7805 pil sorunu

mstplus

Üye
Katılım
18 Eki 2009
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
42
arkadaşlar 12 voltu 5 volta düşürmem gerekiyor 78L05 bunu yaptım fakat ana devre çalışmasada regülatör pili tüketiyor, bu durumu engellemek için regülatöre bi eklenti yapılabilirmi? yada 12 den 5 volt elde edebilmek için başka bir yöntem varmı, yeterki boştayken pili harcamasın ve pil bitene kadar düzgün çalışsın
 
LM7805 Entegresi fark gerilimini kendi üzerinde ısıya dönüştürür. (Vgiriş-Vçıkış)xIçıkış Isıya dönüştürdüğü güçtür. Dolayısı ile ısınır, ısıyı dağıtmak için heatsink kullanılabilir. Verimi iyi değildir.

Çözüm; LM2575 kullanın.
 
Son düzenleme:
tsk hopdetix aslında ben bu devreyi 2 kanal ufak bir verici devresinde kullanıcam yer sıkıntım var, daha önce LM2575 hiç kullanmadım, datasheet ine baktım şimdi regülatör devresi ana devreden fazla yer tututucak

bide benim kullandığım regülatör LM7805 değilde daha az akım verem TO92 paketinde olan ufak bi versiyonu, ısı problemim yok, sadece çıkış bacağından enerji çekilmediği sürece, regülatör çalışmasın, yani durduk yere gnd bacağından 4.31mA güç kaybolmasın, bu haliyle regülatör kummanda devresine bağlı olmadığı halde pil 12 saatte bitiyor
 
12 volt besleme gerilimi çıkışına bir anahtar koyun
 
aynı sorunu bende yaşıyorum. pic uygulamalarımı 9v pil ile 7805 ile besliyorum fakat pil kısa sürede bitiyor. lm2575-5 kullanımı önerilmiş ama mesela lcd ısı sensörü saat uygulaması 12-16 saatte bitiyor, lm2575 kullanımıyla kabaca ne kadar pil gider acaba? devre yapmaya değer mi diye soruyorum.
 
profesyonel uygulamalarda LM2575 kullanıldığını bende duymuştum fakat hiç deneme fırsatım olmadı, incelemedimde, yinede çözüm olabilir. 12 V den % volt üretmenin en kolay yolu tamam 7805 ama söylendiği gibi hiç mi hiç verimli değil apaçık görülüyorki en başta 7/12 kayıp var, ısıya dönüşüyor dediğimiz. Sizin devrenizde gereklimidir uğraşmaya değermi bilmem ama dc-dc converter, buck converter dediğimiz tipte yanlış bilmiyorsam SMPS dediğimiz sistemle, benim bildiğim kadarıyla pwm üretip duty cycle bağlı olarak çıkışta giriş geriliminden farklı gerilim üretme olyı daha net bir ifadeyle nasıl AC gerilim değerinin rms (ortalam değeri) varsa, elimizdeki dc gerilimide aç kapa yaparak mesala yüzde elli duty cycle 1 saniye açık 1 saniye kapalı ( tabiki bu saniyenin 500 000 de birinde açık 500 000 de birinde kapalı gibi yapılıp 500 kHz de çalıştırılır) şeklinde düşünürsek bu dc gerilimde artık bir AC gerilim olarak düşünülür ve girş 12 voltsa çıkış 6 volt yapılmış olunur ( çıkışa paralel bir kondansatör var ) neyse uzun sözün kısası böyle bir sistemle 12 V dan 5V üretirseniz sisteminiz iki katı kadar uzun süre çalışır.....................................................................................................MC34063 gibi hazır entegrelerden bahsediliyor ve birçok smps switch mode entegre üreten firma var 12V to 5V smps converter yazınca birçok ürün datasheet i çıkıyor inceleyebilirsiniz. ..............................................................................Ayrıca bahsettiğim sisteme örnek ve bu entegrelere alternatif 2 transistörle yapılmış %93,1 verimle çalıştığı söylenen şu siteye bakabilirsiniz 2-transistor Black Regulator (ingilizce) .............................................................................................................. Birde lcd li saat uygulamalarında zaten lcd ışığı kullanılıyorsa (kullanılmasada lcd yine güç harcıyor, sleep moda alırsanız daha az harcar bu seferde yazı göremezsiniz) neyse picte enerji harcıyor oda sleep moda alınabilir ama saat uygulamasında saçma olur, birde ısı ssensörü süreklü kontrol edilip veri alınıyor bunlar birleşince 9 V luk pilin 250 mAh olduğunu farzetsek zaten ne kadar çalışabilmesi beklenir ki? Bunun için 3310 telefonunda da kullanılan lcd nin datasheet i var nette bakarsanız çok düşük güçte çalışıyor, ve programda ona göre yazılıp olabildiğince sleep modda kalıyor kullanılan picin datasheeti iyice incelenmeli ve microchip in tips and trics datasheet i incelenmeli bunlara uygun tasarımlar yapılırsa (battery operated systems diyede geçer) daha uzun ömürlü çalışabilen devreler yapılabilir.
 
herkes soruyu yanlış anlamış. 7805 gibi seri regülatörlerde neticede bir integrated circuit olduğundan ve her ic de olduğu gibi bir çalışma akımına ihtiyaç duyarlar. buna QUASCIENT CURRENT denir. 7805 lerde ortalama bu akım sarfiyatı 10ma civarıdır (pdf inde quascient current diye yazar) kaldıki önerilen lm2575 de bir anahtarlamalı step down reg dir ve quascient current ı daha fazladır yani buda çözüm değildir. lm2575 sadece anahtarlama özelliğinden dolayı seri regülatörlere nazaran daha az ısı yayarlar ve bu yüzden verimli olurlar.ama arkadaşımızın sorunu burada boştayken pilin bitmesidir bunun sebebi ısı değildir.bunun sebebi quascient current dır.pilli uygulamalardaki çözüm diyotlardır. aşağıdaki şema buna bir örnektir

Bu devrede butonları istedğiniz kadar arttırırısınız. ayrıca swiç bağladığınızda açık kalma ihtimali olmaz. hem butona bastığınızda devre enerjilenir hemde diyotlar sayesinde buton işlevlerini ayırmış olursunuz. araç kumandaları bu şekildedir.
 
konu 2010 olduğu için, başlık kalabalığı olmasın diye arama yapıp buradan devam ettim. (2 soru var aslında).
karaapak detaylı cevabınız için çok teşekkürler. pille uzun süre çalışması biraz zor gibi anladığım kadarıyla. ama başka işler için ilk iş 2-transistor regulator bir deneyeceğim.
 
Main_loop haklılık payınız var ama soruyu yanlış anlamadık sadece her açıdan değerlendirmeye çalıştık ben kısaca değindim fakat siz güzel açıklamışsınız battery operated systems demiştim veya tips and trics neyse ben sizin devreyi büyütümedim picin vdd vss bağlantısını göremedim. Birde şemada pil ters bağlanmış sanki?
 
Main_loop haklılık payınız var ama soruyu yanlış anlamadık sadece her açıdan değerlendirmeye çalıştık ben kısaca değindim fakat siz güzel açıklamışsınız battery operated systems demiştim veya tips and trics neyse ben sizin devreyi büyütümedim picin vdd vss bağlantısını göremedim. Birde şemada pil ters bağlanmış sanki?

arkadaş soruyu her açıdan değerlendirecek kadar uzman olsaydı bu soruyu sormazdı. sadece pilinin çabuk bitmesinin sebebini sormuş.

isiste pic için vdd ve vss bağlantısı otomatik yapıldığından görülmüyor. zaten devreyi tamamen çizmedim. maksat diyotların işlevini ortaya koymak.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,160
Mesajlar
915,568
Kullanıcılar
449,919
Son üye
Serdar.59

Yeni konular

Geri
Üst