uçak haberleşmesi

frestyler

Üye
Katılım
11 Mar 2011
Mesajlar
27
Puanları
1
uçak ile kule arasındaki haberleşme nasıl gerçekleşir yardımcı olursanız sevinirim.
 
onu bilmiyorum ama telemetri sistemleri bu şler için özel antenleri falan var. Ama detaylı bilgim yok malesef
 
tşkler ama bu konu hakkında detaylı bilgiye ihtiyacım var tez ödevim bu onun için önemli
 
HF (High Frequency)
HF HABERLEŞME SİSTEMİNİN FREKANS ARALIKLARI
2 MHz - 29.99 MHz


Uzun mesafe ses haberleşmelerini sağlar.

Genel Bilgi
Bu sistem uçaklar arası ve uçak –yer istasyonu arasındaki haberleşmeyi gerçekleştirir. HF sistem aynı zamanda uçak-yer istasyonu arasındaki veri haberleşmesini sağlar. HF sistemi 2 MHz - 29.999 MHz aralığındaki havacılık frekans aralığında işlem yapar.
Yayılma Özellikleri
Sistem haberleşme sinyalini yansıtmak için yeryüzü ve iyonosferi kullanır. Yansıyan dalgalar arasındaki mesafe gün içinde işlem yapılan saate, radyo frekansına ve uçağın bulunduğu yüksekliğe göre değişir.

Uçakta iki adet radyo (HF 1 ve HF 2) vardır ve her radyonun kendi alıcı/vericisi vardır. Kokpitte bulunan CDU’lar tarafından kontrol edilir. HF 1 için gerekli olan sinyaller MKB tarafından üretilir HF 2 kokpitin sağ tarafında bulunan kendi kontrol paneli ile kontrol edilir. HF radyo, Singlesideband (SSB) ve iki yönlü Amplitude-Modulation (AM) ses çalışması ve data haberleşmesi sağlar.
Haberleşme sisteminin bileşenleri
Radyo haberleşme paneli (RCP)
HF Transceiver
HF anten kuplajlayıcı
Ortak ya da paylaşımlı HF anten bulunur.

Radyo haberleşme paneli (RCP) HF transceiver ayarını ve radyo kanal seçimini yapmak için seçilmiş frekans bilgisini ve kontrol sinyallerini sağlar. RCP’ler HF haberleşme radyo kanallarından herhangi birinin seçilmesi ve frekans kontrolü için kullanılabilir HF transceiver bilgi gönderir ve alır. Transceiver iletim devreleri uçuş dahili ses sistemini kullanarak RF taşıyıcı sinyali modüle eder. Bu ses bilgisi diğer uçaklar ve yer istasyonlarına gider. Alıcı devreler ses sinyalini ayırmak için alınan RF taşıyıcı sinyalini demodüle eder. Alınan ses sinyali uçuş ekibi ya da uçak sistemleri tarafından kullanılır.
Sistemin ÇalışmasıHF anten kuplajlayıcı anten empedansını HF frekans aralığı üzerindeki transceiver çıkışına uygunlaştırır. İletim modunda anten kuplajlayıcı modülasyonlu RF sinyalini transceiverdan alır ve bu sinyali antene gönderir. Alıcı modunda ise anten kuplajlayıcı modülasyonlu RF sinyalini antenden alır ve transceivara gönderir. HF anten ses ile modüle edilmiş RF sinyalleri alır ve gönderir.
Kontrol paneli seçilen frekans bilgisini ve kontrol sinyallerini transceivera gönderir. Ses kontrol panelinin REU’ya gönderdiği sinyaller;
HF radyo seçim sinyali
Alınan sesin kontrolü
Bas konuş (PTT)

İletim sırasında ses ve PTT sinyalleri REU üzerinden HF transceivera gider. Transceiver ses sinyalini kendi ürettiği RF taşıyıcı sinyali modüle etmek için kullanır. Transceiver modülasyonlu RF sinyalini anten kuplajlayıcı üzerinden antene gönderir. Böylece sinyal diğer uçaklara ve yer istasyonlarına iletilir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,964
Mesajlar
913,940
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst