Yangın Dedektörleri Bağlantıları

kkalemi

Üye
Katılım
8 Kas 2008
Mesajlar
15
Puanları
1
Selamlar

Yangın alarm sisteminin mantığını anlamaya çalışıyorum. Bu bağlamda bir kaç sorum olacak. Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Soru 1) Yangın alarm sistemine bağlanacak dedektörler, butonlar veya sirenler devreye nasıl bağlanıyor? Yani paralel mi yoksa seri mi?

Soru 2) Konvansiyonel ve adresli sistemlerde kullanılacak kablolar birbirinden farklı mı? Her bir sistemde kaç iletkenli kabloya ihtiyacım var?

Soru 3) Konvansiyonel sistemlerin aşağıda anlattığım gibi çalıştığını tahmin ediyorum. Eger yanlışım varsa beni lütfen düzeltin?
3.1) terminal çıkışında 12V veya 24V'luk gerilim var.
3.2) sensorler veya butonlar birbirine seri bağlanıyorsa bunlar aslında kapalı kontak ve herhangi bir sensör yangını algılarsa veya herhangi bir butona basılırsa kontaklar açılıyor. Boylece terminal devresi de açılıyor ve ilgili çevrimden alarm geldiği anlaşıyor.
3.3) sensorler veya butonlar birbirine paralel bağlanıyorsa bunlar aslında açık kontak ve herhangi bir sensor yangını algılarsa veya herhangi bir butona basılırsa kontaklar kapanıyor. Boylece terminal devresi de kapanıyor ve ilgili çevrimden alarm geldiği anlaşıyor.
3.4) sensor ve butonları 2 iletkenli kablo ile dolaşmak gerekiyor.

Soru 4) Adresli sistemlerin dedektörlerininin de adresli olması gerektiğini tahmin ediyorum. Eğer böyleyse sistem kurulurken her dedektör yangın alarm terminaline tanıtılıyor mu? Yani bu bölgedeki sensörün adresi bu vb...

Teşekkürler
 
Analog adresli sistemlerde herbir LOOP hattına markaya göre 150 civarında sensör,buton.siren,tekrarlama paneli vs... LOOP hattına bağlanabilir LOOP hattı üzerinden hem 24DC hemde RS-485 haberleşme bulnur ve 4 damar kablo ile bağlanır ve son 2 damardan dedektörden LOOP hattı geri dönüşü için kullanılır eğer ürünler sıfır ürünler ise panelden otomatik tarama yaparak LOOP çevrimine göre panel kendi otomatik adresler ürünler adreslendikten sonra 2 dedektörün yerleri değişse dahi adresleri değişmez
 
merhaba bu siteye üye oldum 2 hafta oldu üyeliğimi kabul etmedi indirdiğiniz dosyayı buraya uplaod edebilirmisiniz bende kablosuz yangın alarm dedektörü yapacağım yardımlarınıza ihtiyacım var...
şimdiden teşekkürler...
 
Merhaba arkadaşlar,
[FONT=Verdana, Arial, sans-serif]
Kombine yangın dedektörlerinin (Örnek: Isı+Duman) tesisinde bildiğimiz optik duman dedektörlerinden farklı bir kablolama mı uygulanıyor? [
[/FONT]1x2x0,60mm² J-H(st)H]
Bilgisi olan arkadaş aydınlatırsa sevinirim.
 
gerçekten bilgilendiricibir topic olmus teşekkurler
 
farklı bir kablolama gerektirmiyor
 
Merhaba arkadaşlar,

Kombine yangın dedektörlerinin (Örnek: Isı+Duman) tesisinde bildiğimiz optik duman dedektörlerinden farklı bir kablolama mı uygulanıyor? [
1x2x0,60mm² J-H(st)H]
Bilgisi olan arkadaş aydınlatırsa sevinirim.

Sn. nefer87,

Multisensing diye de adlandırılan ısı + duman dedektörleri için farklı bir kablolama gerekmiyor. Sadece panel üreticilerinin tavsiye ettikleri bazen kablo kesitleri farklılık gösterebiliyor. Örneğin GE Security ürünlerinde 1'lik kablo kullanımı tavsiye edilmemektedir. Tabii ki mesafe arttıkça kesit de değişecektir ancak kullanılacak kablonun kesitinin minimum 1.5'luk olması önerilmektedir. En azında distribütörü tarafından söylenenler bunlardır.

Saygılarımla,
 
Son düzenleme:
Merkeze, "aşırı ısı algılandı" ya da "duman algılandı" haberleri göndereceğine direkt "yangın var" haberi gönderiyor anlaşılan..

Kafamdaki soru işaretinin nedeni de buydu. Teşekkürler aydınlattığınız için.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,950
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst