telefon santralleri ve bağlantıları

zefiran

Üye
Katılım
17 Ocak 2008
Mesajlar
189
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar,telefon santraline giren kablolar üzerinde ayrılmış lifleri yani per ler üzerinde ki renkler ne anlama geliyor ? bilen varmı ?
 
Benim bildğim kadarıyla karşı taraftan kolaylıkla bulunabilmesi için ayrılmış o şekilde
 
arkadaşım her renk bir koddur örneğin 3 çiftlik bir kabloda mavi beyaz, turuncu beyaz,ve yeşil beyaz vardır birde toprak olarak kullanılan şeffaf yada siyah vardır.daha yüksek kesitli kablolarda her beyazlı grubun yanında birde kırmızı siyah vardır örnegin 50 çiftlik bir kabloda 5 ana renk vardı mavi turuncu yeşil kahverengi gri bunlar bir grubu temsil eder ve her grubun içinde yukarıda belirtdiğim gibi mavi beyazının yanında kırmızı siyahı vardır bu kodlama sayesinde kroneye yada reglete bağlanacak olan hat kolaylıkla bulunur
 
Bir çeşit etiketleme sistemi. Ana renler mavi,turuncu,yeşil,kahve ve gri dir. yardımcı renler ise beyaz,kırmızı ve siyahtır. Örneğin 10 luk bir kablo (10 adet per/çift) şu şekilde sıralanır. Mavi-beyaz, kırmızı-siyah, Turuncu-beyaz, kırmızı-siyah, yeşil-beyaz, kırmızı-siyah,kahve-beyaz.....
 
Arkadaşım telefon kabloları 5 ana renk sistemine göre ayrılırlar.Bunlar sırasıyla mavi,turuncu,yeşil.kahve ve gridir.Bunların yanıda yardımcı olarak beyaz,kırmızı veya siyah renk kullanılır.Diyelimki 10 çift bir kablo sırasıyla şu şekilde sıralanır:
1-mavi beyaz
2-mavi kırmızı olabilir veya aynı bükümdeki kırmızı siyah
3-turuncu beyaz
4-turuncu kırmızı olabilir veya aynı bükümdeki kırmızı siyah
5-yeşil beyaz
6-yeşil kırmızı olabilir veya aynı bükümdeki kırmızı siyah
7-kahve beyaz
8-kahve kırmızı veya aynı bükümdeki kırmızı siyah
9-gri beyaz
10-gri kırmızı veya aynı bükümdeki kırmızı siyah

Aynı bükümden kasıt kabloyu dağıtmadan açtığında bu yirmi damar dörder dörder bükülüdür.Bu bir perdir daha fazla sayıda olan kablolarda bu mavi grup olur ve sırasıyla aynı kodla gider.Ama kod sırası budur bunu sıralamayı bildikten sonra ne uzak yerdede olsa istediğin ucu gidip hemen bulabilrsin.İyi akşamlar.
 
Telefon santraline giren değil onlar telefon santralinden çıkanlardır.Genelde santraller kendi kablo biçimlerini ve bağlantılarını kuullanır.Örnek olarak 24 abonelik bir analog kartından çıkan kablo duvarda mdf ne gitmekte ve orada belirli bir sıraya göre işlenmiştir.O sıra analoog kartın portlarına göre yapılmıştır.1 numaralı porttan gelen bilgi baştaki kabloya gelir.O sırayı hep korumalısın yoksa telefonlarını çalıştıramassın.Ayrıca bir sorun olduğu zaman veya yeni bir abone ilave ettiğin zaman hangi uçtan alacağını o renk kodları ile bilirsin.
 
Arkadaşlar bilgileriniz için teşekkürler ama hanginizin sıralaması doğru ?
Elimde 10'luk krone var buna kablomu ne şekilde yerleştireceğim ben.
Yardımcı olursanız sevinirim.Saygılarımla.
 
arkadaşım telefon kablolarında ,bina içi ve bina dışı renklendirme kodları ayrıdır.ama pratıkte renkler aynıdır.
1-- 5 ana renk vardır
a)mavi
b)portakal
c)yeşil
d)kahverengi
e)gri
bina içi tesisatta ilk 5 abone için,ana renklerin peşine beyaz renk kablo gelir ki,zaten kabloda bag olarak o renkler birbirine sarmal vazıyettedir.
ikinci 5 aboneye ise yıne ana renklerin peşine kırmızı renk kablo gelir o da zaten sarmaldır bırbırıne.bu ilk renk ti anlattıgım yani mavi bag olan.peşine portakal bagda aynı işlem.bag renklerıde ana renk gibi renklendırılmıştır.
 
10 lu kroneye mavi yeşil turun ve kahve gri olarak girebilirsin perleri
 

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,969
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst