FM Verici Stabilite Problemi

fairplay

Üye
Katılım
17 Kas 2011
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba,
elektroniğe yakın zamanda başladım. Uzun süredir fm verici yapabilmek istiyordum. Bugün yaptığım denemelerde şanslılık zinciri ile radyodan sesimi duymayı başardım. Şöyleki, devreyi yerleştirdik trimer'a dokunmadık bobini sardık, deneme yapalım dedik 100.00'ı açtık baktık ki yayındayız. Sonra biraz duyduk antene dokununca bile yayın gidiyordu. En sonunda yayın gelmemek üzere gitti. Ben kendimi frekans belirleme ve stabil fm verici devreleri yapmak konusunda eğitmek istiyorum. Mesela, devreyi kuruyorsun, kaçıncı frekansta? Büyük bir sır. Başarı garantisi bile olmadan 88'den 108'e saydırmak ne kadar mantıklı? Öyle bir yol ya da alet olmalı ki, devreyi bu yolla sınadığımda frekansı virgülüne kadar öğrenmeliyim.

Kendimi istediğim seviyeye nasıl getiririm?
 
Binalarda,villalarda ve iş yerlerinde kullanılan diafon sistemlerinin görüntülü diafon,görüntüsüz diafon ve sesli diafontipleri vardır.Her marka diafon sistemi farklı kablo kullanabilsede diafon sistemlerinde genellikle fgt9 kablosu kullanılır.Bazı diafon sistemlerinde cat6 data kablosu,bazılarında ise telefon kablosu kullanılır.Görüntülü diafon sistemleri renkli diafon ve siyah/beyaz diafon olarak iki kategoride toplanır.Her iki diafon sistemindede kullanılan kablolama sistemi aynıdır.Diafon sistemleri dış panel,daire içi ünite ve santral den oluşmaktadır.Her diafon sistemi farklı santral kullanmaktadır.
 
KT0803K - Monolithic Digital Stereo FM Transmitter Radio-Station-on-a-Chip™ , vb entegreleri kullanabilirsiniz, yok ben bobini kendim saracağım osilatörü kendim yapacağım işin temelleri nelerdir ne öğrenmem lazım diyorsanız o konudada yardımcı olurum.
 
KT0803K - Monolithic Digital Stereo FM Transmitter Radio-Station-on-a-Chip™ , vb entegreleri kullanabilirsiniz, yok ben bobini kendim saracağım osilatörü kendim yapacağım işin temelleri nelerdir ne öğrenmem lazım diyorsanız o konudada yardımcı olurum. Bir anlıkda olsa sesinizi duyabildiyseniz bu fm verici yapımında büyük bir başarıdır, tebrik ederim.
 
Ben iki yöntemde de bilgi sahibi olmak isterim ama önceliğim her şeyi kendimin yapmasıdır. Bu konuda vereceğiniz bilgiler bizi gerçekten mutlu eder.
 
Ben iki yöntemde de bilgi sahibi olmak isterim ama önceliğim her şeyi kendimin yapmasıdır. Bu konuda vereceğiniz bilgiler bizi gerçekten mutlu eder.

Gönderemediğim özel mesaj:
Selamlar.
Sorunlarımla ilgilendiğiniz için teşekkür ederim. Öncelikle bu konuda verdiğiniz her bilginin tarafımca altından daha değerli kabul edildiğini içtenlikle söyleyebilirim. Bana bu konuda istediğiniz tarz bilgiler verebilirsiniz. Normalde bu foruma pek girmiyordum ama artık takipteyim. Ve can kulagiyla sizi dinliyorum, bu işte profesyönelliğe giden yol nedir?
 
ilk önce kaliteli bir pll devresi bul onu çalıştımayı dene pll devren 100mW ı geçmesin ki çıkışına power anfi yapılınca harmoniklerle sinyal bozulmlarıyla pll ni etkilemesine izin vermemiş ol benim kendi tasarımım bir devrem var ben tamamen kendim geliştirdim bunun için çok para harcadım bir sürü değişiklikler felan ama bu aralar ilgilenemiyorum üretimiyle elle ürettiğimdendolayı zahmetli oluyor.Sen pll kontrollü bir verici yap dediğim gibi tsa5511 5512 li devreler bulabilirsin google amcadan
 
Sanırım elimdeki kaynaklardan biri bu

http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/bilisim/moduller/haberlesmeteknikleri.pdf

Fm verici yapımı için temel olarak iletilecek olan sesi yükselten ve tank devresinden ayıran preanfi kısmı, yayın frekansını belirleyen-üreten tank devresi yani osilator kısmı ve çıkış anten kısmı bulunur aslında anten ile tank devresi arasında rf yükselteç ve anten ile empedans uygunlaştırıcı katlarda bulunur, devrede kullanılan gerilim kaynağının çoğu fm verici devresi için kararlı olması çok önemlidir. Osilatörü kristal ile taşıyıcı frekans üreten devreler biraz daha kararlı çalışırlar, tank devresi osilator dediğimiz kısım bu taşıyıcı frekansı üretir yani yayın frekansı, ses ise bunun üzerine bindirilip yollanır diyebiliriz. Bunlar genel olarak söyleyebileceklerim aslında osilator kısmında çok fazla seçenek ve detay vardır ayrıca kararlı çalışması istenen devrelerde olmazsa olmaz olan diğre katlar ve bu katlar arası empedans uygunlaştırma pi köprüsü gibi devre temelleride detaylı konulardır, eğer bu işi gerçekten seviyorsanız rahatlıkla öğrenebilirsiniz ama eğer amaç sadece hobi ise uğraşmazsanız boşver derseniz öğrenmeniz zor olur. Ben fm verici veya iletişim ile uğraşmıyorum, nasıl olduysa ilk yaptığım devrelerden biri fm verici olmuştu, sonra birkaçtane daha yapmıştım fakat bana göre olmadığını düşündüm bıraktım uğraşmayı, şuanda ancak temel birkaçşey biliyorum, sizde ilgilendikçe temelde basit olduğunu fakat en detayıyla öğrenmek isterseniz herişte olduğu gibi bundada alınacak çok uzun bir yol olduğunu görürsünüz, benim düşüncem eğer bunu uzun yıllar boyu yapmayacaksanız sadece temel çalışma prensibini öğrenip bahsettiğiğm hazır entegrelerle devre kurmanız olacaktır, yine takıldığınız notalar olursa, bilgim yettiğince yardımcı olmaya çalışırım.
 
Peki entegre ile nasil olur? Örnek devre varmi?
 
En popüleri ba1404 fm verici ve birkaç modeli daha var yanlış hatırlamıyorsam. Nette çok fazla örnek var bu entegreyle yapılmış, hatta hazır kitide vardı. İlk söylediğim entegrede 10 liralık çin malı araba fm vericilerinin içindeki entegre, kullanımı için datasheetine bakmalısınız. Bir tanede çok kararsız ama yapımı çok basit kolay denenebilecek benim çok hoşuma giden bir devreyi örnek vermek istiyorum, hobi amaçlı yapanlara kesinlikle denemelerini, bu işle uğraşacak olanlarada seslerini radyodan biraz duymalarını sağladığından teşvik edici olarak denemelerini tavsiye ediyorum, tavsiye etmemdeki en önemli etken bobinsiz bir fm verici olması
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,913
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst