XLPE Kablo ve çalışma prensibi nedir ?

ŞAVKÇI09

Üye
Katılım
5 May 2008
Mesajlar
20
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar merhaba bir çoğunuz için belki sıradan bi olay gibi gelse de bugün benim için değişik bişey oldu ve ilk defa Xlpe kablo ve bi panoda işlenişini gördüm :),

Bununla birlikte kafama takılan bir kaç soru oluştu kabloyu işleyen arkadaşlara sordum cevaplayamadılar internette de dişe dokunur bir şey bulamadım son çözüm size sormak aklıma geldi.Gelelim sorulara ;

1)_Kabloyu ilk gördüğümde elime aldım inceledim,dışarıdan içe doğru : çok ince siyah yarı iletken bir madde,baya sert ve kalın yalıtkan beyaz bir kısım ve son olarak ta ortasında bildiğimiz çok örgülü 50 lik bakır vardı
kablonun içinde.Kabloyu panoda işlemeden dış kısmındaki siyah yarı iletken kısmı cam ile kazıyıp soydular ondan sonra siyah makaron ile izole edip panoda işlediler.Bu kablonun dışındaki siyah yarı iletken kısım niçin yapılmış muhakkak bi sebebi olması lazım boş yere yapılmaz.
2)_ Kablonun kullanıldığı pano 6500 voltun geçeceği bir liman panosu idi,Buna rağmen kablonun içindeki bakır kısmı bildiğimiz 50 lik kabloydu,Biz yaptığımız 250/400 I panolarda bile 70 lik kablo kullanırken bu kadar büyük voltajı bu kablonun kesiti nasıl kurtarıyor?Bunun ayrı bir hesaplama formülü mü var?

Öncelikle kafama takılan bu soruları aydınlatabilirseniz sevinirim,ayrıca XLPE kablo hakkında bildiklerinizi de anlatırmısınız.
Teşekkürler...
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
bildiğim kadarıyla cevaplamaya çalışayım;
1) olası kablo yaralanmalarında dış etkiler yüksek gerilime ulaşmadan önce kesiciyi açtırmak için bir önlem.
2) büyük güçler yüksek gerilim altında daha düşük akımla taşınırlar. kablonun kesitini belirleyen de akım değeridir. gerilim yükseldikçe akım ve gerilim düşümü düşer. bu nedenle yüksek gerilimde 50'lik bir kablo yeterken aynı gücü düşük bir gerilimle taşımak istersek çok daha büyük bir kesit kullanmamız gerekir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst