Network Nedir?

Katılım
10 Şub 2010
Mesajlar
37
Puanları
1
Yaş
44
Network Nedir ?
Terim olarak türkçe karşılığı ağ olan network, iletişim imkanı sağlayan ve sağlanan her platforma denir. Networku oluşturan en temel öğe iletişimdir. Örneğin 15-20 kişilik bir toplulukta sadece 1 kişinin konuşup diğerlerinin bu konuşmaya katılmadıklarını düşünelim. Bu noktada konuşmacı ile diğerleri arasında sadece iletimden söz edebiliriz. Bu durumda iletişim gerçekleşmez. Ancak bir tartışma platformunda fikirlerin paylaşılması ve tartışılması; yani karşılıklı iletimin gerçekleştirilmesi bize iletişimin var olduğunu gösterir. İletişimin olduğu bir toplulukta da networkun varlığından söz edebiliriz.

Bilgisayar Ağları
Tarihçesi 1960 lara dayanan bilgisayar ağlarının temeli Amerika’da ARPA(Advanced Research Project Agency) organizasyonu ile atılmıştır. Bu düşünce günümüzdeki internet projesininde ilk adımlarıdır. ilk başlarda bilgisayar ağları firmaların kendi ürün/cihazları arasında gerçekleşmekteydi. Bu durum bir standartlaşma ihtiyacını doğurdu. 1970 lerin sonunda ISO tarafından OSI referans modeli tanımlandı ve kısıtlamaların önüne geçilmiş oldu.Peki bilgisayar ağları nerelerde kullanılır? Nerelerde ihtiyac duyarız ? Günümüzde bilgisayar ağları heryerde karşımızdalar. Bunun en büyüğü internet. Milyonlarca bilgisayar, cep telefonu vb. internet ile birbirlerine bağlanabilmekte ve haberleşmektedir. Okullardan, bankalara,fabrikalardan, alışveriş yaptığınız market, mağazalarda açıkcası aklınıza gelebilecek her noktada bilgisayar ağları kullanılmaktadır.

OSI Referans Modeli ve Katmanlar
İki bilgisayar arasındaki iletişimin nasıl gerçekleşeceği OSI referans modeli ile tanımlanmaktadır. Bu model 7 katmandan oluşur;7. Application (Uygulama) Layer6. Presentation (Sunum) Layer5. Session (Oturum) Layer4. Transport (İletişim) Layer3. Network (Ağ) Layer2. Data Link (Veri Bağı) Layer1. Physical (Fiziksel) Layer Şimdi katmanları ayrıntılı Bir şekilde inceleyelim.

7.Application (Uygulama) Layer
Kullanıcı tarafında çalışan, networkle arasında bir arabirim sağlayan tüm uygulamalar bu katmanda çalışmaktadır. Bu katmandaki uygulamalar OS tarafında bulunmaktadır.Örnek olarak FTP client uygulamaları(Filezilla), Mail uygulamaları(Outlook, thunderbird)

6. Presentation (Sunum) Layer
Bu katmanda veriler kodlanarak, dönüştürülerek, sıkıştırılarak veya şifrelenerek 7. katmana yani uygulama katmanına sunulur. EBCDIC dan ASCII dönüşümleri veya tam tersi dönüşümler bu katmanda yapılmaktadır. Bu katmanda kullanılan veri standartları, PICT, TIFF, JPEG, MIDI, MPEG vb.

5. Session (Oturum) Katmanı
Oturum katmanında iletişimde bulunacak iki nokta arasındaki iletişim bağlantısının kurulması, başlatılması ve sonlandırılması işlemleri yapılır. Burada karşılıklı olarak yapılacak iletimin türüne göre portlar açılır.HTTP : 80FTP : 21Telnet : 23bu katmanda kullanılan örnek protokollerdendir.Buraya kadar olan katmanlar Local Os tarafında iletişimi sağlamak için kullanılır. Diğer 4 katman tamamen network kartı ve fizikksel network bağlantısı üzerinde çalışmaktadır.

4. Transport (İletişim) Layer
İletişim sağlayan iki pc vb arasındaki mantıksal bağlantının kurulmasını ve veri akış kontrolünü sağlar. Session katmanından aldığı veriyi segmentlere bölerek Network katmanına iletir veya tam tersi Network katmanında aldıgı veri segmentlerini birleştirerek session katmanına iletir. Ayrıca bu katman iletişimin güvenli olması için iletim taraflarından birinin oturumu düzenlemesini sağlar. Her iki tarafta da iletim hazırlığı kontrol edilir ve veri iletişimi başlar. Veri akışının kontrolu için segmentlere ACK bilgiside eklenir. Bu sayede iletim başladığında veriyi alan taraf aldığı veri segmentlerinin tamamlandığını ve yeni istek için iletici tarafa ACK bilgisi yollar ve gönderici bu ACK bilgisini aldıktan sonra iletime devam eder.TCP ve UDP servisleri bu katmanda çalışmaktadır.

3. Network (Ağ) Layer
En önemli OSI katmanıdır diyebiliriz. Bu katmanın en önemli görevi yönlendirmedir. Veri paketlerinin ağ adreslerine bakarak yerel ağ dışında bulunan ağlara gönderilmesini sağlar. Layer 4 ten aldığı segmentleri paket(packet)lere bölerek Data Link katmanına iletir. Bu katmanda fiziksel olarak routerlar çalışmaktadır. Bu katmanda OSPF, IP,IPX,ICMP, RIP,IGRP protokolleri kullanılmaktadır. Bu protokollerin en önemli özelliği ise veri paketlerinin gideceği hedefe en uygun yolun belirlenmesini sağlar.

2. Data Link (Veri Bağı) Layer
Network katmanından aldığı veriyi hata kontrol bitlerini ekleyerek ve framelere bölerek fiziksel katmana iletir. Bu katman özellikle çerçevelerin(frame) hatalı gelip gelmediğini kontrol eder. Bu kontrolu CRC algoritması ile yapar. Bu algoritma gelen veri için bir kod üretir ve bu kod frame lere eklenir. Alıcı tarafta frameler bu katmana geldiğinde veri için crc kodu üretilir ve gelen crc kodu ile karşılaştırılır. kod dogru ise veri düzgün iletilmiş demektir. Bu katman kendi içinde MAC ve LLC olmak üzere ikiye ayrılır.MAC(Media Access Control): Bu bilgi network kartının üzerinde fiziksel olarak kazınmış bir bilgidir. Veri hata kontrol kodu ile birlikte alıcı ve gönderici MAC adresleri ile doğrudan network kartına gönderimi yapılır.LLC(Logical Link Control) Netrowk katmanı ile donanım arasında mantıksal bir bağlantı arabirimi oluşturur. Bu katmanda protokoller frame içindeki 1 bytelık SAP(Service Access Point) numarası ile adreslenir.

1. Physical (Fiziksel) Layer
Verinin bitler halinde elektrik sinyalleri sayesinde fiziksel kablolar üzerinden sayısal olarak iletildiği katmandır. Bu katmandaki standartlar veri içeriği ile ilgilenmez. Daha çok fiziksel ve elektriksel özelliklere bakar. Bu katmanda kullanılan standartlar ise DSL, ISDN, ATM, FrameRelay, Bluetooth vb.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst