faz kalemi ile nötr kontrolü

mustafa026

Üye
Katılım
12 Ara 2009
Mesajlar
15
Puanları
1
s.a beyler bi sorum olacak

bu 220V gelen prizden faz kalemi ile faza dokundugumuzda elektriğin oldugunu görüyoruz.Peki neden nötre değdirdiğimizde ısık yanmıyor?bunun nedenini istiyorum :(
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
A.S beyim dediğin gibi faz kalemi fazı ölçer nötr ise genelde yüksüzdür ondan her hangi bir değişim olmaz
 
artık noturu gosteren kontrol kalemleride var bilginize...
 
trafoların nötr noktası topraklandıgından dolayı, nötr noktasında kontrol kalemi yanmaz ve göstermez...Eger, izalosyon trafosu kullanılıyorsa fazlardan birinde kacak varsa nötr noktasında kontrol kalemi yanar...
 
Trafoların yıldız noktası , nötr dediğimiz şeydir. Trafoyu kuranlar da, teknik gereği, bu nötr noktasından bir iletkeni alır ve toprağa gömülmüş bakır ya da galvaniz kaplı demire bağlar.Buna da topraklama deniliyor.
Kontrol kalemini faza değdirdiğimizde, faz, kontrol kalemindeki dirençten geçer, lambadan geçer.Orada öylece kalır. Kontrol kaleminin arkasındaki metale vücudumuzun bir yerini değdirdiğimizde, elektrik, bizim üzerimizden toprağa akar, oradan da doğruca trafonun yıldız noktasına gider ve, devre tamamlanmış olur. Böylece de lamba yanar.
Nötüre dokundurduğumuzda ise, kontrol kalemindeki lambada nötr var, bizim üzerimizde nötr var, toprakta nötr var. Bir lambanın iki ucuna da nötr bağlamış oluruz.Lambanın iki ucu arasındaki potansiyel fark sıfır olduğu için, yani gerilim hemen hemen 0 volt olduğu için, lambamız ışık vermez.
 
benim bahsettigim kontrol kalemleri pil ile çalışıyor faz iletkeni ölçerken üzerindeki metale el ile temas ettiriyoruz noturun gelip gelmedigide sadece kontrolkalemini kabloya tutuyosun ustten dokunmadan lamba yanar ise notr geliyodur yanmazsa notr gelmiyodur kontrol kalemi bu şekilde çalısarak faz ve notr olcumu yapabiliyor....
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,881
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst