mesafeye bağlı gerilim çökmesi

timur2705

Üye
Katılım
5 Ocak 2008
Mesajlar
26
Puanları
1
Yaş
39
merhabalar
yeni kurduğumuz şantiyemizde tedaş trafosundan 1000 mt uzaklıkta aster A.G telleriyle beslenen 22 kw lık bir motorumuz var.
motor devrede değilken okuduğumuz gerilim 391 V .motor çalışıp üçgen konumuna geçmeye başladıktan sonra 335 volta kadar gerilim çöküyor.
burada motor başında uygun kompanzasyon yapmak soruna çözüm olabilir mi?
daha değişik bir fikri olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
en iyisi şantiyenin yanına küçük bir OG/AG trafosu koymaktır. bu da 1 km boyunca og direği dilmek vs gibi bir maliyet getirir.

ikinci yöntem 1 km boyunca tellerin kesitini arttırmak. aynı oranda gerilim düşer.

üçüncü yöntem kompanzasyon motorun şebekeden çektiği reaktif gücü ortadan kaldıracağından gerilim düşümüne azaltıcı yönde etki eder. ama bu etki %10 lar cıvarında olur.

motor çalışırken diğer cihazların gerilim düşümünden etkilenmemesi için sadece bu cihazalrın ait olduğu hatta gerilim regülatörü konabilir. Ancakb cihazların gücünün mümkün olduğu kadar az olması gerekir. Regülatör motorun uçlarındaki gerilim düşümü sorununu çözmez. Kısaca regülatör şantiyenin gerilimini düzeltmede ( uzun mesafe, düşük kablo kesiti, yüksek güç nedeniyle) yardımcı olmaz.
 
sizin icin an mantıklısı kablo kesitini yukseltmeniz oda mesafe uzun oldugundan kesiti en az 3*185+95 gibi bir koblo kullanmanız gerekır
 
kompanzasyon bir miktar işe yarar..aslında gerilim düşümünüz iletken kesitine göre %6,5 civarıda,yalnız iniş ve çıkış kablonuz nedir,sayacınız trafoda ise ,sayaç ile tmş -bara arasındaki kablo kesitleri nedir....
işgüzarlık yapılmış ve ince kesit kullanılmış olabilir.....
eğer kablo kesitleriniz iyi ise hattın 500m lik kısmını çift aster yapabilirsiniz..
 
40 kva regülatar baglarsan kısa yoldan problemi cözersin ben daha önce yaptım oldu
 
1000 mt rede bu kadar gerilim düşümü normal değil. bahsettiğiniz ag hattı size mi ait? hat sonunda nötr topraklaması var mı? trafodan şantiyenize kadar gelen hattın tümü aster mi? yoksa kesit düşüyor mu? bahsettiğiniz arıza nötr arızasına benziyor. eğer hat size ait ise kompanzasyon veya regülatör den önce daha ucuz olan nötr topraklaması yapmanızı tavsiye ederim. varsada güçlendirmenizi.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,912
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst