Işık ile çalışan kontak.

TKAY

Üye
Katılım
4 Ağu 2007
Mesajlar
167
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar bende normal bir foto makina var ve bu makinanın flash ışığı ile harici bir flashı tetiklemek istiyorum. yani fotoğraf makinamın flashı patlayınca harici flash de patlayacak bunu yapmamın sebebi makinamın max. flash dolma süresi uzun bende makinanın flash ayarını min. tutup ldr ile min. flashı tetikleyici olarak kullanacağım.

harici flashın iki iletkeni var ve bunlar birbirine dokundurulduğunda flash patlıyor yani ldr li devre bu iki iletkeni birbirine dokunduracak.

ortam ışığı etkili olur derseniz ben onu da düşündür ve ldr yi makinaya bağladığımda dışarıdan hiç ışık almayacak

bu sistemi uygulayacağım minimum boyutta bi devre lazım

şimdiden teşekkürkler
 
Selamun aleyküm
Zamanlama ile çözmeniz gereken bir sorunu farklı bir yolla düşünmüşsünüz. Bir ayna cinsi vardı yanılmıyorsam ışığın hızını ölçmek için çok farklı yollar çizdirip yolunu uzatarak zaman yönünden karşılaştırma yapıyordu. Aklıma geldiğinden yazmak istedim; her tip usül sonuca gidebilir.
Çift patlayan flashlar var. Sizin gibi ışık aktarımının yanında insaları gözünün kapalı çıkması gibi durumları azaltmak için bir çözüm müdür tam bilmiyorum. İki flası aynı devreden çıkış alır bağlarsanız ve birinin arasına geciktirici elemanla bağlantısını yaparsanız sorun çözülebilir. Endüktanslar(bobinler) geciktirici elemanlardır ayarlıları(muhtemelen ayarlılarının olduğunu düşünüyorum) kullanılabilir.
Ldr ile flash patlatırsanız zamanlaması size uymazsa bunu değiştiremezsiniz. Ayarlı bir devre ise daha uygun olabilir. Ldr için ikinci flashın kısa devresini yapması için transistörlü bir küçük devre veya tek bir transistör gerekir. bc108 akla gelse de bunların gecikme durumlarını değerlendirmek lazım. Devre elemanlarının da gecikme zamanlamları(response time) cevap zamanlamaları vardır.
Başarılar dilerim.
 
LDR yi aydınlatarak o kadar kısa sürede devrenin çalışabileceğini sanmıyorum. Üstelik cncarastirma
arkadaşın söylediği gibi zamanlama sorunu yaşarsınız. Yani Falaş ile objektifin çalışma zamanları uyum içinde olmalı. Bence Deklanşöre bastığınızda flaş patlayacak şekilde bir düzenek yapın. Mesela deklanşörün altına bir mikro swich monte edebilirsiniz.

 
ilginiz için teşekkürler ama yinede küçük basit bir devre verseydiniz de ben bi deneseydim :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,148
Mesajlar
915,463
Kullanıcılar
449,888
Son üye
kalemx

Yeni konular

Geri
Üst