Kesit hesabı formülü hakkında yardım

papi83

Üye
Katılım
15 Nis 2007
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
39
arkadaslar mesala bir yerden bir yere enerjiyi ileteceğim. atıyorum mesafe 500 metre, 22kw'lık bir motor besleyecegim,3 faz.motoru beslemek için secegim gerilim duşumu olmaması için kablomun kesiti ne olmalıdır.formülü bulamadım.bilen arkadaslar varsa yazarsa sevınırım...
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Daha öncede başka bir konuda değindiğim gibi kesit tayininde iki hesap yapılır. 1) Gerilim düşümü hesabı 2)Akım kontrolü(ısınma)hesabı yukarıda excelde hazırlamış olduğum kesit hesabı dosyamı yolluyorum 2.kitapçıkta sizin değerlerinizi girdim.Anlamadığınız birşey olursa çekinmeden sorun.

Motor için besleme kablosu tayininde dikkat etmen gereken iki husus vardır birincisi etiket gücünün motor mil gücü olduğu bilerek verim=Pçıkış/Pgiriş formülünden motor verimi etikette yazar girilerek motorun çekeceği elektriksel gücü bulmak. İkincisi akım kontrolü hesabında besleme kablosunun akım taşıma kapasitesi değerinin motor demeraj(kalkınma) akımı değerinden fazla olmasına(yakın değerde olmamasına)
 

Ekli dosyalar

  • KESİT HESABI.rar
    8.8 KB · Görüntüleme: 7
diyelim ki bir motor ilk başta devamlı çektiği I akımının 3 katını çekiyorsa 3xI ya göre mi kablo seçeceğiz?
yani bu akımı taşıyan bir kablo seçmeliyiz.
Teknikadam_41 ' Alıntı:
İkincisi akım kontrolü hesabında besleme kablosunun akım taşıma kapasitesi değerinin motor demeraj(kalkınma) akımı değerinden fazla olmasına(yakın değerde olmamasına)
 
Evet kablonun maksimum akım taşıma kapasitesini geçmemeli yol verme akımı geçici rejim olsa dahi en uygunu budur. Uzun mesafelerde kesiti belirleyen gerilim düşümü hesabı kısa mesafelerde akım kontrolü hesabıdır. Bahsettiğim olay kısa mesafeler için dikkat edilmesi gereken husustur. Örneğin papi83'ün Sorusunda kesit 3x70+35 mm2 NYY çıkmakta , bu kablonun akım taşıma kapasitesi havada 200A motor (verimi dikkate alarak) 45A civarında akım çekmekte. Kesiti belirleyen yukarıdada bahsetmiş olduğum gibi gerilim düşümü hesabı çünkü mesafe 500m saygılar.
 
gerilim düşümü olayını anladım fakat akım olayını anlamadım.bir motor devamlı 20 amper çekiyorsa
biz 60 amper taşıyan bir kablo kullanmamız gerekecek.zaten kablolar belli bir süre yüksek akıma dayanıklı yapılmıyormu.
 
Teknikadam_41 ' Alıntı:
Evet kablonun maksimum akım taşıma kapasitesini geçmemeli
Maksimum akım taşıma kapasitesinden kastımda o zaten sn elek.Ben bu değeri toprakta akım taşıma kapasitesi olarak alıyorum.Fiziksel dayanım değeri bu değerden yüksek fakat teknik eleman olarak sınır değerlerden her zaman kaçmak gerekir.saygılar...
 
22 kw için mesafe çok kısa olsa,mesela 5 mt, kaçlık kablo çekmemiz gerekirdi?
 
motorun çektiği akım değişmez 45A dolaylarında 2,7 katı 120-125A çıkarki 3x25+16mm2 NYY kablonun toprakta akım taşıma kapasitesi 130A'dir ve uygundur. 4x16mm2 kablo kullanmam. Verdiğim dosyada istediğin hesabı yapabilirsin kabloların akım taşıma kapasiteleride mevcut...


ne gibi çelişkiler mesela ?
 
verilen bazı hazır tablolarda çelişkiler mi var?
yoksa motor çeşitlerine göre değişkenlikmi gösteriyor tablolar?
 
Ben motorun ilk kalkınma akımına göre yani demaraj akımına göre kablo seçilmesini doğru bulmuyorum.İlk kalkınma maksimum ;direkt yol almada 6In<5 sn ,yıldız üçgen yol almada 2In<15 sn değeri ve süresinde akım çeker.(maksimum).Buna istinaden motorların yol verme şekli de bu seçimde önem arz etmektedir.Ancak nominal akımına göre de kablo tayin etmiyorum.
Motor beslemelerinde hesaplanan nominal akım değerinin 1,25-1,5 katının tekabul ettiği akımın bir üst sınırına göre sigorta ve kablo kesidi seçerim.(gerilim düşümünü göz önüne alarak tabi).Çünkü demaraj akımı ilk kalkınma anında kısa bir süre çekilir.
Kablonun kesidinin büyük olmasının hiç bir zararı yoktur.Ancak maliyeti arttırır.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,965
Mesajlar
913,961
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst