ustalarıma telsiz hakkında

Katılım
17 Ara 2009
Mesajlar
128
Puanları
1
sayın ustalarım bu aselsan kobra telsizin anten çekim gücünü nasıl artırabilirim
apartmanda kullanıyorum 2 ci kata kadar güzel çekiyor sonrası çekmiyor bi yardımcı olurmusunuz
 
tv kumandalarında direnci yükseltirsen çekim gücü artıyor telsizlerdede bu geçerli olabilir direncini büyültürsen işini görebilir
 
bobine bağlı transistör varmı bir bakın. varsa bu transistöre ek olarak darlington bağlantı yapın. yada tek darlington transistörle değiştirin. Bobine Entegre çıkışından bağlantı yapılmışsa bu hat üzerine yine darlington transistör koyun ve entegre çıkışını transistörün geytine bir dirençle bağlayın. yani amacımız darlington transistörle betayı yani kazancı yükseltmek.
 
Son düzenleme:
helal olsun size vallaha deneyecem bi
darlington transistörünü ilk defa duyuyorum ustam bunun numarası varmı acaba
cahilliğime bağışlayın
 
Son düzenleme:
öncelikle selamlar olsun herkese abilerim "genç elektrik" sn. abi bn senin için darlington bağlantı hakkında birazcık araştırma yaptım greenyucel abimin dediği gibi bobinde bir transistör varsa antenin çekim gücü artabilir.Bu da yaptıgım araştırma ; Transistörler yapı ve karakteristik bakımından tamamen birbirinin aynıdır. İki transistör bir gövde içerisine konarak gövdeden normal bir transistör gibi üç elektrot çıkarılır. Bu nedenle, bu oluşum, günlük hayatta, Darlington Transistör adıyla anılır.
Darlington transistörün şu üç büyük özelliği vardır:

• Akım kazancı çok yüksektir.
Bir transistörün akım kazancı β ise, Darlington transistörün akım kazancı β2 'dir.
• Giriş direnci çok yüksektir.
• Isınma riski yok denecek kadar azdır.

Akım Kazancının Hesaplanması:
Şekil 6.62 'den takip edilirse:
Darlington transistörün akım kazancı βD, her bir transistörünki de β olsun.

βD = İ0 / İB4 'tür. İ0 yerine, İ0 = İC1 + İC4 konulursa;

βD = (İC1 + İC4) / İB4 = İC1 / İC4 + İC4 / İB4 olur. İC1 = β.İB1 , İC4 = β.İB4 olup,

βD = β.İB1 / İB4 + β.İB4 / İB4 = (β.İB1 / İB4)+β = β[(İB1 / İB4)+1] olur...

IB1≈ = βIB4 olup, yukarıda yerine yazılırsa
βD = β [(β.İB4/İB4)+1 = β.(β+1) olur.
β yanında 1 ihmal edilebileceğinden,
βD = β2 olarak bulunur.
Bu kadar büyük kazançta ikinci transistör doymaya (satürasyon) gireceğinden, uygulamada birinci transistörün akım kazancı çok düşük tutulur.
 
teknik bilgin için teşekkür ederim ama birde şemayla anlatsaydın gerçekten çok güzel olurdu

MJ3042 hazır darlington transistörü galiba öylemi
 
Tr1 transistörünün emiter akımı Tr2 transistörünün beyz akımıdır. Tr1 transistörünün beyzindeki ufak bir değişiklik emiterinde yaklaşık 100 katlık bir değişikliğe neden olacaktır. Tr2 transistörünün beyzindeki bir değişiklik emiterinde yine aynı etkiyi bırakacaktır. Bundan dolayı toplam değişiklik 100x100 = 10000 olacaktır. Bu devre bazen süper alfa çifti olarak da bilinir. Bu yüzden genellikle çıkış katlarında güç yükselteci olarak kullanılır. Buradaki her iki transistörde aynı paket içine yerleştirilir.

alıntıdır...
 
arkadaslar önce soruyu iyi anlayalım.sonra cevap yazalım lütfen..genc elektrik arkadasımız aselsan cobra(pmr) telsizden bahsediyor,diğerleri ise darlington transistörden.Kısaca cevap vermeye çalışayım.bu telsiz işi öyle darlington transistörle falan olmaz.telsizlerde kullanılan transistörlerden anlaşılan hiç göreniniz yok.bu transistörler belli frekanslarda çalışmak üzere özel olarak yapılır ve gücüne göre de fiyatı uçar gider. şimdi gelelim cevaba..1-bu telsiz cihazlarına müdahale etmek yasaktır (güç arttırmak gibi) yapabilecegin teksey var pmr anten diye google da ara ve telsizine bağla..faydası kesinlikle olacaktır..diğer arkadaslar rf transistörler farklıdır.örnegin 2sc2782 transistörü ve fiyatını inceleyin bir zahmet..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,313
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst