Katılım
11 Eki 2008
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
39
bütün türkiye merak ediyor :)

Arkadaşlar nyaf ile nya kablolar arasındaki fark nedir?


Mesela binalarda küvet topraklamalarına nya yerine nyaf çekilir mi?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
NYA kablo ; bına tesisatında kullanığımız, tek damarlı kablodur.
NYAF kablo; Harekeli cıhazlara bağlanan flexbıl koblolardır. Hanı seyyar kablo dıye kullandığımız kablo çeşididir. Topraklama kablosu olarak kullanabilirsiniz , ama uçlarına uygun kablo yüzüğü ve pabuzu kullanmanız gereklidir.
 
NYAF (NV-b) bakırdan 0,5-400 mm²ye kadar kesitlerde ince, cok telli ve b grubu tellerden yapılır yalıtkan olarak termoplastik kullanılır kuru yerlerde ,sıva altı veya üstünde ,hareketli tesislerde,panolardaki kumanda devrelerinde kullanılırlar.
NYA (NV) bakırdan 0,5-10 mm² ye kadar tek telli olarak 10-400mm² ye kadar cok telli olarak yapılır yalıtkan olarak termoplastik kullanılır.bu kablolar tek damarlıdır.1000 volta kadar gerilimde calıştırılırlar kuru yerlerde,boru içinde olmak şartı ile sıva altında veya üstünde dağıtım panolarında kullanılırlar.
topraklama için nyaf kullanılabilinir fakat topraklama tesisatının az ekli olması ve eklerin sağlam olması istenir
 
topraklama için nyaf kullanılabilinir fakat topraklama tesisatının az ekli olması ve eklerin sağlam olması istenir demişsiniz sn. kılıç78 benim anlamadığım konu topraklamada özellikle sanayide bizler tava sistemleri üzerinden topraklamalarımızı dağıtıyoruz. Yani buralarda her bağlantımız birbirini ek ile takip ediyor. yani az ek olması istenir konusunu biraz açarmısınız
 
kadirizm ' Alıntı:
...özellikle sanayide bizler tava sistemleri üzerinden topraklamalarımızı dağıtıyoruz. Yani buralarda her bağlantımız birbirini ek ile takip ediyor. yani az ek olması istenir konusunu biraz açarmısınız

Her ek noktasında biraz direnç oluşur. Ek ne kadar fazla ise oluşan seri dirençerin toplamı o kadar fazladır. Bunun için az ekli olması makbuldür. Bir de topraklamada bu ek noktaları (yeterli koruma önlemleri alınmazsa) zamanla oksitleneceği için topraklama zayıflar. Direnci bir mikar artar.
 
ben açıklama yapmadan önce genc arkadaşımız açıklamayı yaptı anlatmak istediğim buydu teseekkürler
 
Sitede herkesin faydalanabileceği bilgi mevcut.emeği geçenlere bende çok teşekkür ederim...
 
Bilgi paylaştıkça değer kazanır. Yoksa bir anlamı yoktur. (bence)
 
Kablo tavaları üzerinden topraklama yapılması güvenilir bir yöntem değildir. Bunun yerine tavaların içerisinde çıplak örgülü bakır dolaştırıp, metal kısımları bu örgülü bakıra irtibatlandırırsanız daha doğru bir sistem olur diye düşünüyorum.
 
Merhabalar:
Çalışmış olduğum tesisde sanayi kombine prizler 4 delikli bizde bunları 5 delikli tipe çevireceğiz.Topraklama çekiceğiz,tesisde kablo taşıma tavaları mevcut yukarıda yazmış olduklarınıza istinaden nasıl bir yol izlemeliyim.Sağlıklı topraklama hattı oluşturabilirim?

Yanlış yere sorumu ilettiysem kusura bakmayın....
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,901
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst