220/380 - 380/660 ne demek ??

tekkollu

Üye
Katılım
9 Tem 2008
Mesajlar
43
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar bu motorların üzerinde bulunann 220/380 - 380/660 - 380/220 - 660/380 gibi olası işaretler ne anlama geliyor ? motorun nominal akımı üçgen için mi olur her zaman.
bi de bu 660 v nasıl sağlanırki bizim şebekelerden ...
Mantıksız bişeyler soruyosam idare edin arkadaşlar şimdiden teşekkürler ..
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
220/380 - 380/660 Bunlarin hepsi de sebekeden gelen hattin Faz-Faz arasi gerilimini gosterir.
Evlerimizdeki faz-notr arasi 220 voltluk gerilimi,yukaridaki 220 V degeriyle karistirmamaliyiz.
Ulusal sebekemizdeki Faz-Faz arasi gerilim = 380 V olup diger gerilimler ancak ozel sartlar altinda saglanabilmektedir.( Oto transformator, hiz kontrolor vs )
U/Y=220/380 yazan motor demek, direkt ucgen baglanacaksa Faz -Faz geriliminizin 220 volt olmasi demek olacagindan ve bu da normal sebekemizde mevcut olmadigindan, boyle bir motor direkt sadece yildiz baglanmalidir.( Genelde 4 kW tan kucuk motorlarda yazar )
U/Y=380/660 yazan motor demek, sbekemize direkt baglanacaksa, Ucgen baglanmasi gereken motor demektir.Cunku normal sebekemizde Faz-Faz arasi 660 volt mevcut degil ki direkt yildiz baglanabilsin. (Bu tur etiketler genelde 4 kW tan buyuk motorlarda karsimiza cikar )
Unutulmamalidir ki bazi ulkelerde faz faz arasi 220 veya 660 gibi muhtelif degerler mevcuttur.
Ayrica: Yildiz Ucgen kalkislarda sadece bir kac saniyeligine motorlar, 220 volt veya 660 volt gibi degerlere kisa sureligine tahammul edebilmektedirler.
P=1.73.U.I.Cosfi guc formulunde, nominal akimin direkt ucgen baglantiya gore alinmasi gibi bir kabul yoktur.Bu yuzden bir motorun sadece tek bir nominal akimindan aslinda soz edilemez.Bir meslektasimiz motorun nominal akimi sudur dediginde mutlaka her iki taraf da ayni sebeke geriliminden ve de ayni baglanti tipinden bahsediyor olmalari lazim. Umarim anlatabilmisimdir.Kolay Gelsin
 
üstadım  :

220/380 gıbı bi ibare gördüğümde burda yazan "ilk deger (220) üçgen bağlantı , ikinci değer (380) yıldız içindir yada tersidir" diye bir genelleme var mıdır??
Bide benim evimde kullandıgım tek fazlı su motorunda In = 3,2 A gibi bi akım değeri yazıyo ..
bu akım degeri tek fazlı olduğu için mi yazıyo?
sizin açıklamanıza göre ; bi motorun yıldız - üçgen çalıştırılması için etiketinde yazması gereken nedir??
 
In nominal akım değeridir.. (Bir nevi normal Şebeke geriliminde -etiketinde yazan) çekeceği akımdır . Bu bütün motor etiketlerinde yazar..

Bir motorun Y-Ü yol erilebilmesi için etiketinde yazan Üçgen çalışma gerilimin O şebekenin Fazlar arası gerilimine eşit olması gerekir... Örneğin Y/Ü 660/380 V gibi
 
mesut hocam ;
sızın yazınıza gore yıldızda 660 iken ucgende 380 v gozukmuyor mu??
olabılır mı bu ?? yanlış deılmı ıfade şekli
 
Sn.tekkollu

tekkollu ' Alıntı:
220/380 gıbı bi ibare gördüğümde burda yazan "ilk deger (220) üçgen bağlantı , ikinci değer (380) yıldız içindir

evet böğle bir genelleme vardır. ve tersi olamaz. Fakat üzerinde belirtilen bağlantı şekli, özellikle belirtilmiş ise o zaman bu değerlerin yeri değişebilir.

ayrıca yıldız - üçgen çalışma 1~ bir motor için söz konusu değildir.

ve de motorlarda (standart 3~ asenkron) verilen küçük gerilim değeri her zaman üçgen bağlantı gerilimini, büyük gerilim değeri ise yıldız bağlantı gerilim değerini verir. yazılma sırası değişse dahi hemen yanında bunu belirten muhakkak bir şekil olur. (Y 660v / 380v Üçgen)

ama şekil yoksa 380v/660v standart olarak 1. gerilim değeri sargı gerilimi = üçgen gerilimini verir.
 
sn tekkollu sizin çalışma alanınızı bilmiyorum ancak motorların uzerinde bir güç degeri vardır ve bu güçün oluşturduğu birde moment vardır orneğin etiketinde y/ü =660/380 10kw gibi bir değer yazmakta biz üzerinde yazılan güçte ve momente motordan enerji alabilmemiz için ya yıldız bağlantıda 660 v uygulayarak çalıştıracağız tabi bu bizim şebekemizde mümkün değil o zaman 380 v üçgen çalıştırmamız gerekmekte güçlü motorlar üçgen direk çalıştırılırsa ilk çalışmada normal çalışma akımının oldukca üzerinde akım ceker buda çalıştığı şebekede salınımlara neden olur buda istenmeyen durumdur onun için bu ve buna benzer daha güçlü motorlar üçgen çalışabilmeleri için çeşitili yöntemlerle yol verilir bu günümüzde yarı iletken cıhazlar yardımıyla yada önce motora düşük gerlim verlip kalkındırılır daha sonra üçkene gecerek normal çalışması saglanır buda yıldız üçgen çalıştırmayla motor yıldız bağlandığında sargı gerilimi 660 volt ayarlanır ancak bizim şebekemiz 380 volt oldugu için motor düşük voltajla kalkınır daha sonra üçgene geçtiğinde 380 volt sargılara 380 volt şebeke gerilimi uygulanarak rahat çalışması sağlanır üzerinde y/ ü 380 /220 v yazan motor yanlızca yıldız çalışır kesinlıkle üçgen çalışmaz çalışırsa yanar zaten çalışmasına da gerek yok 380 v istenen güç ve moment sağlanmıştır.
 
arkadaslar yurtdısından 380/660 V motor siparisi geldi ve biz normalde motorları yıldız üçgen üretiyoruz. bu motorlarda bi degisiklik yapmamız gerekiyor mu?
yardımcı olursanız sevinirim..
 
arkadaslar yurtdısından 380/660 V motor siparisi geldi ve biz normalde motorları yıldız üçgen üretiyoruz. bu motorlarda bi degisiklik yapmamız gerekiyor mu?
yardımcı olursanız sevinirim..

Sipariş nasıl geldi 380/660 V motor sar diye gelmemiştir...
Motor gücü nedir?
Ülkemiz şebekesinde bu motor Yıldız bağlanır... Dışarıya 6 uç çıksa da hiçbir zaman Üçgen bağlanamaz...(Özel motor driverlar hariç)
 
Son düzenleme:
Motor,üçgen bağlanmalıdır.İstenilmesi halinde Y / üçgen de yolvarilebilir.Fazlar arası geri-
limimiz 660 v olsa idi,yıldız bağlanması gerekirdi.Aslında,etiketinde,üçgen 380 yazması gere-
kir idi.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,882
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst