RJ45 konnektör bağlantısı nasıl yapılır

Katılım
8 Haz 2007
Mesajlar
205
Puanları
1
Yaş
41
arkadaşlar bir hub dan bir bilgisayara bildiğimiz gibi cat5 - 6 - veya cat7 kablosu çekip rj45 konnektörleri ile bağlantı yapılıyor. benim öğrenmek istediğim rj 45 konnektörüne bağlantı şekli ile bu bağlantı ile maksimum kaç mt data taşıyabiliriz. bağlantı farklılıkları ve kablo çeşitleri ile maksimum iletim mesafesi değişiyormu?
resimli anlatım olursa daha açıklayıcı olur.

bu konuyu açıklayacak olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum
 
Aşağıdaki bilgiler ve resimler var daha çok resim istersen yine verebilirm ama bunlar işini görür sanırım.iyi çalışmalar

tabloda olan yazılarını bazılarının anlamları

KONNEKTÖR VE PORTLAR:
1. RJ-45 Konnektörler: 10 BASET ve 100BASETX kablolar RJ-45 konnektörleri ile sonlandırılır.Hub veya Switch üzerindeki porta takılarak güvenilir bir baglantı sağlar.
2. BNC Koaksiyel Konnektörler: BNC kablo bağlantısı bilgisayarınız ile ağ arasındaki
durumu LED’ler yardımıyla izlemenize olanak vermez. Kablonun açık uçlar 50 Ohm luk direnç ile sonlandırılır.
3. RJ-45 Düz Portlar: Bunlar Hub ve Switch’lerde bulunan standart portlardr.Hub (veya switch) ile node arasında bağlantı bu portlardan sağlanır.
4. RJ-45 Crossover Portlar:Ağ bağlantılarında merkezi bağlantı noktasından buna bağlı olan ekipmanlar arasında düz kablo kullanılır.Fakat ağ genişlemesi durumunda iki hub birbirine bağlayacağımız durumlarda crossover bağlantı kullanmamız gerekir.Bazı hub veya switch’lerde “crossover” bağlantı gerektirmeyecek extra port bulunur.
5. BNC Portlar: 10 BASE2, koaksiyel kablo bağlantılar için kullanılır

Kategori 3 UTP = CAT3
Kategori 3, 10 Mbps bandgenişliğindeki ağlarda kullanılır . 100 Mbps ağlarda kullanılamaz.
9. Kategori 5 UTP =CAT5
Kategori 5, 100Mbps band genişliğinde veri transferi yapabilen ağlarda kullanılır.10 Mbps ağlarda da sorunsuz çalışır fakat Kategori 3’ten biraz pahalıdır.İlerde 100 Mbps’e geçmek isteyen ağlar şimdiden Kategori 5 kablolama kullanabilir.

Hub-Hub bağlantılar yerine switchlerden hub’lara gidilebilir, ve bu durum ağ performansını arttırır.10 Mbps veya 100 Mbps ağlar için hub’lar bulunmaktadır


düz bağlantı ve kross bağlantı vardır. düz bağlantı bilgisayar-hub arasında
kros bağlantıbilgisayar -bilgisayar veya hub- hub arasında kullanılır

Mbps: Saniyede 10 milyon bit (Millions of bits per second)

Local Area Network Bağlantıları, kullanılan network (ethernet) kartının ve kablo altyapısının hızına bağlı olarak önceleri BNC standartında, günümüzde ise UTP standartında yaygın olarak kullanılmaktadır. Önümüzdeki yıllarda standart haline gelecek olan fiber optik altyapı ise fiyatından dolayı henüz çok ciddi altyapılarda kullanılmaktadır. Size hala bazı yerlerde kullanılan BNC altyapısını kısaca anlatayım.

BNC altyapısı, tüm ağda tek bir kablo kullanma şeklindedir. Yani kablo 1 numaralı bilgisayardan başlar, son bilgisayara kadar uzanır. Bundan dolayı YILAN'a benzetilir. Her bilgisayarın olduğu yerde kabloya BNC soket takılır. Kablonun en başına ve en sonuna da sonlandırıcı soketler takılır. Bu iki soket arasındaki toplam dİrenç 52 OHM olmalıdır.


Avantajları:
Tek bir kablo kullanıldığı için malzeme sarfiyatı minimum noktadadır. Ayrıca altyapının sağlamlığını test etmek zahmet gerektirmez. Kopuk nokta hemen tespit edilir.

Dezavantajları:
Hız oldukça düşüktür. 10Mbitlik hız bile tam olarak sağlanamaz. Yüksek performans isteyen ağ uygulamalarında sorun çıkarabilir. Ayrıca eğer kabloda kopma olursa bütün ağ kilitlenir. Yani bir makina ağı görmüyorsa hiçbiri görmez.

UTP Sistemler
BNC sistemlerin hız dezavantajını aşmak için, gönderilen ve alınan sinyallerin ayrı kanallardan yapılacağı , çok kablolu sistemler düşünülmüştür. Böylece içinde 8 adet kablo bulunan RJ-45 kabloların kullanıldığı UTP sistemler devreye girmiştir. Bu sistemin belirgin özelliği, HUB adını verdiğimiz ağ sinyal dağıtıcı ve düzenleyici aygıta ihtiyaç duymasıdır. Her makineden HUB'a bir utp kablo gelmelidir. Bu görüntüden dolayı bu sistem YILDIZ'a benzetilir.

HUB'lar aslında aptal cihazlardır. Yalnızca gelen sinyalleri belli bir desibelde tutar ve yükseltirler. Üzerlerinde standart olarak 8-16-24-32 vs. LAN portları bulunur. HUB'ların daha akıllılarına SWICH adı verilir. Swichler neden akıllıdır birazdan CROSS bağlantıda bahsedeceğim.

RJ-45 soketlerin bağlantı şekli şu standart sıralamayla yapılır. Aslında teorik olarak kablo renklerinin hiç bir önemi yoktur. Yani bir taraf hangi sıralama ile sıkıldıysa, diğer tarafında aynı sıralamada olması o kablonun sağlam çalışması için yeterlidir. Fakat cross yapılma durumunda sorun yaşanmaması için bir standart belirlenmiştir. Bu şöyledir:

1 - TuruncuBeyaz
2 - Turuncu
3 - YeşilBeyaz
4 - Mavi
5 - MaviBeyaz
6 - Yeşil
7 - KahverengiBeyaz
8 - Kahverengi

CROSS Bağlantı
UTP kablosu kullanark yalnızca iki makineyi HUB kullanmadan bağlayabiliriz. Bunun için uçlardan birini yukarıdaki standart şekilde, diğerini ise şu sıralamada bağlamalıyız:

1 - YeşilBeyaz
2 - Yeşil
3 - TuruncuBeyaz
4 - Mavi
5 - MaviBeyaz
6 - Turuncu
7 - KahverengiBeyaz
8 - Kahverengi

Dikkat ettiyseniz, standart bağlantı ile tek farkı, yeşil ve turuncu grubunun yer değiştirmesidir. Yani 1 ve 2 numaralı ayaklar 3 ve 6 numaralı ayağa, 3 ve 6 numaralı ayaklar da 1 ve 2 numaralı ayağa gelmiştir. İşte bu basit denklemin karışmaması için renkler belli bir sıra ile standart haline getirilmiştir.

Swichlerin Hublardan farkı ise, kabloyu ister cross bağlayın, ister normal bağlayın, cihazın bunu algılayıp, düzgün biçimde bağlantı kurmasıdır. Normalde HUB'lar cross kablo için yalnızca 1 port bulundurur (çoğu zaman bulundurmaz).

UTP'nin Avantajları:
Hız çok yüksektir. 10Mbit bağlantı için yalnızca 1,2,3, ve 6 numaralı ayaklar yeterlidir. tüm ayaklar düzgün ve ethernet kartları destekliyorsa 100Mbit'e kadar destekler.
Kablolardan biri sorunlu ise bu diğerlerini etkilemez. Sistem çalışır.

DezavantajLarı:
Her makine için ayrı bir kablo gerekir. Malzeme safiyatı fazladır.
Tamiri kolay değildir. RJ-45 pensesi ve Tester gerektirir.
Mutlaka HUB gerektirir

şeklindedir.yukarıda tabloda mesafeleri .kullanılması gereken ağ çeşitleride hız artırmak için yapılması gerekenler bilgilerde bulunmaktadır.
 
Verdiğiniz bilgiler için elinize sağlık gerçekten çok işe yarıyan bilgiler

Mbps: Saniyede 10 milyon bit (Millions of bits per second)
bunu bu olduğunu sizden öğrendim
 
görkem paylaşımların için çok sağol çok güzel bir paylaşım olmuş..
 
buyrun buda resimli anlatım

ethernet-duz-birebir-kablo-baglantisi-8-wire-rj45-patch-cable.png


ethernet-duz-birebir-kablo-baglantisi-4-wire-economy-rj45-patch-cable.png
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst