Kısıtlı Telefon

kukaraca

Üye
Katılım
27 Nis 2010
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
38
Selamun aleyküm Beyler.

Biraz başınızı ağrıtacağım ama yardımınıza epey ihtiyacım var.

Öncelikle yapmak istediğimi anlatayım.

Sadece 5-6 numara arayabilen ve sadece handsfree konuşma yapılabilen bir telefon yapacağım.
Alette söz konusu 5-6 numaraya dair butonlar olacak ve arama başlatmak/kabul etmek/sonlandırmak için bir tuş ve uzatmak için bir tuş daha olacak. Ortada da kullanıcıyı ne olup bittiği konusunda bilgilendirmek için bir grafik lcd olacak.

Karşıdan arama geldiğinde zil sesi hoparlörden verilecek.

Temel olarak yapmak istediklerim bunlar. Şimdi nelere ihtiyacım var ve nelere az veya çok dikkat etmem gerekiyor? Yardımınıza ve tecrübelerinize ihtiyacım var.

Ben anladığım kadarıyla ihtiyacım olanları sıralayım, eksiğim veya yanlışım varsa söyleyin.

-PIC, Grafik LCD
-DTMF Encoder
-Mikrofon, Hoparlör
-Röle, Hat trafosu
-Devre elemanları (kapasitörler, dirençler, diyotlar, transistörler, regülatör)
-Pil

Ve tabi bunların entegrasyonu :)

Misal: MC33215A ve MC34216A diye iki benzer ama legacy (eski) entegre buldum. Aslında tam benim istediğim türden şeyler ancak bunlar Türkiye sistemiyle uyumlu mu? PIC ile uyumlu iletişim sağlar mı? Gerçekten aradığım şeyler bunlar mı? emin değilim. Başka bu ve buna benzer işimi kolaylaştıracak şeyler var mı?

Şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.
 
Motorola entegreleri legacy olabilir ama çok kompakt bir tasarım yapmak gerekmiyorsa sağlam ürünlerdir. Austuria microsystems entegreleri de öyledir, tavsiye edebilirim, daha küçük boyutlar daha yeni teknoloji ama fiyatları daha tuzludur.

Handsfree telefon entegrelerinde yaşayabileceğin tek sıkıntı, çıkış volümünün yetersizliği olabilir, bu da harici bir anfi devresi ile çözülür.

Hat bağlantısı için hat trafosu kullanmak şart değil, piyasadaki telefonları incelediğinde çoğunda sadece doğrultmaç ve zener kullanıldığını görebilirsin.

Dial süresi ile ilgili kısıtlama yoksa dtmf yerine pulse kullanabilirsin, böylelikle pahalı dtmf encoder entegresi yerine basit bir röle, bir direnç, bir kondansatör yeterli olur.
Dahili dtmf arama özelliği bulunan entegreler var, bunlardan biri de seçilebilir.


Pic ile uyum konusunda sıkıntı yaşayacağını sanmıyorum. Yapacağı işin telefonla ilgili kısmı opto ile çağrı algılamak, röle ile hattı açmak, dtmf entegresi ya da röle ile dial işlemini gerçekleştirmek vs. Belki yine bir opto devresiyle hattın aramaya uygun olup olmadığını algılatmak gerekebilir. Sonuçta pic ile tel. entegresi arasında doğrudan bağlantı olmayacak.

Bazı gelişmiş entegrelerde seri arabirim bulunuyor, ayrıca tel. hattından mikrodenetleyici için 3,3 veya 5 v dc'yi de regüle olarak verebiliyorlar. Bu tip bir entegre kullanırsan haberleşme için fazladan uğraştırabilir.
 
Hocam çok teşekkür ediyorum değerli tavsiyeleriniz için, tuttum sizi bi daha bırakmam :D

O zaman yapacaklarımı anlatıyorum. Bi sorun görürseniz uyarın beni.

Bir adet M 8880 veya 8888 veya ht9200 entegresi ile arama meselesini çözüyorum. Bir sürü farklı entegre kodu daha var ama temel olarak dtmf encoder diyelim. Bu konuda "Şu entegre daha iyidir, sağlamdır, stabildir" dediğiniz bir IC varsa duymak isterim.

Bir adet tone ringer ile hoparlörden zil sesi veriyorum. (KA2418B)

Bir adet Voice Switched Speakerphone IC (yine bir sürü farklı kodlu entegre var, sizin verdiğiniz örnekteki bunlardan biri.) ile kaliteli handsfree konuşma sağlıyorum. Mikrofon ve hoparlörü bununla düzgünce iletişime geçiriyorum. Hoparlör için izolasyon trafosu kullanıyorum.

Grafik LCD ile kullanıcıyı yönlendiriyorum.
PIC ile de bunları entegre ediyorum, yönetiyorum vs.

Şimdi bir soru daha, hattan alacağım akım yeterli gelir mi? Pil şart mı?
 
Dtmf entegrelerinden herhangi birini kullanabilirsiniz, daha önce de söylediğim gibi dtmf kodlarını da üretebilen telefon entegreleri var, bu seçenek de değerlendirilebilir.
Hattan elde edeceğiniz güçle pic çalışır ama grafik lcd için yeterli gelmeyebilir. Harici besleme kullanılsa iyi olur.
Ek olarak, maliyet çok önemli değilse call progress entegreleri de hattın ne durumda olduğunu saptamak için kullanılabilir. Bunları da bir araştırın derim.
 
Hocam 8880 entegresinde call progress detection özelliği de mevcutmuş, şimdi öğrendim. Birazcık kurcaladım lakin nasıl kullanılır, nasıl bir output verir öğrenemedim. Hali hazırda yapacağım telefon hattın durumuna bakmaya ihtiyaç duymuyor zira bu iş kullanıcıya bırakılacak. Handsfree telefonu açtığı anda hattan gelen ses doğrudan hoparlöre verilecek, arama başlatmazsa 30 sn sonra zaten yazılımsal olarak telefonu kapatacağım. Normalde de arama süresi 3 dk olacak, sürenin yetmemesi halinde süre uzatmak için bir buton koyacağım.

Bahsettiğiniz entegreleri bir sonraki sürümde (tam otomatik acil durum telefonu) kullanacağım muhtemelen. Telefon açıldığında hattın durumunu kontrol edip hafızasındaki numarayı veya numaraları kendiliğinden arayan bi sistem düşünüyorum, aslında tam olarak yapmak istediğim o, şimdilik bunu bir hayata geçireyim, o ikinci projem.
 
tyildizak hocam son bir yorumunuzu alayım, sonra alışverişe çıkıp denemelere başlayacağım :) (güncel)
 
@kukaraca, doğru yoldasın, dilerim herşey yolunda gider, ben telefon projeleriyle uğraşırken evde dahili hat yoktu ama azimle çalışan taşı mutlaka deliyor :) kolay gelsin. Gelişmeleri bu başlık altında bildirirsen sevinirim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,160
Mesajlar
915,562
Kullanıcılar
449,918
Son üye
mustafa 909

Yeni konular

Geri
Üst