Seri Paralel Dönüştürücü Hakkından Bilgi

luckstar1

Üye
Katılım
31 Mar 2012
Mesajlar
16
Puanları
1
Arkadaşlar bir proje hazırlıyorum fakat projeyı bılgısayardan kontrol veya izleme özelliği yok ben bu devreye ek olarak pc kontrolu eklemek istiyorum.Fakat devrede 16f84 kullanılmış yanı seri haberleşme ozellığı bulunmayan bır pıc,ancak yazılımla haberleşme sağlanıyor.Yazılım ''C'' ile yapılmış ben c kullanmayı bılmediğimden role kontrol devresi oldugu ıçın her roleden paralel çıkış alıp bu çıkışları paralel bır port uzerınden serı sporta donuşturmek istiyorum. Bu şekilde bılgısayarda hangı rolenın açık hangı rolenın kapalı oldugunu gormek istiyorum.
Yani bana paralel portu seri porta donuşturucu devresi lazım,yardımcı olursanız sevirim.
 
arkadaşlar konuyla ilgili bir kişi bile olsun yokmu ya? :confused:
 
74hc165 parelel load 8 bit serial shift registers herhalde bunun gibi birşey kullanman gerekecek ama bilgisayarla nasıl haberleşeceğinde önemli usb mi kullanacaksın? Bende biraz alakası olan bir konuya yeni başladım, bilgiler kesin değil ama dediğim gibi shift register senin istediğin şey olsa gerek.
 
öncelikle teşşekkür ediyorum cevabın için,ben bu devreyi okulda yapıyorum devre normalde çalışıyor fakat ben bu devreye bırde pc haberleşmesıı eklemek istıyorum ama şöle bi sorunm var yazılımdan anlamıyorum aslında devrede 16f84 kullanılmış ve ıkı bacağı boş ben bunu rx tx olarak kullanıp seri ıletişimde kullanabılırım fakat bı turlu yardımcı olabılecek bırını bulamıyorum..eğer yazılımdan anlıyorsanız c ile yazılımış programı düzenleme yapıp seri port ekleye bilirmiyiz. rb3 rb4 portları boşta bunları kullanarak.
 
O dediğin kolay olmayacak anladığım kadarıyla. şöyle açıklayayım; ilk mesajımda belirttiğim, biraz alakası olduğunu düşündüğüm konu, usb haberleşmesiydi. ben bu konuya yeni adım attım, her yeni işte olduğu gibi bundada insanın gözünü korkutup vazgeçirecek kadar çok bilgi var ama ben elbette öğreneceğim, kafama koydummu yaparım :) İşe şöyle başladım interneti aradım taradım elle tutulur bir türkçe kaynak bulamadım, ancak bu gözüme çarptı Hikmet ŞAHİN - K.Serkan DEDEOĞLU altaş yayınları MikroC ve PIC18F4550 diye bir kitap ama ne kadar iyi anlatmış bilemiyorum, bende usb haberleşmeyi 18f 2550 veya 4550 ile yaparım diye düşünerek indirdim datasheet i incelemeye başladım. eskiden 16f877a öğrenmiştim ve birkaç aydırda dspic30f2010 öğrenmeye başladım artık arada 18f 2550 ye bakıyorum yavaş yavaş öğreneceğim. Şimdi sana yardımcı olmak isterdim ama bu güne kadar assembler ile program yazdım, senin içindeki kodlarla oynayıp kendi projene uyarlayabileceğin hazır programlar var hep c ile yazılmış olduğundan bende pek birşey anlamıyorum zamanla öğreneceğiz inşallah. Son olarak kesin olmamakla beraber şunu söyleyebilirim; usb ile 16f84 ü ya direk haberleştiremezsin yada belki usb transceiver diye bir olay var onunla haberleştirebilirsin ama bunun nasıl olduğunu bilmediğimden kulaktan dolma söylüyorum ona göre. Fakat şu kesin söylediğin projeyi sadece 18f2550 kullanarak yapabilirsin.
 
seriden kastın rs232 ise
;----------------------------------------------------------------------
;;BILGISAYARA BILGI GONDERME(1200 BAUD ,VE 2 ADET STOP BITI
;ADDR,ADDR1 ADRESLERI VE GONDERILECEK
;BILGI T_R_REG 'REGISTERLERINE YAZILACAK
;**************************************************************
PCWRT MOVLW b'00110001' ;pcrx=5 kartrx=4
TRIS PORT_C
BcF PORT_C,pctx ;START BİTİ GONDERİLDİ
CALL DELAY1
TRMT MOVLW .8 ; 8 Data bits+2 adet stop bit
MOVWF count
MOVF T_R_REG,W
MOVWF temp3
TEKRAR BCF status,0
RRF temp3,F
BTFSC status,0
BsF PORT_C,pctx
BTFSS status,0
BcF PORT_C,pctx
CALL DELAY1
DECFSZ count,F
GOTO TEKRAR
BsF PORT_C,pctx
CALL DELAY1 ;2 ADET STOP BİTİ GONDERİLİYOR
CALL DELAY1
RETLW 0
;****************************************************************
;BILGISAYARDAN BILGI OKUMA
PCREAD MOVLW B'00110001' ;pcrx=5 kartrx=4
TRIS PORT_C
CLRF T_R_REG ; Clear all bits of RcvReg
MOVLW 0ffh
MOVWF dlycnt
MOVWF dly2cn
DON1 BTFSs PORT_C,pcrx ;BU KISIM 2 SN YE BİLGİ GELMEZSE GERİ
GOTO RCVR ;DONMEYİ SAGLIYOR
BSF status,5
CALL TIME
bcf status,5
DECFSZ dly2cn,F ;
GOTO DON1 ;
DECFSZ dlycnt,F ;
GOTO DON1 ;
BSF flag,hata ;
nop
RETLW 0
RCVR CALL DELAY1
CALL DELAY2 ; delay for(1/1200)+(0.5/1200) 1249 uS
MOVLW .8 ; 8 Data bits+2 adet stop bit
MOVWF count
R_NEXT CLRF PORT_C
BCF status,0
RRF T_R_REG,F
BTFSc PORT_C,pcrx
BSF T_R_REG,7
CALL DELAY1 ; delay for (1/1200) 833 uS
DECFSZ count,F
GOTO R_NEXT
CLRF PORT_C ; STOP BİTLERİ KONTROL EDİLİYOR
CALL DELAY1
BTFSs PORT_C,pcrx
BSF flag,hata ; GOTO HATA
CLRF PORT_C ; İKİNCİ STOP BİTİ KONTROL EDİLİYOR
; CALL DELAY1
; BTFSs PORT_C,pcrx
; BSF flag,hata ; GOTO HATA
RETLW 0

WAIT MOVLW .100
GOTO SAVE
DELAY1 MOVLW .4 ;4*208 842 US
GOTO SAVE
DELAY2 MOVLW .2 ;2*208 832/2 US
GOTO SAVE
DELAY3 MOVLW .1 ;1*208 832/4 US
SAVE MOVWF dlycnt
REDO_1 MOVLW .67 ; 4800 BAUD=.15 1200 BAUD=.67
BTFSS FLAG2,FLAGBAUD
MOVLW .14
BTFSC FLAG2,FLAGKO
MOVLW .67
MOVWF dly2cn
DON DECFSZ dly2cn,F
GOTO DON
DECFSZ dlycnt,F
GOTO REDO_1
RETLW 0

calısan programdan kesıp yapıstırdım fazlalıklar olabılır ayıklarsınız.
 
karaapak verdiğin bilgiden dolayı teşşekkür ederim fakat benm bu işten anlayan bırı değil yazılım konusunda daha yeniyim o yüzden nasıl yaparım bilgiyorum.1 senedır fln assemler ile uğraşıyorum fakat bu devrenın programı c ile yazılmış bunun üzerinde oynamalar yapılması gerekıyor haberleşme için o yüzden dediğin gibi baya kapsamlı bışey ınternette aradım fakat hıc ele avuca gelır bışey yok o yuzden bende çareyı burda aradım bi şekilde yapıcaz olmassa haberleşmeyı paralel port ıle yaparım sağlık olsun.Bıde 16f2550 demişsin onunla haberleşme yapmak için nasıl bir devre yapabılırım devreyımı değiştiricem yoksa olan devrenın uzerıne ekstredan bı 16f2550 mı eklemem gerekkıyor ole olursa benım olayıma gelır çünkü diğerının programı ve baskı devresı hazır uzerıne bıde 2550 eklerım haberleşmeyıde halletmiş olurum ole bı şansım varsa..veya şole bişey yapabılırmısın bu roleyı enerjılendıren çıkışlardan 2550 e enerjı gonderelım bu doğrultuda duruma gore pıc pc ıle haberleşsın hanı hem verı gonderme hem alma olayını gerçekleştırembılırmıyız çok kafam karışık nasıl yaparım bılmıyorum hocada devreyı ısteyıp duruyor valla koşeye sıkışmış bi durumdayım :)
 
alarmko dediğin gibi seriden kastım rs232 ama haberleşme kısmında sorun var nasıl yaparım bılmıyorum verdiğin programda sanırım assembler ile yazlmış benım bunu c ıle yapmam gerekıyor nasıl yapabılırım programı derlemem gerekıyor, yardımcı olmuşsun dıkkate aldıgın ıçın teşşekur edıyorum saol.lınkte vvermıştım hem devrenın programı hemde şeması var yardımcı olursan sevınırım..
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,964
Mesajlar
913,942
Kullanıcılar
449,610
Son üye
cagriaytmz

Yeni konular

Geri
Üst