1 k Potansiyometre ile 4 20 ma Kontrolü.

uzunsalih

Üye
Katılım
18 Eki 2008
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar iyi çalışmalar dilerim. 4 20 ma kontrolü ile otomatik olarak çalışan bir vana vardı arıza ne deni ile söklülmüş ancak tekrar toplarken elektronik devre üzerindeki potansiyometrenin dişli üzerindeki ayarı bozulmuş. sormak istediğim kaç ohom da 4 ma elde edilir 20ma da kaç ohom elde edilir.
 
U= I*R formülü işinizi görür.
Potansiyometreyi okuyan cihaz nedir. (PLC vs.) Muhtemelen tam kapalı pozisyonu için kalibrasyon düşünülmüştür.
 
Potansiyometre 1 k=1000 oh. olduğuna göre,bir çeşit oransal yapıda olan bu vananın tam açık pozisyonu için,1k değerinde olması gerekir,yani potansiyometrenin sonuna kadar gelmesi(Eğer sonuna kadar tam olarak da çevriliyorsa) gerekir.
Bu noktada uygulanan voltaj deeğeri;
V=I*R'den V=0.020*1000=20 volt olması gerektiği,devrede en az bu dc. gerilimin olması gerektiği ohm yasasından çıkıyor.(Pot.tam olarak açıkken,dönmüşken)
Yerinizde olsam,vana tam açıkken yani 20 mA pot.dan tam olarak geçerken,pot.üzerindeki dişlere pot.kumanda düğmesini,(Tam Açık) pozisyona karşılık gelecek şekilde geçirerek sabitleyip,bir ön kalibrasyonu,daha sonra deneme-yanılma yapmak suretiyle tam kapalı(Prensip olarak belki de tam tersidir)olduğu pozisyona karşılık gelen noktayı pot.karşısına bir kalemle işaretlerdim.Bu işin kanımca da basitçe kalibrasyon yapabilme mantığı da böyle olmalıdır.Besleme geriliminin pot.tam açıkken de en az 20 volt olması gerekiyor.Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,100
Mesajlar
914,967
Kullanıcılar
449,800
Son üye
bukurt

Yeni konular

Geri
Üst