Cep Telefonlarının Çalışma Prensibi Hakkında

duckindark

Üye
Katılım
29 Tem 2010
Mesajlar
6
Puanları
1
Merhabalar. Cep telefonları nasıl çalışır , temel sistemi nedir? Bu konuda araştırma yapıyorum ancak birşey bulamadım diyebilirim.Önerebileceğiniz (türkçe/ingilizce farketmez ) varsa kaynakları paylaşirsanız çok sevinirim.Teşekkür ederim.
 
tübitak bilim teknik dergilerimden birinin içinde mobil iletişim nasıl sağlanır konusu var telefonların yapısıyla ilgili değil ama iletişimiyle ilgili.istersen siteye yükleyebilirim....
 
yüklersen çok sevinirim hertürlü bilgiye kaynağa ihtiyacm var :)
 
Cep telefonlarının çalışma prensibi üzerine değil ama cep telefonarından yayılan elektromanyetik dalgaların insan vücuduna etkileri ile ilgili Radyasyon fizikçisi Dr. Yüksel ATAKAN'ın Bilim ve Teknik Mart 2010 sayısında bir makalesi mevcut .Ayrıca yine sayın Dr. ATAKAN'ın Bilim ve Teknik Aralık 2010 sayısında Mobil iletişim Nasıl Sağlanıyor adlı bir makalesi daha mevcut. Bu yazısında baz istasyonlarının çalışma mantığı, cep telefonlarının baz istasyonları ile nasıl iletişime geçtiği ve cep telefonları ve baz istasyonlarının yaymış olduğu elektromanyetik dalgaların insanlar üzerindeki etkilerinden bahsediyor.

Dosyaları eklemek isterdim ama bildiğim kadarıyla dergilerin pdf dosyasına yalnızca dergiye abone olanlar erişebiliyor. Ancak taratabilirsem ve forum kuralları olarak bir sakıncası yoksa ilgili yazıları ekleyebilirim.
 
mikrofondan alınan ses bilgisi analog bir sinyaldir. bu sinyal opamp ile yükseltilir bundan sonra hızlı bir a/d converter e iletilir.
elde edilen digital ses bilgisi sram lere gönderilir burada bir takım gecikmelere maruz bırakılır yada bırakılmaz baz istayonuna olan uzaklığınız,aradığınız kişinin istasyona olan uzaklığı gibi parametreler gecikme süresini belirler.elde edilen ses bilgisi taşıyıcı frekans ile module edilir. oluşan rf sinyali amplifie edilerek antenden havaya yayılır. aynı anda eş zamanlı olrakt karşıdan gelen sinyalde 947 mhz den alınır. bu iki ayrı freknsın tek antenden alınıp verilmesini sağlayan dublexer diye bir mazleme kullanılır. gelen sinyalde taşıyıcı frekansı ayıklanarak dijital data alınır buda d/a convertere gönderilir.tekrar audio sinyaline çevrilir ampifie edilir buradan amplifie oranına göre handsfree hoparlörüne yada normal kulakığa iletilir. bu işlem sesli arama boyunca hep böyle takip eder.

cep telefonlarının power amplifier modulleri çıkı güçleri step step arttırılıp,azaltılabilir şekildedir. istasyona olan uzaklığınıza göre rssi yani sinyal seviyesi ölçümü yapılır. eğer çok uzak iseniz tam güçte çalıştırılır,yakın iseniz minimum güçte çalıştırılır. bunun sebebi enerji tasarrufudur. sonuçta bataryalı sistemdir. bazı insanlar mesela türkiyede bataryam 2 gün gidiyor,amerikada 1 hafta gidiyor der. bunun sebebi tamamen baz istasyonu hücresel sistemi kapsamı ile alakalıdır. şebekeye uzaksa çok akım,yakınsa az akım olayıdır.( adjustable transmitt power level for rssi ) sms,gprs gibi mevzular audio iletişime göre daha kolay olmaktadır bu datalar zaten dijtal oldukları için pek fazla işleme tabi tutulmadan aktarılırlar.

normalde cep telefonunuzu sim kartsız açsanız bile Şebeke alırsınız fakat arama yapamazsınız bazı numaralar hariç (112) .
sim kartınızı telefonunuza taktığınızda sim içinde bulunan imsi ve ki kodları operatore gönderilir.bununla birlikte cihaz imei side gönderilir. burada hızlıca imei yetkisi (kaçakmı değilmi) sonra operator için kontor yada borç olayları kontrol edilip size arama yetkisi verilir.

temel çalışma mantığı budur. bende bunları başarı elektronikte çalıştığımda 97 yılında nokia firmasından finlandiyalı bir mühendisten dinlemiştim.


artık şimdiki yıllarda 1800 ve 1900 mhz ler kullanılmakta ve ses kalitesi dahada iyi olmaktadır. aynı zamanda 3g teknolojiside kullanılmaktadır. (japonlarda 9G :) )
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,311
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst