Pil ile çalıştıramıyorum.

canj23

Üye
Katılım
8 Mar 2008
Mesajlar
168
Puanları
1
Yaş
39
arkadaslar elimde bir devre var bu sünnet lambalarından ve bunun giris 220VAC buradan bir diyot ile 110VDC gerilime çevrilmiş ve elektronik karta verilmiş kartında 4 cıkısı var yani 4 farklı lamba baglı ve her 1 cıkısta 25er tane seri lamba baglı yani110/25=4 volt gibi bir gerilim düşüyo lamba basına benim sorunum ben bu devreyi bir pil vasıtasıyla çalıstırmak istiyorum tabi lambaların seri sekilde baglandıgında pil ile calıstırmam pek mumkun deil bu yuzden her lambayı birbirine paralel bagladım ve 1.2V tan 4 tane pili seri baglayıp 4.8 V elde ettim dogru gerilim verdıgım için v diyotun cıkısına verdim devre cıkıslarındaki transistörden voltaj cıkıyo fakat lambaları yakmıyo ama transistörün giriş ayaklarına verdigimde lambalar bir güzel yanıyo ben bu devreyi pil ile calıstırabilirmıyım veya nasıl bişey tavsiye edersınız elektronik bilgim yok denilecek kadar az oldugundan yardımarınızı buna gore bekliyorum tşk.
 
seri bağlantıda gerilim düşer yani 4 lamba seri bağlı ise 12v 100mA verdiğinizde her birine 3v 100mA düşer.
parelel bağlantıda akım düşer yani 4 lambayı parelel bağlarsanız 12v 100mA verirseniz. her birine 12v 25mA düşer.

yani kısacası pillerin akımı lambaların çektiği akımı karşılamıyor olabilir.
 
Selamun aleyküm
Elektronikte uzman olmayan birisi olarak kabaca bahsetmek istedim.
Evvela siz 220 Voltun diyottan 110 Vdc çıktığını nasıl düşündünüz? Gerilimin neden düştüğünü düşündünüz?
Bahsettiğiniz lambalar led midir? Yeni nesil parlak ledler veya eskileri, kaç amper çeken lambanız olduğunun bilinmesi gerek.
Bu kadar lambayı pil ile çalıştırmayı düşümemeniz gerek esasında. Adaptör dediğimiz küçük bir trafo kullansanız daha başarılı olursunuz. Paralel bağlamada bahsedildiği gibi çekilen akım artar.
Ve de diyot çıkışına akım verdiğinizden bahsetmişsiniz. Çıkış sözünü doğru kullanıyorsanız diyotların ters geçirme dirençleri olur. Ters de bir miktar akım akar. Yeri gelmişken trafo varsa trafolar doğru akımla çalışmaz trafoyu yakabilirsiniz.
Transistördeki elektrikten bahsetmişsiniz. Kaç volt olduğunu ve transistörün ne olduğunu bilmek de yarar sağlar. Bunlar flip flop tipi yandıkça değişen tip bir devre mi?

Başarılar dilerim.
 
Ac gerilim tek diyot ile doğrultulunca yaklaşık yarısına düşer yani 110 V Dc çıkar...neyse konu bu değil...
lambalar girişe, yani anladığım kadarı ile doğrudan pillere bağlanınca yanıyorsa demek ki piller yeterli geliyor...
ama ne kadar süre çalıştırır ..?
transistör üzerindede gerilim düşüyorsa az yanar lamba...
yapılmak istenen şeyi tam anlayamadık...devrede transistörde var...?
 
Sayın Elek;

Gerilimin elektrik dalgasının genliği olarak düşünülen dalga teorisine göre doğrultulduğunda yani tek yön akışı kabul edildiğide nasıl değiştiğini izah eder misiniz?

Diyottaki dirençten vb etkilerden azaldığını rahatlıkla söyleriz. Ancak siz belki enerjinin,kapasitenin azaldığından bahsetmek istemişsinizdir. Yoksa ki diyorlar tek tarafa iletken ve diğerine belirli kararlılıkta yalıtkan olarak düşünülüyorlar.

Hayırlı günler
 
Yarı dalga doğrultulmuş sinüs eğrisi için;
Vm= maksimum değer,Vort=ortalama değer,Vrms=etkin değer
Vort=0.318 x Vmax
Vrms=1/2 x Vmax
Ölçü aletimiz ortalama değeri gösteriyorsa göstergeden Vort okuruz.
 
Sayın Elek
Yazdıklarıızı okudum.

Ortalama değer bir ölçü parametresi olmadığından ötürü ölçü aletleri ile ölçülmesinin bir imkanı yoktur. Analog ve dijital ohmmetre vb aletlerde ortalama bir değer görmediğimi sanıyorum. Sizin ölçü aletinden okuyabildiğiniz tek ortalama değer ölçü aletinin kendi içerisinde hesapladığı bir değer olabilir.

Vort=0.318*.. diye yazdığınız 0.318 katsayısının bahsettiğiniz yarım dalga ifadesindeki 1/2, 0.5 gibi bir katsayı olamamasının nedeni; sinüsoidal dalganın yatay ekseni kestiği iki nokta arasındaki integralinin, bu iki nokta arası mesafe ve dalga genliğinin çarpımına oranı olmasındandır.

Vort gibi bir değer bilimsel tesbitler için değil hesaplardaki gereklilikler için konuşulabilir. Yani bir enerji oluşumu gibi.

Mesela bu tip yarım dalga doğrultulmuş bir elektriğe 110 Voltluk bir motorun takılamayacağını düşünüyorum. Keza varsayalım 150 Voltta geçirgenlik kazanan bir yarıiletken için de bahsettiğiniz ilk yaklaşımda geçirgenliğin olmaması beklenir. Halbuki dalga yarım sinüsoidal bir eğri gösterse de elektrik enerjisi yarıya düşşse de 220 Volt olan dalga genliği vesilesi ile yarıiletken iletkenliğe müsade edecektir.

Zaten burada transistör vb ince noktaarı düşündürn bir sorun var ortada.

Bahsettiğimiz gerilim temel bilimsel bir değer olduğundan bazı açıklanamayan durumlar mühendislik vb yerlerde her ne kadar deneysel hata diye izah edilse de esasında açıklanamayan en ufak bir bilgi bile bilimsel kabullerin gözden geçirilmesine sebep olabilir.

Dalga teorisi ile açıklanan elektriğin; frekansının dalga iletiminde değişmediği, enerjisi ile alakalı genliğinin ise enerjisel kayıp ile azaldığı düşünülmekte.


Hayırlı güler dilerim.
 
ben bu şekilde anlatamıycam galiba sorunumu kendimce şöyle bir çözüm buldum ben bu pil voltajını 220V Ac gerilime çevirebilirmiyim yükseltici bir trafo konverter VS.
 
Böyle birşeye gerek yok ki...zaten pil ile gerilim sağlanıyor...
şöyle bir devre belki pili verimli kullanmaya yardımcı olur...
el feneri devrelerini bir inceleyin...
.:TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi:.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,479
Kullanıcılar
449,893
Son üye
bozwolf

Yeni konular

Geri
Üst