Parafudr nedir?

tamburcu42

Üye
Katılım
2 May 2011
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
37
arkadaşlar parafodur ne işe yarar nerelerde niçin kullanılır bilen arkadaşlar varmı, hep duyuyorum merak ettim.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Parafudur Y.G hatlarında (artık O.G de Y.G olarak adlandırılıyor) genelde hattı yıldırımdan ve aşırı gerilimlerden korumak için kullanılan koruma elemandır. Genelde trafo direklerinde görürsün. Şebekeye paralel bir şekilde bağlanır normal gerilim değerlerinde sonsuz direnç, aşırı gerilimlerde de sıfır direnç gösterir. Böylelikle aşırı bir gerilim meydana geldiğimde akım parafadurdan geçerek toprağa akar, trafomuz ve trafomuza bağlı elemanları korumuş olur.
 
Bir yüksek gerilim tesisini veya bunun bir kısmınımüsaade edilmeyen aşırıgerilimlere karşı koruyan aygıtlara aşırıgerilimlere karşı koruma aygıtları denir. Bu korumaaygıtlarından biri de parafudrdur. Parafudr,büyük akım darbelerini toprağa iletir ve işletmeyikesintiye uğratmadan aşırı gerilimleri şebekeizolasyonu için zararsız bir düzeye indirir.Yüksek gerilim cihazlarının hat arızaları, yıldırımdüşmeleri ve kesici açması gibimanevralar sonucu meydana gelen aşırı ve zararlıçok yüksek gerilim şoklarının ve enerjiiletim hatlarında meydana gelen yürüyen dalgalarınhasar etkisini önleyen cihazlara veyakısaca enerji nakil hatlarında meydana gelen aşırıgerilimi toprağa deşarj eden korumaelemanlarına parafudr denir.Elektrik enerjisinin iletiminin başlangıcındanberi, yıldırımlara karşı koruma önemlibir güvenlik problemi olarak ortaya çıkmıştır. İlkönceleri, ark boynuzları ile veya atlamanındaha az zarar vereceği noktalarda izolasyonuazaltarak, tesisler korunmaya çalışılmıştır.Bütün bu metotlar belli bir koruma seviyesi sağlamaktadır;fakat dik alınlı gerilim dalgalarıiçin atlama gerilimini ve izolasyon dayanmaseviyesini koordine etmek daima zor olmuştur.Dik alınlı aşırı gerilimler ile karşılaşıp çalışmalarıhalinde, ark boynuzları, izolasyondatransformatörleri hasarlandıracak düzeydezorlanmalara neden olabilir. Parafudrlar,1930’larda yıldırımlara karşı korumada kullanıldı.Son 20 seneden beri, bunların daha çok5manevra aşırı gerilimlerine karşı kullanıldığıgörülmektedir. Normal olarak, manevra aşırıgerilimleri 245 kV’un üzerindeki şebekelerdeönem kazanırlar.Normal durumda parafudrlar yalıtkan durumdadır.Ancak üzerinden çok büyükakımlar geçirerek toprağa iletir. Aşırı akımınetkisi geçince tekrar eski haline (yalıtkan)döner.Bilindiği gibi güç transformatörlerin yüksekgerilim buşinglerinin enerji besleme vetoprak tarafında eklatörler (ark boynuzu) tespitedilmiş olarak imal edilmektedir. Trafolarınmontajı aşamasında ark boynuzu uçlarınınbirbirine baktığı ve mesafelerinin kontrol edilmesibozuldu ise ayarlanması gerekmektedir.
 
Elimdeki projede güç trafosunun 31.5 tarafına 5kA lik parafudur konulmuş .bunu amacı nedir? niye koyulmuş olabilir çözemedim
 
projeyi paylaşma veya özelden gönderme şansınız var mı?
 
anahtarlama islemlerinde yada çesitli sebeplerle meydana gelecek gerilim yükselmelerinde trafoyu koruma amaçlı olarak konulmuştur. Yalnız 5kA günümüzde pek kullanılmamaktadır. Onun yerine 10kA kullanılmaktadır.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,964
Mesajlar
913,940
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst