baskı devre yapımı

crn

Üye
Katılım
19 May 2011
Mesajlar
1
Puanları
1
arkadaşlar bir kaç denemeden sonra başarı ile sonuçlandırdığımız baskı devrenin yapımını sizlerle paylaşmak istedim.
1)öncelikle areste çizdiğimiz baskı devre şemasının çıktısını almak için ares'in menüsünde output-export graphics-export pdf file adımlarını takip ettik. bakır plakanın üzerine iki taraflı baskı alabilmek için 2 adet çıktıya ihtiyacımız vardı. bunun için gelen sekmede arka yüzü için mode- artwork de layers kısmıda bottom copper, bottom silk ve board edge i seçerek reflection= normal de pdf olarak kaydettik. baskının ön yüzü için( malzemeleri takarken kolaylık sağlaması için(bakır olmayan yüzey)) mode-artwork de layers kısmını top copper,top silk,board edge i seçerek reflection =mirror da(yazıların basıldığında düzgün çıkması için) pdf olarak kaydettik.
2)baskıyı almak için ön yüzü parlak arka yüzü mat olan(konya sokakta baskı devre kağıdı olarak satılıyor-defterlere yapıştırılan etiket gibi bir kğıt) kağıda lazer yazıcı ile(en koyu renkte)çıktı aldık(orjinal boyutta). baskı devre için kağıt çok önemli ;diğer kuşe kağıtlarda tamamlamak gerekirken bu kağıtta gerekmedi.
3)ön ve arka yüzeyi birbirine denk gelecek şekilde plakaya kaymaması için bantla yapıştırdık. üzerine yanmaması için A4 kağıt koyarak buharsız olarak kağıdı sarartmayacak en yüksek sıcaklıkta yapışıp yapışmadığını kontrol ederek yapışana kadar bi kaç dk ütüledik.
4)plakayı soğumaya bıraktık.iyice soğuyunca dikkatli bir şekilden kağıdı kaldırdık. kağıtta hiçbir şekilde çizim kalmadı.
5)ilk yaptığımız devrede 1 e 4 perhidrol tuzruhu karışımını kullandık fakat devrenin silinmesine neden oldu. ayrıca kimyasal çok rahatsiz edici bir koku yaydı. araştırdıktan sonra marketlerde satılan porçöz'lerin de bu işi görebileceğini öğrendik ve bununla denedik. bir kaba plakayı bakır kısmı üstte kalacak şekilde koyduk.tamamen gömülecek şekilde üzerine porçöz döktük. tepkimeye girmesi için ısınması gerektiğinden farklı bir kaba kaynar suyu döktük içine de bakır levhanın olduğu kabı koyduk.(suyla porçöz temas etmeyecek şekilde) bakır renk değiştirene kadar bekledik. sadece hatlar kalınca plakayı çıkarttık ve suyla yıkadık.
6)hatların üzerindeki boyanın çıkıp bakırın görünmesi için asetonla bu kısmı sildik. fakat ön yüzeydeki boyanın silinmemesi için asetonun ön tarafa değmemesine dikkat ettik. tercihen önce arka yüzey basılıp bu işlemler yapıldıktan sonra ön yüzey ütülenirse yazılar daha net çıkabilir.
7)plaka da ki delikleri delmek için 1mm'lik matkap ucu kullandık.
umarım işinize yarar.
 
teşekkürler, eğer ares proğramının full versiyonunu elde edebilirsem gerçekten işime yarayacak ancak öncelikle proğramı (isis le birlikte ve proteus da dahil) bir şekilde temin etmem gerekiyor. proğramın sitesinde bile yok proğram ne hikmetse ? bu konuda da yardımcı olabilirsen skype'ta adım istiklalyolu .
 
Arkadaşlar merhabalar evde kolay bir şekilde pcb devrelerimizi
nasıl yapabileceğimiz ile ilgili üretmiş olduğum video yayınlandı.
Umarım faydalı olur herkese iyi seyirler.

 

Forum istatistikleri

Konular
128,135
Mesajlar
915,326
Kullanıcılar
449,856
Son üye
teslasarmali

Yeni konular

Geri
Üst