, reaktif güç bedeli ödenmez
> Özellikle punto, ark kaynağı gerektiren imalatlarda ürün kalitesi artar
> Kondansatörlerin ömrü uzar
> Kontaktör olmadığı için Bakım maliyeti yoktur
> Isıl kayıplar azalarak kayıplardan tasarruf elde edilebilir.
> Sistem modüler olduğundan istenildiği kadar kompanzasyon güç arttırımı yapılabilir.

TrİstÖr Anahtarlamali Kompanzasyon KontaktÖrÜ
Elektrik yüklerini devreye alıp çıkartmada mekanik kontaktörler yerine güç elektroniği elemanlarının kullanımı
teknolojinin ilerlemesi ile daha fazla kullanım alanı bulmaktadır. Tristör anahtarlı kompanzasyon kontaktörü ile çok
hızlı açma kapama yapılabilir. Böylece kademenin bir periyotluk süre içinde devreye girip çıkması sağlanır. Özelikle
otomotiv, kağıt, ambalaj, gıda, tekstil, cam ve çimento sektöründe kullanılan: punto kaynak makinası, liman vinç,
kaynak makinaları, asansör, matkap, elektrik ark fırınları, darbeli yükler, indüksiyon ocakları gibi çok hızlı devreye
girip çıkan büyük güçlü yüklerin hızlı kompanzasyonu yapılabilmektedir.
Harmonik filtre reaktörü veya filtresiz kompanzasyon sistemlerinde akım sınırlayıcı reaktör kullanılması, koruma için
ise Süper Fling NH sigorta kullanılması zorunludur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,175
Mesajlar
915,639
Kullanıcılar
449,936
Son üye
AsilOzgenc

Yeni konular

Geri
Üst