kablo kalınlıkları

orbaykaya

Üye
Katılım
8 Nis 2007
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
39
benim merak ettiğim bi konu var tek fazlı cihazlarda faz dan gecen yük kadar nötrden de geciyo galiba yani kablo kalınlıkları esit olmak zorunda
üç fazla calısan sistemlerde zaten nötre ihtiyac yoktur toprak kullanılır ondan 3 faz kalın toprak incedir kablodur
peki binaların ana beslemesinde niye 3 faz kalın kablo nötr ince kablo evlerde hep tek fazlı cihazlar kullanılıyor yani fazlara yüklenildiği kadar nötre de yükleniliyor bu zararlı degilmidir???
cevaplarınız için simdiden tesekkür
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
kardeş sinüsoidal eğriyi incelersen bu sorunun cevabını göreceksin
 
Dengeli yüklerde fazlardan geçen akımların vektörel toplamı sıfır olduğundan sıfır hattından geçen akımda sıfır olacaktır. 3 fazlı bir akımda fazlar arasında 120? lik bir faz farkı bulunmaktadır. Ia ile Ic akımının vektöryel toplamı tek fazın akımına eşit olur. Buna göre; Ia + Ib + Ic = 0 olur. Dengesiz yüklerde fazlardan geçen akımların vektörel toplamı sıfır olamayacağından sıfır hattından belli bir akım geçecektir. Örneğin iki fazdan 100?er Amperlik üçüncü faz olan 120 Amperlik bir yük çekildiğinde fazlardan geçen akımların vektörel toplamı; 100A+100A+120A =20A (burada vektörel bir toplam var, şekle bakıldığında daha iyi anlaşılacaktır.) olacağından sıfır hattından 20A ?lik bir akım çekecektir. Sıfır hattından geçen bu akım sıfır hattının da o nispette bir gerilim düşümüne neden olacaktır. Bunun için uzun hatlarda yer yer topraklama yapmak suretiyle sıfır hattı takviye edilerek gerilim düşümü önlemeye çalışılır.


alıntı
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,211
Kullanıcılar
449,833
Son üye
Mami545480

Yeni konular

Geri
Üst