Gelen RF Sinyal Gücünü Algılayacak Devre nasıl yapabilirm?

yoshisu

Üye
Katılım
6 Eki 2010
Mesajlar
16
Puanları
1
Herkese Merhabalar;
Yapacağım projede iki devre birbiriyle RF ile haberleşmeli ve alıcı devre sinyal gücüne bağlı olarak yaklaşık mesafe kontrolü yapmalı. Max. 200 metre mesafe olacak.
Örneğin alıcı ve vericinin alarındaki mesafe uzaksa(ort 200m - 100m arası) alıcıda 1 led yanacak, orta mesafeyse(ort 100m - 50m arası) 2 led yanacak, yakın mesafeyse(ort50m- 20m) 3 led yanacak ve çok yakın mesafeyse(20m - 0m) 4 led yanacak. Led dışında farklı çözümler de kullanılabilir. Sinyal gücü ölçümüne kullanılmayıp, alternatif bir yöntem de kullanılabilir. Tek şart RF haerleşme olması
.

Nasıl bir sistem kurmalıyım?
Hangi malzemeleri kullanmalıyım?
Kafam çok karışık bu yüzden tecrübeli ağabeylerimden yardım istiyorum.
Şimdiden Teşekkürler..
 
RSSI (receive signal strench indicator) çıkışı bulunan herhangi bir rf modul ile yapılacak.
bunlardan bazıları rssi sinyalini anaog bazıları direk dijital olarak veriyor. www.udea.com sitesinden bu tarz moduller seçebiirsin.

http://www.udea.com.tr/selectedItem.aspx?ID=44 mesela bu modul rssi çıkışını kendisi mac katmanında yorumlayıp dijital olarak veriyor. mesafesi açık havada 1km ve daha fazlası
 
Yardımınız için çok teşekkür ederim. Verdiğiniz linkteki ürünü projemde kullanacağım. Ancak birkaç sorum olacak?
- devre için adc'li hangi mikroişlemcileri kullanmalıyım?
- RSSI çıkışını bir ledbara nasıl gönderebilirim?
- Mikroişlemciyle ürettiğim sinyal 868 Mhz. mi olmalı?
 
ne adc ile nede 868mhz ile işin olacak. sadece asenkron seri bilgi gönderip alacaksın 2400bps hızında. zaten ürün modem modül olduğundan rf ile ilgili birşey yapmana gerek kalmıyor. ürünün pdf ini incelemeni tavsiye ederim
 
main hocam bu prensibi kulanarak kendi gps imizi yapabilirmiyiz.bana daha önce böyle bir proje geldi.istenen olay kapalı bir mekanda uzaktan kumandaya nerden basıldıgını tesbit etmeyi istiyorlardı.amac akıl hastanelerinde doktorların dövülmesini engellemek.prensip mantıgını kurmustum fakat gercek manada bir denemem olmadı.bu proje yapılsa hala kullanırlıgı olabilir.yanlız cok iyi bir sekilde alıcı cihazların yerlestirilmesi gerekiyor.3. kat yerine 2. katı göstermemesi gerekiyor.doktorlar icin acil cagrı cihazı.
kafayı sıyırmak isteyen sıyırıp satsın.bakırköy akıl hastanesi 2-3 yıl evvel böyle bir projeye sıcak bakıyordu.
 
3 adet noktadan ölçüm yapılması gerekiyor minimum. fakat tam nokta atışı yapmasada birkaç metrede doğrusallık olabilir. birde çok özgün bir frekans seçilmeli. 2.4 artık kablosuz mouse larda bile var. 5.8 olursa daha iyi olur ve yayılım düşük frekanslara göre daha yönlü olur.
 
Sayın MAIN_LOOP; ürünün PDFsini inceledim. Tam aradığım ürün. Fakat PDFde de mikrocontroller bağlantısından(USART portu) bahsediliyor. Ben bu sistemde kullanmayacak mıyım? ve son olarak bu modulden 2 adet mi spariş edeceğim? (alıcı devre ve verici devre için) Saygılar.
 
evet tam olarak usart kullanıacak. zaten module erişim için başka bir yol yok. modul rx ucunu picin tx ucuna. modul tx ucnu picin rx ucuna bağlıyorsun.rx den tx ve tx den rx e bağlarken araya seri 1k dirençte bağlarsan iyi olur. bunun sebebi modul içerisindeki mcu portları giriş çıkış yönlendirmesi çok hızlı olacağından senin pic için yapacağın giriş çıkış init zamanında bir hata yada gecikme yaptığında (çıkışa çıkış) çakışması olması ve fazla akım geçmesi durumunda modul yada pic io su bozulmasın diyedir.umarım anlatabilmişimdir. bu yöntem rx-tx bağlantılarında master slave durumlarında çok kullanılır. olmaz olmaz dememek lazım oluyor bazen.
 
buarada unutmuşum 2 adet alman gerekiyor modulden. rssi okuyacağın modulden rssi komutu gönderiyorsun pdf te var. diğer modul bu cw sinyalini değerlendirip ortamdaki rf seviyesini ölçüp dijital olarak veriyor. cep telefonlarının çekim seviyesi göstergesi bu mantıkta çalışmaktadır. fakat bazı durumlarda veri iletişimi için sadece çekim seviyesi algılamak ve bunu ekrana göstermek yetmez bununla birlikte BER hesabıda yapılır. bit error rate. yani iyi çeksede iyi veri gönderillip alınamaz.kafan karışmasın bu BER zaten bu modulde yok aklında olsun diye söyledim. modul ile haberleşirken takılırsan yardımcı olurum
 
Abiciğim çok sağolasın. Kafamdaki pek çok soruya yanıt oldun. Projeyi kuruarken hep haklımda olacak bu bilgiler. Yine takılacağım mutlaka bir noktada. Yine sorarım artık. tekrar teşekkürler ilgine.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,166
Mesajlar
915,612
Kullanıcılar
449,931
Son üye
mecuxell

Yeni konular

Geri
Üst