Solar Şarj Regülatörü

deremos

Üye
Katılım
1 Kas 2009
Mesajlar
82
Puanları
1
Yaş
37
Merhaba,

Elimizde paralel bağlı 20V'luk 4 güneş paneli, toplam 30A akım var. Bu değerler ile 12V 200Ah aküyü şarj etmek için gereken şarj regülatörünü tasarlamak istiyorum.

Adım adım gidersek;

1. Öncelikle 20V panel gerilimi 12V akü gerilimine düşürmeliyim.
2. Aküye giden akımı kontrol etmeliyim.

Şimdi arkadaşlar 2. maddeyi mosfet kullanarak yapıyorum, 7812 vb regülatör ile 20V'u 12V'a düşürüyoruz, bu da tamam, ama benim takıldığım şey şu,
kaynak 20V 30A, bunu 7812'ye girdiğim zaman çıkıştan 12V 1A civarı bişey alacağım. Kalan 29A'i aküye nasıl, ne şekilde göndereceğim acaba?
 
Tavsiyem hazır solar şarj cihazı alman Yok ben yapacağım diyorsan bir iki tavsiyede bulunabilirim 1/10 la şarj edersen şarj akımı 20 A geçmemelidir, Bu değeri mosfetli akım sınırlama devreleriyle yapabilirsin nette örneği çok, Gerilimi düşürmene gerek yok yalnız akü gerilimi 14,5 v a geldiğinde şarjı mutlaka kesmelisin
 
yani 20V panel gerilimini düşürmeden doğrudan aküye uygulayabilir miyim? Bu akü açısından bir sıkıntı doğurmaz mı?

Evet akü gerilimini devamlı olarak ölçeceğim mikrodenetleyici kontrol edeceğim.
 
Akü şarj devrelerinin çıkış gerilimini akü gerilimi belirler. Boş akü fazla akım çeker, gerilimi yükselmez 12-14 V civarı. Akü dolunca gerilim hızla yükselebilir, bu anda şarj kesilmeli. Panel şarjı için kullanılan DC-DC dönüştürücülerde hem gerilim hem akım kontrol ediliyor.
7812 ile olmaz bu akımda, artı şarj için en az 14-15V gerektiğini unutmayın.
 
Son düzenleme:
[MENTION=2914]abidon[/MENTION], hocam benim takıldığım nokta bu zaten, gerilim kontrolünden ben panel geriliminin regüle edilerek 12V seviyesine çekileceğini zannediyordum,

o halde benim tasarlayacağım şarj regülatörü, panellerden aküye giden yolda, akü gerilimini okumak, bu değere göre akımı aküye iletmek yahut kesmek olacak doğru mudur?
 
Hayır. Gerilimi yine regüle etmen gerekir. 20V 12V'luk akü için fazla. Zaten akım sınırlamasını için de bu gerekli.
Misal 20V' u direk bağladın diyelim, akü boş iken çok fazla akım çekmek isteyecek, bu akımı nasıl sınırlandırmayı düşünüyorsun?
Senin için uygun olan Buck dönüştürücüleri araştırmanı tavsiye ederim. Akü şarjında çok kullanılıyorlar. Çıkış akım veya gerilimi PWM yöntemiyle ayarlanıyor.
 
Şimdi benim elimde kullanabileceğim akım maksimum 30A. Bunun tamamını aküye vermem, 200Ah'lik bir aküye zarar mı verir? Ben şöyle bir şey düşünüyordum, bir mikrodenetleyicim var, bu denetleyici ile akü gerilimini okuyacağım, bu değere göre aküye giden akımı mikrodenetleyiciler ile kontrol edeceğim mosfetler sayesinde iletime yahut kesime sokacağım.

Diyelim ben 20V panel gerilimini 14V'a düşürdüm lm tipi bir regülatör ile, bu tür regülatörlerin çıkışından alacağım akım maksimum 1.5-2A'dir, bunu çıkışa verdik diyelim, kalan 25-26A akımı nasıl aküye vereceğim?
 
Siz akım kontrolü yapmayım, sadece gerilime bakayım istiyorsunuz. Arkadaşın dediği gibi akülerin, kapasitelerinin 1/10'u oranında akımla şarj edilmeleri tavsiye edilir. Şarj akımı için 20A ideal ama panellerin her zaman max. akım vermeyeceğini düşünerekten akım sınırlamasını kaldırabilirsiniz diye düşünüyorum. Çünkü akü kapasiteniz yüksek.
İlla 78XX veya LM tipi regülatör kullanmak istiyorsanız geriye kalan 25-26 A, LM üzerinde ısıya dönüşerek sizi ve sevdiklerinizi ısıtır, daha sonra da devreyi yakar sanırım. Ama regülatör çıkışında paralel mosfet, transistör koyarak çıkış akımının arttırıldığı uygulamalar mevcut.
 
Arkadaşlar bana 12 volt 1.3 amper aküyü şarj edecek solar şarj regülatörü lazım. Solar paneller 20watt olcak. Buna göre nasıl regülatör yapabilirim. yada elinde olan arkadaşlar yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
20 watt (solar panel gucu)/14 volt(aku sarj voltajı)=1.42 A akünüzün değeri nedir?

12 volt ve kaç Ah ?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,245
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst