zaman kontrollü devre yardımı

Katılım
29 Ara 2011
Mesajlar
28
Puanları
1
Yaş
36
bana şöyle bir devre lazım 220 bir motoru 2 saatte bir 1 dk çalıştıracak şekilde bir devre lazım hatta 2 saat ve 1 dk süreleri de ayarlanabilir olması daha güzel olur. pic kullanmadan böyle bir devre yapabilir miyiz.yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
 
saçma gelicek ama 10 -15 tane zaman ayarlı priz alıp sırayla ayarlayıp yapabilirsiniz. Başka türlü microişlemci yada plc kullanılmadan yapmak çok zor olur.Sabit bir değerde olsa yinede yapılabilir ama zaman ayarlı istemişsiniz. timer devrelerini, R.C zamanlayıcıları araştırınız. iyi forumlar
 
benim devreye ihtiyacım var hazırını aldıktan sonra bir anlamı kalmıyor 2 saatte 3 saatte farketmez 1 veya 2 dk çalışıp duran bir devre olması lazım arkadaşlar yokmu aramızda bir dahi???
 
Burda insanlar yol gösterir.Yapıp çizip hazır olarak elinize vermez.Bu dahilikle değil iş gücüyle alakalıdır.Örneğin Ben sizin istediğiniz devreyi 3-4 saat araştırma birkaç datasheet inceleme ve biraz proteus ile uğraşarak yapabilirim.Ama neden işimi gücümü bırakıp sizin işinizle uğraşayım.Anlatabildiğimi umuyorum. Yinede hazır çizim proje tarzında bişey istiyorsanız bulunduğunuz ildeki elektronikçiler çarşısına/pasajına gidip sipariş ile ücreti mukabilinde yaptırabilirsiniz. iyi forumlar
 
Selamun Aleyküm
Uzmanları detaylı olarak yardımcı olabilir ama acizane fikir verelim.
Basitçe 2 zamanlayıcı devrenin seri bağlanması düşünülebilir. 1. zamanlayıcının çalıştırdığı 2. zamanlayıcı çıkışı vermiş olur ve her ikisi de kendi içerisinde zaman ayarlı olmuş olur. Devreler ne tip hassasiyette kullanılmak istenirse ona göre ayarlanmalıdır. Mesela dakika ayarı yapması gereken zamanlayıcı saat ayarı yapması gerekene göre daha hassas düşünülür.
İhtiyacın ne olduğu vb bilgi verilirse hem çözümler genişletilebilir hem de zaman ayarındaki hassasiyet gibi özellikler de uyarlanabilir.
Bahsedilen zaman ayarlı prizler (24 saatte 15 dk aralıkları kullanan vb) 2. bir zamanlayıcı devre ile seri bağlanırsa; 1.devrenin çalıştırdığı 2. devre kendi içinde zaman ayarı yapılabilir haliyle düşünülebilir.
Zamanlayıcı entegre kullanımı ile hassas devreler düşünülebilir ama dijital bir saat üzerinde zamanın yerinin ve aralığının belirtilebilmesi daha uygun olabilir.
Diğer taraftan devreler devamlı çalışmalı ise zamanlayıcılar geliştirilmelidir. Zamanlayıcılar çıkışı verdikten sonra kendisini resetleyebilmeliler ve de çalışma sürelerinin resetleme (kondansatörlerinin boşalması vb) süreleri ve ya zamanları ile çakışmaması gerekir.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/elektronik-genel/84516-devre-taasarimi.html konusunda bir kısım resimler ve anlatımlar var. Devamlılık için 2. zamanlayıcının (seri bağlanma halindeki 2.nin) röle ile kullanılması halinde rölenin aktif olmadığı, enerjilenmediği haldeki iletken ayakları kullanılarak (yani röle enerjilendiğinde iletkenliği bozulan ayakları) devrelerin kondansatörleri kısa devre yapılabilir (boşaltılabilir).
Bahsedilmesi gereken birçok incelikler bulunmaktadır,
Başarılar dileriz.
 
sayın benhur verdiğiniz akıllardan dolayı tşkler de boş konuşmanın anlamı yok burda senden başka üzerine alınan var mı bi bak istersen buradaki amaç yaptığım bir projede kendi emeklerimle olmasını istememm hazırını almaya kaldıysa adreslerini biliyoruz yaptığım bir makinanın sadece bu kısmı kaldığı için yardım istedim sadece işini gücünü bırakıpta bu işi yap demedim de demezde kimse ortaya konuşulan şeyleri şahsına çekme derim.Saygılar...
 
cncarastirma kardeşim fikirirlerinden dolayı teşekkür ederim
 
Dostum pic mikroişlemci kullanmadan zamanlama yapmanın yöntemleri var. Ama dakika saniye hassaslığı istiyorsan bi yerden saat bilgisi alınıp bunun işlenip işleme sonucunda bunu bir çıkışa uygulamak gerekir. Senin hassasiyet süren ne kadardır ?

Mesela 1 saatte 1 dakika diyorsun bu süre 1 saat 10 dakika ve 1 dakka değilde 3 dakka olsa nasıl olur ? Hassasiyetin önemli ise basit rc timer devreleri ile olmaz. ama bu değer çok önemli değiş 3-5 dakika 5-10 dakika esnek olsun dersen bişeyler bakılabilir. Kesin dakikalar saniyeler önemli ise o zaman işin içine saat bilgisi ve bilgi işleme girer. o zaman iş büyür.

kolay gelsin.
 
sadece önemli olan 2 saatte veya 3 saatte veya 4 saatte bir 1 dk ile 5 dk arası olabilir . böyle bir şey de işimi görür kardeşim
 

Forum istatistikleri

Konular
128,165
Mesajlar
915,611
Kullanıcılar
449,931
Son üye
mecuxell

Yeni konular

Geri
Üst