Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

elek

Profesyonel Üye
Katılım
24 May 2006
Mesajlar
2,911
Puanları
318
Birkaç projede gördüğüm kadarı ile jeneratör devreye girince kompanzasyon devre dışı kalıyor.
Bu uygulama doğru mu?Cevaplar için şimdiden sağolun.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
herhalde generatör işletmenin enerji kaynağı olduğu için kompanzasyon yapma ihtiyacı ortadan kalkıyor.
şebekeden reaktif güç çekilmiyor. hiç aklıma gelmemişti.
 
Evet Moner 69 DoĞru SÖylÜyor.
 
İşletmemizde de böyle bir durum var generatörler ilk yükü alırken kompanzasyonların devrede olmaması gerekiyor sebep sanırım generatör ilk yük alma anında ihtiyacından fazla kompanzasyona maruz kalmaması(sabit gruplar sürekli devrede olduğu için)
 
Mantığımı kullanarak ve tecrübelerime dayanarak bir yorum yapacak olursam ;

Alternatörler çıkık kutuplu senkron makinalardan oluşur.Alternatörün çıkışındaki yükün (beslediği yük) karakteristik özellikleri alternetör çıkışında elde edilen gerilim değerini etkiler.Şöyleki omik ve endüktif yükler gerilim seviyesini düşürürken kapasitif yükler yükseltir.Jeneratör çıkışı regüle edilerek besleme yapılsa da aşırı kompanzasyon durumu jeneratörden beslenen sistemler için (özellikle ölçü aletleri ve elektronik cihazlar) tehlike arz eder.Gerilim yükselmesinin etkileri daha büyüktür.Ayrıca kondansatörler yük değişimine göre eni olarak devreye girer ve çıkarlar bu da zaten harmonik üreten generatör için istenmeyen bir durumdur.Jeneratörler transformatörler gibi hareketsiz makineler olmadığından ani yük değişmeleri zorlar.Tüm bu sebepler ve tehlikeli durumlar neticesinde generatör veriminin düşmesi pahasına kompanzasyon yapılmaz.

Yukarıda da belirttiğim gibi benim konu hakkındaki yorumum bu şekildedir ,başka mantıklı sebepleri de olabilir.Ben bu güne kadar yaptığım ve gördüğüm bütün tesislerde ,projelerde jeneratör devreye girdiği zaman kompanzasyon devre dışı kalmaktadır.
 
Rakani arkadaşımızın görüşlerine katılıyorum.Yaptığım tüm uygulamaların projeleri,Jeneratör devreye girdiğinde kompanzasyonun devreden çıktığı şeklinde idi.Arkadaşımızın açıklamaları tatmin edici.Teşekkür ederim.
 
Evet rakani arakadaşım olayı güzel izah etmiş. Şebeke-jeneratör otomatik transfer şalter sisteminde reaktif güç kontrol rölesi şebeke motorlu şalterinin kapalı kontağı üzerinden beslenir. Şebeke motorlu şalteri açtığı an röle enerjisiz kalır ve kompanzasyon devreden çıkar ondan sonra jeneratör motorlu şalteri kapama yapar. elek arkadaşımada güzel sorusundan dolayı teşekkürler...
 
iş arkadaşlarımızla yorum yaptık ve yüke göre zaman arıtmıyla ve yükün derecesine göre kompazasyon devrede olması bizee göre uygundur.
 
HAYIR UYGUN DEĞİLDİR.Jenaratör çalışırken kompanzasyon devrede kalmaz.kalsada kapasitif yük olarak çalışır yanisi kompanzasyon yapmaz.gereksiz yere generatörü yüklemiş olursunuz.fazla tekniğine gerek yok.isterseniz bir deneyin.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
127,951
Mesajlar
913,867
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst