OTOMATİK BAHÇE SULAMA SİSTEMİ.

ŞEF

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
26 Haz 2007
Mesajlar
1,967
Puanları
806
Yaş
64
Yazlık bir evin yaklaşık 400 m2 bahçesindeki çimleri ve sebzeleri otomatik sulamak için bir pano yaptım. Ayrıca tesisatı da ben yapacağım. Sabah ve akşam saatlerinde istenilen zaman diliminde otomatik çalışıp, stop etmesi düşünüldü.

Bahçedeki kuyudan hidroforla çekilen suyu 4 bölge olan çimlere ayrı ayrı vereceğiz. Çimleri spring denilen fiskiyeler ile sularken sebzeleri damlama sistemiyle sulayacağız. Her bölgenin çıkışında 24 dcv çalışan selenoid valfler var. Hidrofor çalışırken her bölgenin selenoidleri belirlenen süre kadar çalıştıktan sonra diğer bölgeye geçecek. 5. bölgenin de sulanmasından sonra hidrofor stop edecek.

Sistemde ayrıca manuel çalıştırma da mevcut. Ayarlanan saatlerin dışında hortum takıp elle çalıştırmak istenirse şalter EL konumuna alınıp, direk çalıştırılabiliyor.

Aşağıda şimdilik panonun çalışma videosu var. Tesisatı bitirince bahçe çekimlerini de vereceğim.

OTOMATİK BAHÇE SULAMA SİSTEMİ. - YouTube
 
Merhabalar...

Hocam ellerinize sağlık çok güzel bir uygulama olmuş.Bende şu sıralar picler ile seralar için kullanılan su depolarının ( topraksız tarımda ec miktarını ayarlayan ) kontrolü ve sulama sisteminin komple otomasyonu üzerine çalışmalar yapıyorum.

Zaman röleleri yerine neden mikro işlemcili basit devreler kullanmadınız ?

Misal olarak sormak istediğim bir husus var 1 zaman rölesinin fiyatı nedir ? Her bölge için ayrı ayrı zaman röleleri kullanmışsınız sanırım ?

Bence amatör bahçe işlerinde baya bi yükü hafifletici uygulama olmuş.
 
Çok teşekkürler sayın ricin48, sağolun.
Ben elektroniği çok iyi bilmiyorum. Bildiğiniz klasik elektrikçiyim. Aslında bunun elektronik olanı piyasada var ama benim işime yaramıyor. O sistem Şebeke suyunu kullanmak için düzenlenmiş. Ben aynı zamanda kuyudan pompa ile suyu çekeceğim.
Bir zaman rölesinin fiyatı 22 tl. Bu panoyu yaklaşık 250 tl.ye mal ettim.
 
Guzel calisma fakat, kendi elinle suladigin capaladigin domatesler, biberler, uzerinde oturdugun cimler daha guzel. Herseyin otomatigini ariyoruz insanlarin eli suya topraga deymez oldu.
 
Çok teşekkürler sayın oonurr, sağolun.
Evet, dediğiniz gibi her şeyin doğal olanı güzel. Zaten normalde elle sulama yapılıyor ve bunu yaparken çok büyük mutluluk duyuyor ama bu sene ramazan ayı tam yaz ortasına geldiği için ramazanda sürekli yazlıkta olamayacak. Onun için sebzeler ve çimler kurumasın diye otomatik sistem yapıyoruz.

Aşağıda kurulum sırasında çekilen resimler var. SD530348.jpgSD530356.jpgSD530359.jpgSD530361.jpgSD530362.jpg
 
Bu da damlama sulama sistemi.SD530365.jpg
 
hazırda sulama otomasyon cihazları daha ucuza gelir bence hemde her türlü proğramı yapabiliyorsun slm
 
Kendi cabanizla bunlari yapmak cok keyifli olmali


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
hazırda sulama otomasyon cihazları daha ucuza gelir bence hemde her türlü proğramı yapabiliyorsun slm
Evet sayın REZİSTANS ustam, piyasada hazır cihazlar var ama bunlar şebeke suyunu kontrol edebiliyor. Bizim sistemde ise kuyudaki suyu hidrofor yardımı ile basma sistemi var. Ayrıca bu cihazların çabuk bozulduğunu ve tamiri olmadığını duydum. İşletmeye alması da çok karmaşık.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,921
Son üye
TursuBidonu

Yeni konular

Geri
Üst