Seri port iletişim

azat_

Üye
Katılım
26 Ara 2013
Mesajlar
264
Puanları
1
s.a ustalar benim sorum şu bilgisayarın kendi rs 232 portu ile rs-232 usb çevirici nin arasında ki fark ndir ? acaba ikisinin de çalışma prensibi mantığı aynımıdır ? bizim kendi tasarımımız olan seri port cihaz kontrol devremiz var çevirici takarak test etmeye çalışıyoruz ama devre çalışmıyor acaba dedim orijinal seri portla bu çeviricinni farkı nedir ???
 
merhaba bende aldım ancak sadece pc de port olarak çalıştığını gördüm donanım olarak kullanamadım internette ki devre çizimlerine göre pc nin port bağlantı yapısında ( pin2-rx, pin3-tx, pin5-gnd) size zahmet dener misiniz pc den veri gönderirken seri bağlı direnç ile led den oluşan bir bağlantı ile txpini ile gnd arasına bağlayarak bağlantı kontrolünü yapabilir misiniz.
 
Seri port haberleşme protokolünde +3v ile +25v = 0, -3v ile -25v =1 olarak algılanır.

usb - rs-232 çeviricilerde gerilim seviyesi daha düşüktür. masa üstü pc lerde ise genelde bu gerilim seviyeleri +12v ve -12v aralığındadır. sorun bundan kaynaklanıyor olabilir.
 
ra-232 eski teknoloji olsa da masaüstü PClerde bulunuyor fakat laptop ta üreticiler bunu yok ettile yerine usb kondu bu şekilde laptoplar inceldi, çevirici dediğiniz şey aslında bir adaptördür bu 2 sini eski ile yeniyi kullanabilmeyi sağlıyor. Ben adaptör kelimesini kullanmayı tercih ederim her ne kadar çok kişi itiraz etse, de zira regülatör, redüktör, inverter, robot kelimeleri gibi kullanım alanları çok değişik, geniştir. Bildiğiniz gibi (veya eskilerin bildiği) laptobun tüm usb portları aynı akımı vermez (masa üstlerinden zayf olur) bazıları zayıf kalır; her ne kadar biz usb deyip geçsek de, sizin probleminizin kaynağı bu olabilir kolay gelsin ;)
 
şimdi ustalar size şöyle izah edeyim . bilgisayarım masa üstü laptop değil.
2.cisi biz bu rs-2312 kabloyu devremize şu şekilde bağlıyoruz rs 232 kablosunun elektronik karta bağlanacak kısmı kestik içinden 9 tane renkli tel çıktı biz burda 3 nolu ve 5 nolu kabloyu devremize bağlıyoruz. devreyi çizen arkadaş bu şekilde bağlamamızı söyledi + biz bu çevirici ve rs-232 kabloyu bilgisayara bağladık ucuna led bağlayıp test ettik adaptçr ve kablo çalıştı yani ayrıca bilgisayardan gönderdiğimiz komutlara göre de led yanıp söndü şimdi sorun nerde anlıyamadım ? aslında yeni teknoloji anakartlarda rs-232 ve lpt port var imkanım olsa anakartı yenileyecem ama imkan meselesi işte yada eski 2 .el bir kasa bulup şu anki mevcut bilgisayarın yanına koyup bir adet kwm swich ile 2 kasayı tek monitöre bağlıyacaz...
 
seri port kablonuz ucundaki soket/jacka uygun teller mi gidiyor, karışıklık veya kopukluk kısa-açık devre olabilir. ölçü aleti ile kontrol edin.
 
USB - RS232 çeviricinin d9 soketine göre 3-5 pinleri kullanmak PC den devreye doğru veri aktarımı için doğru.

Bu durumda kalan seçenekler 3 ve 5 'i ters bağlamış olabilirsiniz. Veya devreniz de hata var. Devrenizin sağlıklı çalıştığını nasıl test ettiniz, testi yapıldı mı, nereden, nasıl biliyoruz?

Bu pinlerin devrede bağlı olması gereken yer max 232- 2232 vs. gibi bir chip olmalı.
En azından 3.-5. pinlerin karşılığında devrede ne var kısmının şeması olsa yorum yapabilmek için bir veri olurdu.

Sorunuzun geneli için konuşursam, PC anakartında ki eski-orijinal 16550 muadili seri port ile USB-RS232 çeviricinin .NET, VS, vs gibi yüksek seviyeli dillerle seri port kullanımında hiç bir farkı yoktur.
 
Sayın ISMAILY arkadaşımın sözlerine ek olarak devre üzerinde max232 entegresi var sayarak adaptör com çıkış voltajınında pc com voltajından düşük olma ihtimali ile max 232 kondansatörleri voltaj pompası olarak işlev gördüğünü okumuştum belki konddansatör değerlerini değiştirseniz sorunu çöze bilirsiniz.

ek olarak max232 kataloglarına bakınız iki adet kanal bulunmaktadır. işlevleri aynı olsada farklılıkları var bir kanal sadece terslerken diğer kanal da düşük voltaj (ttl) girişi var belkide devrenizin bağlantılarını bunu dikkate alarak tekrar gözden geçire bilirsiniz.

yaptığım bir devre yi pc ile port çoğaltma devremde haberleşmede en ufak hata olmamasına rağmen devre nin programını değiştirip aldığım bir terminalle haberleştirmeyi denediğimde hata oluyordu ve yukarıdaki anlattığım gibi bağlantılarımı değiştirdim ve sorun kalktı sorunsuz şekilde çalışmaya başladı.


kolay gelsin...
 
devrenin tesini kısmen yaptık röleler çalışıyor devrede mx232 entegresi yok PIC16F628A işlemcisi var en iyis ben dverenin resmlerini ekliyim bizim düşüncemiz orijinal seri port ile çevirici adaptçör arasında fark var bu farktan dolaı devrenin çalışmadığınız düşünüyoruz.

w0l7v.jpg
w0l8s.jpg
 
R3 direncini 2k yaparak deneyin.

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,177
Mesajlar
915,643
Kullanıcılar
449,939
Son üye
sorunsuzşofben

Yeni konular

Geri
Üst