optik zoom ile digital zoom arasındaki fark nedir.

YSMT

Üye
Katılım
11 Tem 2008
Mesajlar
46
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba Arkadaşlar,

Uzun zamandır merak ediyorum bu kameralarda 10X optik zoom yada 10X digital zoom dan bahsediyorlar ben ikisininde aynı şey olduğunu zannediyordum ama sanırım değilmiş..
sizlerden de bu konuda bilgisi olan varsa eğer 10X demek ne demek yani ne kadar yakınlaştırmaya tekabül ediyor ve digital zoom ile optik zoom arasındaki fark nedir? genel bir tanımlama yapabilirseniz çok sevinirim..

İyi günler,
 
optik zoom tamamen piksel bozukluğu olmadan mercek ile yakınlaştırma digital zoom ise optik zoomla yaklaştırdığın kareyi digital olarak yaklaştımaktır ve pikseli oldukça alta iner.optik zoomu kullanmak daha iyidir daha kaliteli resim çekersin. bu arada alacağın kameranın pikseli değil merceği önemli bunu unutma bir carl zeiss veya canon gibi optik özellikli kamera alırsan çok kaliteli foto çekebilirsin kolay gelsin
 
Arkadaşım tavsiyelerin için teşekkürler ama bana daha ayrıntılı bilgi lazım..
örneğin bu 10X optik zoom olunca ne kadar uzağı yakınlaştırıyor bana..
optik zoom ile digital zoom arasındaki farkı anladım ama pratikte 10x ne kadar uzağı görmemi sağlar bana??
 
zannedersem belli bir mesefe değilde görüğün karenin 10 katı uzağı görme anlamına geliyor.
 
10x zoom arkadaşında dediği gibi eğer çekeceğin resminin boyutu 1280x800 ise bunun 1/10 unun 128x80 kadar kısmını 1280x800 pixelde yani aynı boyutta aynı netlikte zoom yapması demektir. digital zoomdada netlik değişmez sadece pixel büyür o da görüntüyü bozar.
 
makinanın tüm zoom opsiyonları out iken makinanın gösterdiği mesafeyi (10x)on katına çıkarabiliyor demek... fakat özellikler mercek türlerine ve netleme (focus) şekillerine görede değiştiği için kaba mantık mesafeyi onda birine(görüntülediği alanı değil) düşürebiliyor demek. misal geniş açı mercekleri yakın çekimlerde(düğün çekimleri gibi) 180 dereceye yakın bir açıyı görerek karşısındaki tüm kareyi alabildiği gibi onunla 10x zoom yapsanızda çok uzakları göstermeyecektir. tipik kullanıcı makinaları odak aralıkları kişisel bir kullanıcıya yetecek şekilde ayarlanmıştır ve yelpazesi çok dardır. işin özü bu işte etken ve ayrıntı çok ve bir çok şey birbirleri ile bağlantılı... temel olan optik zoom bozmadan(dürbün gibi), dijital zoom elindeki görüntüyü(resmi) büyüten fonksiyondur. çoğu makinada her iki özellikte vardır. net resimler için optik zoom dijitale tercih edilmelidir...

saygılarımla....
 
10X optik zoomu, fotografini cektiginiz nesnenin boyutunu 10 kat buyutecek olarak dusunebilirsiniz.

Optik zoom hakkinda biraz daha detayli bilgi vereyim.
Aslinda 10X burada odak uzakligi oranidir. Yani makinayla optik zoom yapmadiginiz zaman odak uzakligi 28mm ise 10X optik zoom yaptiginizda odak uzakligi 280mm olur.
Zaten profesyonel fotografcilikta zoom 10X, 15X diye belirtilmez. Makinanin lensinin odak uzakliklariyla belirtilir. Ornegin 18-80mm gibi yani 4,44X. Bu degerler genelde eski 35mm standardina (yani insan gozune esdeger gorus acisi) oranlanarak verilir. 35-154mm bir lens icin de 4,44X optik zoomu var deriz fakat 18-80mm olana gore yaklasik iki kat daha fazla zoom yapabilmektedir.......
 
ben sadece merak ve hobi için fotoğraf çekmek istiyorum. bunun için optik zoom istediğim haricinde fotoğrafla ve makinayla ilgili bildiğim en ufak bişey yok. başlangıç olsun sonra bidaha alırım ya da meslek olarak yapabılırım gibi bi düşüncem yok.. sadece hobi..ama benim için çokta önemli severek yapmalıyım.. bunun için bana ne önerebilirsiniz. şimdiden tesekkur ederım..
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst