kablo tasarım

abazali11

Üye
Katılım
9 Nis 2009
Mesajlar
23
Puanları
1
arkadaşlar merhaba ... ben kablo sektöründe yeniyim... ve kablo hakkında bilgi edinmek istiyorumm... kablo tasarımı hakkında bilgisi olan varmı... tasarım yapan firmalar hakkında bilginiz... hangi cad programı kullanılabilir?(autocad var sanırım)....
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
kablo tasarımı için 3 boyutlu bütün programları kullanabilirsin elbette. ama tasarlamaya ne gerek var ki zaten standardı oturmuş bir sektör kablo sektörü..
Kablo hakkında diğer bilmek istediklerini sorabilirsin...
 
pekii... teşekkürler... bir firmada tasarım yapıcaz diye konuşulmuştuda onun için sordumm.. peki bu özel çaplaraa sıcak çap verme olayı var cengiz arkadaş bir bilgin varmı... bu kablo pvc den geçtikten sonraa... belli bir soğuma payı varr... ona göre sıcak çap veriliyorr.. şimdi.. standart kablo da.. zaten yazıyosunda.. ancak özel çap geldiği zaman nasıl bir... yöntem izleyeceğizzz.. teşekkürler
 
cengizsan,kablo hakkında bilgilerini paylaşırsan sevinirimm... yardımlarını bekliyorummm
 
dostum ben hem bakır hem kablo üreticisiyim. şimdi tasarım demişler sana ama yanlış anlamışsın büyük ihtimalle. o olay tasarım değil dizayndır. hangi kabloya kaç mm bakır kullanacağını ne kadar pvc et kalınlığı koyacağını belirlersin üretimi ona göre yaparsın.

(bu kablo pvc den geçtikten sonraa... belli bir soğuma payı varr... ona göre sıcak çap veriliyorr.)

böyle birşey demişsin. o sıcak çap dediğin olayı anlayabilmiş değilim. bakıra pvc kaplandıktan sonra makaraya sarılana kadar havuzdan geçer o esnada soğur zaten.

(şimdi.. standart kablo da.. zaten yazıyosunda.. ancak özel çap geldiği zaman nasıl bir... yöntem izleyeceğizzz.)

standart kabloda ne yazıyorsun onuda anlamış değilim.

sen beni aydınlat bende elimden geldiği kadar seni aydınlatayım inş.
 
Şimdi kardeşim pvc üretime girdiğinde sıcakken 1,80 mm2 çapında geliyorsa suya girip soğutulduğunda 1,50 mm2 ye düşer bu senin anlatmak istediğin şey.
Yani kalıp koyarken ona göre kalıp seçmelisin ki mal düzgün çıksın.
Özel çap geldiği zaman demişsin özel çap geldiğinde büküme nasıl vereceğini+kaç mm2 tel ile vereceğini+kaç kat olacağını vs. hesaplarsın. Kaç kV gerilim altında çalışacaksa (O.G-Y.G) ona göre yalıtım biçimini belirlersin zaten TSE de çaplar belirlenmiş ama sen şimdi 1*750 mm2 istersen elbette ki piyasa da bulamazsın işte bu özel üretimden bizim kastımız...

Yardımcı olabiliyorsam ne ala..
 
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Çok faydalı oldu. Bu bilgi akışına devam ederiz umarım. Kablo sektöründe kendimi geliştirmeyi düşünüyorum. Kalite kontrol kısmındayım. Kalite kontrolla beraber üretimide öğrenmek istiyorum. Turgay arkadaş, ben görüşmeye gittiğimde kablo tasarımı yapıcaz bilgisayar bilgin nasıl diye sordularr. Hatta bir arkadaşım İstanbbul'da 2m kabloyla görüşmeye gitti. Ona da aynı şeyleri söylemişler hatta biz sana autocad öğreticez demişler.
Standart kablo, tel çapları belli olan kablo, onların zaten tablosunu yapmşlar sağolsunlar ordan bakıp bulabiliyosun. Ama meselaa 1,68 çap ta özel mal üretimi, adam diyorki sıcak çapı ne olur. Anladığım kadarıyla. Şöyle yapıyoruz. Yavaş yavaş anlamaya başladım. Eğer soğuk çapı biliyorsak, üretilecek malınn standart da sıcak çapı için ne kadar büzülme payı verildiyse onada o payda büzülme payı veriliyorr. Yani şöyleki: 2x4 istenen soğuk çap 10,65,standart değil. Fakat siz standarttasıcak için ne kadar arttırıyorsanız. Bundada o kadar artıyorsunuz. Tablodaa 25 arrtırmış. Sizde 10,90 yapıyorsunuz.(Şimdi kardeşim pvc üretime girdiğinde sıcakken 1,80 mm2 çapında geliyorsa suya girip soğutulduğunda 1,50 mm2 ye düşer bu senin anlatmak istediğin şey.) cengizsan arkadaş çok teşekküR ederim.
Turgay arkadaş senin de engin bilgilerinden yaralanmak isterim. Bana bu işin inceliklerini öğretirseniz çok mutlu olurum. Benim ilk işim olduğu için. Okulda öğrendiğim bilgilerimi kullanmak istiyorum.

Soğuk çapada şöyle ulaşıyoruz: Kesit + et kalınlığının 2 katı. Ama cengizsan arkadaş bu kaç kat olacağı demişsin ben orayı anlamadım. Yani birbirinin üstüne katkat mı bükülüyor. Hepsi aynı çap ta teller diye tahmin ediyordum. Çaplar katlar arasında farklı mı?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,964
Mesajlar
913,940
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst