FM Verici 1 w

soshi

Üye
Katılım
13 Mar 2012
Mesajlar
14
Puanları
1
Yaş
38
arkadaslar oncelıkle sızlere ıyı calısmalar dılerım elımızde bır adet yapılmıs 100.2 mhz de yayın yapan fm verıcı var bu verıcı 1 w gucunde ve bız bu verıcıde ıstenılen gücü alamıyoruz cook eskı yapım ama kalıtelı bır verıcı uzerınde 2 adet BFW16A TRANSIZTOR VAR TAM OLARAK DEVRE SEMASINI BULAMADIM ISTENILEN GÜCÜ NASIL ALIRIM
20140318_003821.jpg
 
Son düzenleme:
İstediğiniz güç nedirki? normalde 1 watt anfi devresini sürebilmek için iyi bir güçtür. Devrenizin çıkışına bir güç anfisi yaparsanız arttırmış olursunuz yalnız bunlarında dizaynları için bazı kurallar var. Bir anfi nasıl sürülür nasıl ayarlanır keza anten ve swr değerleri önemlidir.

Ayrıca vericinizin frekans kaymasıda önemli.. band üzerinde yan frekanslara ne kadar saçaklanma varsa anfiniz bu saçaklanmalarıda yükseltecektir. Bu istenmeyen bir durumdur. o yüzden osilatörünüzünde kalitesi önemlidir.

Kısacası verici yapmak devre kurmaktan dahada ilerisidir. Her zaman vericilere meraklı idim ama malesef beceremedim. özel ekipmanlar ve bilgiler gerekli. Umarım isteğinize ulaşırsınız.

siz kaç watt yada kaç km mesafede yayın yapmak istiyorsunuz?
 
Resmi şimdi gördüm. MC145151 entegresi gayet güzel ve frekans kilitlemesinde başarılı bir entegredir. Çıkışa güzel bir anfi devresi yaparsanız ve uygun frekansa uygun bir antenle iyi bir çıkış alabilirsiniz. Bende de 145151 entegresi ile yapılmış 1 watt pll osilatör modülatör devresi mevcut sizinkine çok benziyor. Çok uğraşılarıma rağmen gücü yükseltemedim. Sonrada işlerim nedeniyle uğraşmayı bıraktım.
 
öncelıkle ılgınıze tşk ederım arkadaslar benım elımdekı verıcı 1w cıkıs yuksetme katıda 30 w cıvarında c1946 yaprak transıstorle yuksetme devresı yapılmı ve bundan 10 yıl once gayaet basarılı 30km uzak esafeye yayın yapıyordu ve bu verıcyı ben satın aldım calıstırmak ıstedıgımde bıraz yaslanmıs yıl omru ıtıbarıylaa su anda ıstedgım gucu alamıyorum verıcı yuksetme katına gırmeden 1 w olması gerekırken cıkısı alamıyorum sorunda burdan kaynaklanıyor belkı 1 w cıksı alsam yuksetme anfı katı calısacakdır..
 
belki çıkış transistörünüzde yada güç katında sıkıntı var.

Elinizde spektrum analizörü varmı? power metre swr metre sunni yük varmı? Anteniniz varmı? pll osilatörünüzün çalışıp çalışmadığını ve ne kadar güç verdiğini öğrenmek için osilotörünüzü sunni yüke bağlayıp araya powermetre bağlayıp çalıştırıp ölçmeniz gerekiyor. 1 watt çıkış alıyormusunuz alamıyormusunuz görürsünüz. diyelimki 1 watt çıkış verdi. Sonra spektrummetre ile bandı inceleyeceksiniz. Çıkış frekansında kayma saçaklanma varmı varsa bu saçaklanmaları engellemeniz gerekiyor. çıkış bobin ve kondansatörleri ile bu saçaklanmaları yoketmeniz gerekiyor. bu saçaklanmalar güç kaybının nedenleridir.

Daha sonra 30 wattlık çıkış katınında benzer şekilde kontrolleri yapılmalıdır. yalnız bildiğim kadarıyla c1946 1 watt ile sürülüyormu hatırlamıyorum. onun önünde c1971 ile 7 watt olarak sürmek gerekiyor diye hatırlıyorum. Yoksa transistör iletime geçmez yayını antene basamazsınız.. kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
elımızde olcum yapabılmek ıcın wathmte powermetre de yok sadece 1 w cıkıslı verıcı ve 30 w gucunde guce devresı var bu verıcı yıllar once kalıtelı bır yayın yapıyordu su anda bız devraldık ve uzerındekı bazı elektronık malzemeler yenıledık ve guc katında ıstenılen gucu alamıyoruz 1 verıcı cıksına lamba bagladıgımızda lambayı en sıddtlı sekılde yakıyorz ve son gucune acıyozz maxsımım guce ama bı turlu guc katını calısatamıoz:(
 
yardımcı olacak kımse yokmu
 
Dostum ölçüm şeklinde evet gücü arttırıyorsunuz ama band üzerinde hangi frekanslarda güç verdiğinizi ölçemiyorsunuz. anteninizin ne kadar verimli olduğunu swr metreniz olmadan ölçemezsiniz.Lamba bağladığınızda en parlak an en yüksek gücü elde ettiğinizi belirlemez. harmonik frekanslarıda içerdiği için güç düşer. yada çıkış katını ayarladınız ama anten boyunuz frekansınızla uyumlu değilse bastığınız yayın antenden atılmadan güç katına geri dönüyor olabilir. Buna swr diyoruz. Bunları görebilmeniz elinizde bahsettiğim ölçü aletleri olmadan çok zor. :( üzgünüm ama ölçümleme yapılmadan bir verici ayarlanamaz..

8658319.jpg


Mesela bu bir band görüntüsü.. 105 mhz olduğunu farzedelim bandın kenarlarında ve sağında çok yüksek harmonikler var. Bunu lambada göremezsiniz. Lambada pik yaptığını anlarsınız ama bandı göremediğiniz için antene gönderdiğiniz yayının hangi frekanslarda gönderdiğinizi anlayamazsınız.

1082_1.jpg


Burada ise iyi bir frekans ayarı yapılmış sinyal görüyorsunuz yan bandlarda saçaklanma yok iyi filtre edilmiş. Radyo vericilerine bende zamanında çok uğraşmıştım ama malesef elimde bahsettiğim ölçü aletlerinden olmadığı için hevesim orda kalmıştı. :(
 
ustam anlattıkların baya yer ettı emek ve paylasımların ıcın tsk ederım dedıgın olcu aletlerı mevcut degıl yanı verıcı su anda arızalı beklıyor umarım bu ısden anlıyan bırıne gosterrım ılgınıze tsk ederım
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,964
Mesajlar
913,936
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst