Telefon Hattı İçin FM Transmitter Yapımı Hakkında Yardım

Katılım
10 Kas 2009
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
36
iyi günler arkadaslar ben elektrik elektronik bölümünde ögrenciyim bizden bir mini proje yapmamızı istediler bende yaptıgım ufak bi araştırma sonucunda "Telefon hattı için fm transmitter" devresi buldum güzel oldugunu düşünerek bu devreyi yapmaya çalıştım... öncelikle devreyi gönderdikten sonra bir iki sorunum var onlar hakkında yardımınızı isteyecektim..
Devre için gereken malzemeler

T1 - BC559 Transistor
L1 - 4.5 sarımlı bobin
1 adet kırmızı led
D1, D2, D3 D4 - 1N4004 Diyot
C1 - 330pF kondansatör
C2 - 470pF kondansatör
C3 - 12pF kondansatör
C4 - 25pF kondansatör
R1 - 12K direnç
R2 - 200 Ohm kondansatör
R3 - 1K kondansatör
ANT - 10cm kablo


JVJ423R051FFLM0.jpg


gittigim elektronikcilerde devre elemanlarının bazılarını tam olarak bulamadım bunlar ise
-BC559 yerine BC557 (elektronikci bi listeden bakarak karşılıgnını oldugunu söyledi)
-200 ohm yerine 220 ohmluk bir direnç
-12pf yerine 15pf lık kondansatör
- ve burada bahsedilen 4.5 sarımlı bobinide kendim bir kalemin etrafına sararak şekillendirdiğim 5 spirli bir bobinteli kullandım

şimdi ben bu devreyi tamamlayıp telefon hattına bagladım ahizeyi kaldırdıgım zaman devrede bulunan LED in yandıgını gördüm ancak radyoda yaptıgım arama sonucunda telefonu dinleyebilecegim bir frekans bulamadım.....
biraz araştırma yaptım ve bobinlerin arasını açarak band ayarının yapılabilecegini okudum ve bunuda denedim olmadı... şimdi bi yerde yanlış mı yaptım veya ne yapmam gerekiyor tam emin değilim.... Yardımlarınızı bekliyorum şimdiden çok tşk ederim....
 
Kaçıncı sınıftasın arkadaş adamın dediği gibi bc555 -6-7-8-9 transistörleri hemen hemen birbirlerinin aynısıdır birisi daha yüksek gerilimlerdede çalışır diğeri bozulur ama 12 volta kadar aralarında hiçbirfark yok diyebiliriz şimdiden mesela bc547 datasheet diye aratıp devre elemanlarının özellikleri yazılı bu dökümanları inceleyip öğrenmeni tavsiye ederim, birde piyasada her direnç değeri bulunmaz ya yaklaşık değeri alırsın ki genelde bu yapılır yada çok çok hassas bir sistem için çalışıyorsan uygun bağlantılarla direnci elde edersin.Devrede c3 pozitif geri besleme yapıp osilasyonun devamlılığını sağlar yani taşıyıcı frekansı oluşturur bu yüzden değeri önenli ama asıl problem bobinde bu devrelerde bobini ilk seferde doğru yapmak neredeyse imkansız ben sana burda anlatsamda işe yaramaz. Bu fm vericilerle bende çok uğraştım ama çalışan birşey yapmam 6 ayımı aldı sonra 10 dk da yeniden yapar hale geldim tabi ama benim gibi olmamak için daha önce bu devreleri yapmış birine bobini sardır yeter bunun yanında bu telefon hattıyla uğraşma bence mikrofonlu bir fm verici yap daha güzel olur.
 
bobinin spirlerinin arasını açarak veya kapatarak radyo yayını bandına sokamak mümkündür? şimdi bobin üstünde oynamalar yaptım ancak nafile?? bu işe yararmı peki ?
 
Normal bir FM verici devreyi telefon hattına telefonla birlikte seri bağla. Çalışmazsa ters çevir uclarını bir daha bağla. Telefonu açtığında çalışmaya başlar. Denenmiş olup uzun süre tarafımca kullanılmıştır.

Transistör olarak 2N2218 kullan. diğerleriyle bu iş olmaz. FM bandı çok dolu arada kaynar senin sinyal. Biraz güçlü transistör lazım.

Radyoyu da boş bir frekansa ayarla ve bırak sonra devreyi kurcala. Bu arada ahizeye konuşuyo ol tabi. Frekans doğru tutunca anlarsın. en son radyo ile de ince ayar yap. Ayar sırasında Radyo cihaza cok yakın dursun
 
yapmak ıstedığın şemadan anladığım kadarıyla FM transmitter eksığın bobini goremedım bobinle paralel ayarlı 10-40 pf kondansator olmalıkı FM bandında boş yer bulabılesın guçlu FM radyo ıstasyonları bastırır senın yayını devrede sonuç alamazsın
 
hocalarima ek olarak; 200 ohm res. bulamadiysan 100x2 al, seri bagla..
kolay gelsin.
 
Gördüğüm kadarı ile buradaki arkadaşlar baya bilgili...
Şimdi sizden bir ricam olacak...
Bir iletken(örneğin kablo) elektiriği nasıl iletir? Yani kablo'da nasıl bir reaksiyon olurda elektrik diğer ucunda oluşur.?
Bunu doğru bir şekilde cevaplayan kişinin en iyi elektronik uzmanı olduğunu düşüneceğim...
Lütfen ukalalık olarak algılamayın,Sadece evrende yanlızmıyım yoksa gerizekalımıyım kendimi test edeceğim. :)
ipucu: Elektronlar ile ilgili bir olay olur ;)
 
:)senın anlıyacağın dilden cevaplamamı ıstersen hatta uygulamayıda evınde yapabılırsın:)su hortumunu musluğa tak hortumun dığer ucunu gozunden kaçırmamak kaydıyla kendıne doğru çevır musluğu aç sana gereken cevabı verecektır:)
 
:)senın anlıyacağın dilden cevaplamamı ıstersen hatta uygulamayıda evınde yapabılırsın:)su hortumunu musluğa tak hortumun dığer ucunu gozunden kaçırmamak kaydıyla kendıne doğru çevır musluğu aç sana gereken cevabı verecektır:)

Amca kısaca etkime olsun ki tepkimede olsun diyor... Güzel mantık beğendim :D Soruyu soran arkadaş deneyi yapsın sonuçlarınıda paylaşsın ;)
 
arkadaşım fm/am transmitterlarda anten olması lazım bu devrenin neresinde acaba :) ne plakete çizili nede üzerinde bi bobin var bu yayını nerden yapıcak acaba :))
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst