sürme sistemleri hakkında yardım

Katılım
10 Kas 2012
Mesajlar
25
Puanları
1
Yaş
42
yıllardır bu sektörün içindeyim. ama bir sinüs nasıl oluşturulur. opto kuplörle ıgbt sürme
mantığı, opamların çalışma prensibi gibi konularda ilerliyemiyorum. çaba sarfediyorum
ama boşuna. bu konularda bilgi verebilecek hocalarım varmıdır. saolun
 
UPS sektöründesiniz yazdıklarınızdan anlaşıldığı kadarıyla.

sinus sinyali oluşturmanın birkaç yöntemi var. 1-hazır olarak bulunan function generator entegreleri var. 2- dijital analog çevirici ile bunu yapabilirsiniz. 3- R-2R mantığı ile bir digital analog çevirici networkü kurabilirsiniz. 3-pwm yöntemi kullanarak bunun çıkışına bir RC filre devresi ilede sinus elde edebillirsiniz.
not: sinus sinyalinizin frekansı ne olacak. çünkü bu durum digtalden analog sinyale çevrim süresini direk ilgilendiriyor.

basitçe şöyle örnek vereyim. 8 bitlik bir d/a çevirici düşünün. referans gerilimi 5v olsun. binary olarak 00000001 verdiğinizde (yani 1) analog çıkış ucundan (5v/256 decimal) dan 0.019v yani 20mv alırsınız. bu gerilim 8 bitlik bir d/a nın verebileceği en küçük gerilimdir. binary olarak sayıyı bir arttırın 00000010 olduğunda yani (2) çıkış 40mv olacaktır. bu artışı ve inişi frekansınız için gerekli olan hızda yaparsanız 8 bit çözünürlüğünde bir sinus sinyali elde etmiş olursunuz. sinus kalitesini arttırmak çözünürlük arttırmaktan geçer fakat çözünürlük arttıkça hzınız düşmektedir. gerçi artık yeni nesil 16 veya 24 bit d/a ve a/d ler msps hızlarında olduğu için sorun kalmıyor. bu anlattığım örnek mcu,counter gibi dijital işlem yapan elemanların d/a ya girilmesi ile olabilir. R-2R devresi ve pwm mantığıda keza mcu ile yapılır. bunlar işin dijital kısımlarıdır birde anaog tarafında oluşturduğunuz sinusun genliğinin ayarlanması (burada opamp devreye girer) ve offset ayarlanması mevzuları vardır. sinus sinyali hangi potansiyel üzerinde salınım yapacak gibi. muhtemelen kafanızı karıştıran durum bir dc-ac konverter denemesi yapacaksınız sinus sinyalini trafo girişine uygulamak istiyorsunuz araştırmalar sonucu igbt,trafo,smps,pwm derken kafanız karıştı?
 
aynen hocam UPS sektöründeyim analog sürme yntemlerini öğrenmeye çalışıyorum ama bir türlü olmuyor. rica etsem bu konuda bir kademe ilerlememe yardıcı olurmusunz.
 
ups önemli konu
 
aynen hocam UPS sektöründeyim analog sürme yntemlerini öğrenmeye çalışıyorum ama bir türlü olmuyor. rica etsem bu konuda bir kademe ilerlememe yardıcı olurmusunz.

forumdan elimden geldiğince olurum tabiki üyeliğimizin amacıda bu zaten.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst