Sinkro Motor Hakkında Bilgisi Olan Var mı? Ne Amaçla Kullanılır?

CELİK_CPU

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
7 May 2007
Mesajlar
466
Puanları
16
Yaş
47
Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
arkadaşım sinkro servomotor sensörle kontrol anlamına geliyor.hızlı üretim alanında kullanılır.
 
Senkron makineler genellikle çok büyük güçlü makinelerdir (küçük güçlerde yapılmıs olanları da vardır; otomobillerdeki alternatörlerküçük güçlü senkron jeneratörlere iyi bir örnektir). Makine kelimesinden de anlasılacagı üzere, motor yada jeneratör olarak çalısabilirler. Günümüzde asenkron motorların daha ucuz olusu ve kontrol esnekliklerinin artması, senkron motorların motor kullanımları azaltmıstır. Bu makinelerin motor kullanımlarındaki en büyük güçlük enerji uygulandıgında yolalma isleminin tamamlanamamasıdır, mutlaka uygun ve masraflı yolvericilere ihtiyaç duyulur. Ayrıca senkron motorun kararlı çalısma aralıgı özel olarak takip edilmelidir, zira bu makineler sadece senkron devir sayısında enerji üretebilirler. Örnegin senkron hızı 1500rpm (devir/dakika anlamındadır) olan bir senkron makine, 1499 yada 1501 rpm'de enerji üretemez, motor ise durur. Rotor hızı sabit olup, senkron hız ile (döner alanın hızı) en fazla +- 90 derece elektriki açı arasında salınabilir.

Motor için alternatifi olan baska çözümler olsa da, senkron jeneratörün günümüzde ciddi bir alternatifi bulunmamaktadır. Sehir sebekemizi besleyen jeneratörlerin %99 dan fazlası senkron jeneratördür. Kaliteli, ucuz ve büyük miktarda elektrik enerjisi üretiminin yegane yolu senkron jeneratör kullanmaktır. Bu yönü ile senkron makineler çogunlukla jeneratör olarak kullanılır.
 
Son düzenleme:
Güzel bir, açıklama olmuş,ben de bir detay daha eklemek istiyorum.Ayrıca senkron motorların birincil kullanım amaçları, ac enerjiyi mekanik işe dönüştürme,ikincil kullanım amaçları da güç faktörünü(pfc)iyileştirme amaçlı kullanımlarıydı.Ancak günümüzde pratiklik ve daha az enerji kaybıyla güç faktörü düzeltilmesinde statik kuru kondansatörler yaygın olarak kullanılmaktadır.Referans bilgiler de, ayrıca aşağıdaki linkte okunabilir.

Synchronous motor - Wikipedia, the free encyclopedia
 
aslında synchro motorlar koordinat tayini içinde kullanılır
yani 360 dereceyi analog olarak bölüp hareketi birebir oranda aktaarmaya yarar
 
Senkron motorlar genellikle stabil hızlı oldukları için milinin yaptığı işin değişmemesini istediğimiz yerlerde kullanırız. Birde kombine üretim tesislerinde güç faktörünü düzeltmek için kullanmak artı güç faktörünü düzeltmek için maliyet azaltmak için kullanılır. Örneğin hadde motorları, sabit debide su motorları, sabit debide yağ motorları gibi.
Senkron motorların rotorlarındaki sargıya DC akım vererek (ikaz akımı) çalıştırırız. İkaz akımı ile de oynanarak kapasitif veya endüktif bölgede motorun çalışmasını sağlayarak tesiste güç faktörü düzeltmesi yaparız.
Yalnız işletme güçlüğü olan makinelerdir, güçleri büyüktür bunun içinde makine başında nöbetçiler bulundurulmalıdır.
Günümüzde asenkron motorlar için üretilen büyük güçlü yolvericilerin imalatı ile yerlerini asenkron motorlara ve güç faktörü düzeltme sistemlerine terk etmektedir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,969
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst