baskı devre çizim isteği lütfen yardım

yrkali

Üye
Katılım
17 Şub 2013
Mesajlar
65
Puanları
1
Elimde kiler bunlar lütfen size zahmet olmazsa baskı devresini çizermisiniz ?? yaz dönemi ödevi okul başlayınca götürecem yardım

1.jpg
2.jpg
 
;););) , Devre, yaptığı iş olarak aratırsa işin kolaylaşabilir bu tip çizime zaman ayıracak kişi bulman zor
 
Arifin manchester a attığı gol ararken şu dökümanla karşılaştım

Şanslısın yine :)

baskı devre yapımı

İster amatör ister profesyonel olarak elektronikle uğraşanların en büyük derdi baskı devre yapımıdır. İlk defa yaptığımız bir devrenin baskı devresini dışarıda hazırlatmak çoğunlukla zordur. Baskı devre fabrikaları bir kaç adetlik prototipler için bile yüksek denecek meblağlar istemektedir. Asıl sorun ise zamandır. Baskı devre yapımı uzun zaman almaktadır.

Baskı devre yapmanın bilinen 4 yolu vardır. Bunlar;

1- Baskı devre kalemi ile çizmek: Bu amatör bir yöntemdir. Çok zaman ve emek ister.
2- Pozitif 20 Spreyi Kullanarak: Çok fazla bilinmesi gereken şeyler vardır. Sprey plakete sıkıldıktan sonra kurutulmalı, sonra özel bir sıvıya atılmalı vs. vs.
3- Serigrafi Metodu ile: Diğerlerine göre çok zahmetli, pahalı ve kaliteli bir metottur. Ama Yüzlerce ve binlerce baskı devre yapmak için idealdir. Bu yöntem ile yeşil ve eleman baskı yapılabilir.
4- PNP transfer kağıdı ile: Pratik bir yöntem olmasına karşın çok pahalıdır. Bu transfer kağıdını piyasa da bulmak bir dert, bunu fotokopi ile baskı yapmaya niyetli kırtasiye aramak bir dert. Kırtasiyeciler bu kâğıdı tanımadıkları için buna fotokopi çekmeye gönüllü değillerdir.

Ben size burada 5. pratik ve ucuz olan yolu anlatacağım. Bu yöntem PNP transfer kâğıdına çok benzemektedir. İşlem basamakları tamamen aynıdır. Tek fark pahalı PNP transfer kâğıdı yerine asetat kullanmaktır. Asetat, genellikle tepegözlerde kullanılır ve şeffaf A4 büyüklüğünde plastik kâğıt şeklindedir.

İşlem Basamakları

1- Bilgisayarda çizdiğiniz baskı devre şemasını ters olarak (aynadaki görüntüsü)bir lazer yazıcıdan asetat üzerine basın. Eğer benim gibi lazer yazıcınız yoksa kırtasiyede asetat üzerine fotokopi çektirebilirsiniz. En koyuda fotokopi çektirmeniz gerekmektedir. Bu yöntemle kaliteli sonuç almanın sırrı kaliteli toner kullanan fotokopi makinesinden geçmektedir. Her fotokopi makinesi ile aynı sonucu alamazsınız. Hatta bazıları ile çekilen asetattan hiç de sonuç alamayabilirsiniz. Asetat üzerinde parmaklarınızı gezdirirken tonerin kabartısını hissetmelisiniz.

Devamı Ekte
 

Ekli dosyalar

  • baskı devre yapımı.rar
    302.8 KB · Görüntüleme: 0
devre şeması olmadan böyle bakarak çizmek bir hayli zor olur ve kimsede uğraşmaz doğrusu eger şemayı bulabilirsen inan bana 30 dk gibi bir sürede baskı devrenin kagıda çıktısını bile alırsın çok zor bir şekil degil büyük ihtimalle senin yapacagın devre bu kadar düzgün ve küçük olmayacak ama el emegi göz nuru olur
 
eğer istersen ben çizebilirim elindekileri bana gönder bir inceleyeyim biraz geç bir cevap ama yurt dışında idim yeni döndüm
kusura bakma
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,919
Kullanıcılar
449,607
Son üye
sinan343834

Yeni konular

Geri
Üst