Fİber optİk aydinlatma

muratcyber

Üye
Katılım
19 Eki 2007
Mesajlar
710
Puanları
1
Yaş
43
Fiber optik aydınlatma teknolojisi, diğer aydınlatma teknolojilerinden oldukça farklı ve uygulama alanı yönünden sınırsız sayılabilecek bir teknolojidir. Fiber optik aydınlatma sistemleri ile tasarım hayal gücünüzle sınırlıdır. Hayal ettiğiniz hemen her şeyi uygulayabilirsiniz.
Fiber optik aydınlatma teknolojisini diğer aydınlatma teknolojilerinden farklı kılan en temel özelliği ÖZGÜRLÜK ve ESNEKLİKTİR. Fiber optik aydınlatma sistemlerinde kullanılan ışık kaynağını istenilen herhangi bir noktaya yerleştirme özgürlüğüne sahipsiniz. Bu kavram size beraberinde bir çok avantaj sağlar.

Fiber optik aydınlatma sistemi 2 ana bölümden oluşur;
-Işık Kaynağı
-Fiber Optik Kablo Demeti

(*) Bunlara bağlı olarak istenirse LENS Armatürlerde kullanılabilir.
Fiber Optik kablolar; hazırlanan projeye, mimarı tasarıma yada ihtiyaca uygun ebatlarda kesilerek bir demet haline getirilir. Işık kaynağına, (ışığın çıkış noktasına) sonlandırıcı muf ile yerleştirilir. Böylece ışık kaynağının ürettiği ışık, fiber optik demet içinde taşınarak, armatüre veya direkt çıplak fiber optik uca iletilir. (Büyük projelerde kablo kesimi ve demetlendirilmesi imalat yerinde yapılır.) Bir Fiber optik kablo demeti aynı veya farklı çaplarda ve uzunluklarda tamamen ihtiyaca göre belirlenen fiber optik kablolardan oluşur. Fiber optik aydınlatma sistemi, armatür ile ışık kaynağının fiber optik kablolar aracılığı ile birbirinden ayrılması sayesinde mimari tasarımlarda hayal gücünü zorlayabilecek, olağanüstü diyebileceğimiz bir aydınlatma harikası ortaya koymaktadır. Kullanılacak armatürler mekanların mimarisine göre birçok değişkenlikler ile karşımıza çıkabilir. (kristal uç, sonlandırıcı uç, lens armatürler gibi...)
Lens Armatür kullanma amaçları
-Estetik bir görünüm elde edilmesi,
-Daha yoğun bir ışık elde edilmesi,
-Noktasal ( spot ) aydınlatma istenildiği durumlar,
-Yaygan ( Flood ) aydınlatma istendiği durumlarda,
Ayrıca, armatürler alışılagelmiş aydınlatma elemanlarına göre daha küçük boyutlarda olabilmesi sebebiyle ve aynı zamanda optik lenslerle donatılabilme özelliğine sahip olmalarıyla da ayrıcalıklıdırlar. Işık yoğunluğunu arttırmak için amaca uygun seçilmiş armatürlerle, ışığın çıkış açısı 120 dereceden 1 dereceye kadar düşürülebilmektedir. Böylece istenilen efekt net olarak elde edilmektedir.

FİBER OPTİK AYDINLATMA SİSTEMİNİN DİĞER AYDINLATMA SİSTEMLERİNE GÖRE AYRICALIKLARI

-Fiber optik kablo sadece ışık taşıyıcıdır, elektrik akımı taşımaz.
Nemli ve soğuk ortamlarda, aydınlatmanın elektrik riski taşıması istenmeyen yerlerde tam bir güven içerisinde kullanılabilir.
- Işık kaynağında üretilen ve fiber optik kablolar ile taşınana ışık soğuk olduğu için yakınındaki canlılara ve malzemelere zarar vermez. Dolayısıyla, dış ortamlarda, insanların ve diğer canlıların birebir temasının olduğu yerlerde güvenle kullanılabilir.
- Işık kaynağından çıkan ışık, ihtiyaca göre bir yada birden fazla noktaya dağıtılabilir.
- Işık hijyendir. Kaynak ışıklı alanda bulunmadığı için manyetik alan oluşturmaz. Böylece toz v.b. partiküller harekete geçmez. Bu sayede gıda vitrinlerinin aydınlatılmasında ve bakımında hijyen sağlanır.
- Isıya duyarlı ve hassas, patlama riski olan yada bakımı zor / imkansız olan noktalarda diğer aydınlatma sistemlerine göre tek çözümdür.
-Işık kaynağının içine yerleştirilen özel efekt diskleri ile renk değişimi, pırıltılı ışıma yada loşlaştırma sağlanır. DMX iletişim sistemi ile dijital aydınlatma teknolojisine uygun sistemler üretilebilmektedir.
-Şiddete maruz kalınması ihtimalinin yüksek olduğu yerlerde güvenlik amaçlı aydınlatma sağlanır.
-Seçilecek uygun armatürlerle, çok küçük ve etkileyici görüntüye sahip ışıklı fiber optik uçlar ile estetik bir görünüm kazanılır.
-Optik lensler kullanılarak, ışığın yoğunluğu istenilen düzeyde yönlendirilebilir.
-Işık kaynağı, ışığın kullanıldığı yerden tamamen ayrı bir noktaya yerleştirildiği için bakımı kolaydır.
-Fiber optik aydınlatma sisteminin, işletme açısından Bakım ve diğer giderleri yok denecek kadar azdır.
-Uygulama sırasında akla gelebilecek yeni animasyonları uygulama olanağı vardır.
-Kıvrımların etkileşimi değiştirmediği fiber optik kablolar sayesinde ışığı kullanmak istediğiniz noktaya kadar taşır ve istediğiniz mekanı yada objeyi aydınlatarak maksimum kontrastı yakalayabilirsiniz.
Tüm bunların yanı sıra fiber optik aydınlatma sistemiyle ortaya çıkan başarılı görsel sonuçlar, fiber optik sistemlerin hızla yaygınlaşmasını sağlamaktadır. Zamanla daha popüler hale gelen fiber optik aydınlatma sistemleri tasarlanırken neler yapılabileceğinin sınırları iyi belirlenirse tasarımcı açısından çok esnek kullanım alanları elde edilmiş olur.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
6 metre karelik tavanıma 600 adet fiber optik kablo ile yıldız uygulamaı yaptım. muhtesem oldu.
ayrıca renkelr değişiyor. ve renk degiştirme sisteminide otomasyona bagladım. istediğim yerde istediğim renkte duruyor yada belirli zmanlarda otomatik renk değiştiriyor.

biraz maliyetli bir uygulama ama çok keyifli.. imkanı olanlar mutlaka denesinler. profosyonel firmalar var ama onlar çok pahalı fiyat veriyorlar. olayın nasıl oldugunu yapmak isteyenlere bilgi verebilirim.

kolay gelsin...
 
herkese kolay gelsin. yapmış olduğunuz uygulamalara ait resimleri paylaşabilirmisiniz.
 
Arkadaşlar, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler, nette de bunlarla ilgili teori bilgiler var ama kablo üretici firmaların bile bazılarının bu uygulamalardan haberi yok, fuarda hatta bazı kablo üreticisi firmalara bunların yararını anlatmıştım, şaşırmışlardı. :) Benim soracağım neden uygulamada pek yaygınlığını göremiyoruz, neden uygulamada yeterince zayıf kalınıyor?
İyi günler...
 
Verdiğiniz bilgiler için sağolun uygulama ile ilgili bazı bilgiler verilseydi iyi olurdu
 
Uygulamalar konusunda fiber optik aydınlatma daha çok otellerde, sağlıki açıdan dikkat edilen vitrinlerde ve genellikle süsleme amaçlı kullanılmaktadır. Evlerimizde ve iş yerlerimizde yaygın olmamasının nedenini firma yetkilileri maliyete bağlamaktadırlar. Dekoratif amaçlı kullanımlar için çok uygun olmaktadır. Örnek görüntüler firmaların sitelerinde mevcuttur.
 
Fiber optik kablo ile ilgili kısa öz anlaşılır açıklma yapabilirmisiniz ?Tşklr
 
merhaba arkdaslar bende bu aralar baya bir ilgi alanı olarak fiber aydınlatma olayına sardım. bilgisi olanlar bana özelden yada buradan yardımcı olabilirmi.özellikle fiyat konusu beni baya bir meraklandırdı evime yapmak istiyorum....
tesekurler ...
 
fiber optik kabloyu nereden temin ettiniz adresini verebilirmisiniz.Tşk
 

Forum istatistikleri

Konular
127,960
Mesajlar
913,920
Kullanıcılar
449,607
Son üye
sinan343834

Yeni konular

Geri
Üst