Rezistans için güç kontrolü

Katılım
13 Ara 2010
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
36
Arkadaşlar Merhabalar;

özellikle belirtmek isterim elektrik elektronik mühendisi olmadığım için soracağım soru basit yada saçma gelebilir sizlere ama benim için önemli ve aşmam gereken bir konu. Problem şu;

Silindirik bir kazan ve içinde 8 litre sıvı var. kazanın çevresinde 1 kw lık kelepçe rezistans bağlı ve bu sayede sıvı kaynatılıp buharlaştırılıyor. Kaynama sırasında derece sabit kalıyor normal olarak. Ama kazan içindeki sıvı buharlaştıkça miktarı azalıyor ve 3 litre gibi kaldığında rezistansın verdiği ısı sabit ama sıvıya bu sefer fazla geldiği için hem kaynıyor hemde sıvının sıcaklığı bir hayli artıyor.

Aklıma gelen şey rezistansın voltajını zamana bağlı azaltarak gücü düşürmek. Örneğin 1 kw dan başlayıp zamanla 500 w a hatta 200 w a düşürmek. Bunu yapabilmem için ne gibi önerileriniz var. Yardım eden herkese şimdiden minnettarım.
 
voltajını düşürmen fayda etmeyecektir.kazanın içine bir termokpl sistemi monte et rezistansa digital sıcaklık göstergesi olan bir pano bagla.bir kontaktör devresi olsun kontaktörü sıcaklıga baglı olarak cektirip bıraktırsın..tabii kontaktör rezitansa baglı olsun
 
dediğin sistemi denedim. Verimli olmadı. Kestiği anda kaynama duruyor dolayısıyla damıtma duruyor. Tekrar başlaması tekrar kesilmesi süreyi çok uzatıyor işlemin.
 
0-10 Volt çıkış veren analog bir seviye sensörü kullanın. seviye sensörünü de bir güç regülatörüne bağlayın örneğin benim kullandığım fotek marka bir regülatör var. böylece sıvı azaldıkça 0-10 Volt sinyali dimmer görevi görerek regülatördeki çıkışı sınırlandıracaktır. bir diğer çözüm ise PID kontrollü bir sıcaklık kontrol cihazı alıp yine regülatörden geçirmektir ki seviyeye sensörüne göre daha kesin sonuç sağlayacağını düşünüyorum.
 
Merhaba, sorununuzu çözebilmek için 2 adet malzemeye ihtiyacınız var. 1. si zero crossing tetiklemeli solid state röle, 2.si ise ssr sürebilen bir pid sıcaklık kontrol cihazı.

SSR için ALPMIKROYAZILIM
Sıcaklık kontrol cihazı için DTA SERİSİ Linklerinden faydalabilirsiniz.
 
Pıd sistemi kullan bunun için sana kontel cihazlarını tavsiye edebilirim bizde kalıplarda ısıyı kontel cihazları ile kontrol ediyorduk çok saglıklı çalışıyor..
 
hoca enda etc 9420 diye bir pid kontrol al bir tanede kontaktör
rezistansı kontaktöre bagla pid kontrolün kontak ucunu kontaktörün bobin ucuna bagla
[ bu etc 9420 pt 100 propla çalışır] cihaz kendi programını yapabiliyor
nerden komut almak istiyorsan probu oraya bagla o zaman sabitlersin sıcaklıgı
sıvının seviyesini kontrol etmek için seviye flatörü kullanabilirsin ama sıcaklıgı düşünerek flatörü al
 
bu bahsettiğiniz sıvının ne olduğunu yazmamışsınız. sıvının kaynama noktası kaç derecedir. biraz daha ayrıntı yazarsanız yardımcı olabiliriz sanırım slm
 
Üç sıvı var karışımda. Alkol, su ve ksilen denen bir kimyasal. Alkolün kaynaması 78 suyun 100 ksilenin 140 ama biraz daha yüksek seviyede kaynayacak karışım olduğu için. Her sıvının kaynama noktasında ısı sabit kalır. Ama kullandığım rezistans sürekli 1,1 kw enerji verdiği için sıvı miktarı azalınca kaynama noktalarında sabit kalmıyor. yani hem kaynıyor hem ısı yükseliyor. Böyle olunca bir üstteki sıvıda kaynamaya ve tekrar birbirine karışmaya başlıyor. Sıcaklığı kontrol ederek sabit kalması gereken yerde arttığı zaman gücü düşürerek bütün ısının buharlaşmaya kullanılmasını sağlayabilirim diye düşünüyorum. Fikirlerinize bu yüzden ihtiyacım var.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst