Yıldız Üçgen

elektrikçicüneyt

Profesyonel Üye
Katılım
6 Ağu 2007
Mesajlar
3,693
Puanları
1,306
Yaş
47
Konum
kocaeli
bir arkadaşımız 220 üçgen 380 yıldız ile ilgili bir konu açmış.buna verilen cevaplarda her iki durumdada motorda hiç bir güç kaybı olmayacağı yazıyor.
benim merak ettiğim şu:daha önce başıma gelen bir olay var:etiketinde 220 üçgen 380 yıldız yazan bir motor kompresöre bağlanmıştı.fakat 380 volt verilmiş ve üçgen bağlanmışdı.etiketini okuyunca motor yanacak diye korktum ve motoru yıldız bağladım.fakat motor 4.barda bayılmaya başladı.daha fazla motor dönmüyordu.motoru kapatarak 380 üçgen bağladım.4.barda bayılan motor 8 bar'a çıktı ve gücünden hiç bir şey kaybetmedi.
yıldız ve üçgen bağlayarak motorun kw değişir mi?motor etiketinde yıldız 380 üçgen 220 yazan bir motor üçgen 380 volt'ta nasıl çalıştı?motorun etiketimi yanlışdı acaba?yoksa bazı kw taki motorlar etiketinde ne yazarsa yazsın hem yıldız,hemde üçgen 380 volt'a bağlanabilir mi?
yine daha önce başıma gelen bir olay var:daha önce çalıştığım bir firmada en az gücü 5 kw olması lazım bir motora kumanda yapmam istendi.motor yıldız üçgen şalterle bağlıydı.müdürümüze dedim ki:elimde yeteri kadar kontaktör yok.bana kontaktör alın bunu yıldız üçgen bağlayayım.bana olumsuz cevap verdiler ve motoru yıldız bağlamam söylendi.motoru yıldız bağlamak zorunda kaldım.ancak daha önce çok rahat uyguladığı basınçda zorlanmaya başladı.biz bu piresi her hangi bir parçayı iç içe geçirirken veya parçaları sökerken kullanıyorduk.
yıldız bağlatı ile üçgen bağantının motorlara yaptığı güç etkisi neden farklı?5 kw'ın altındaki bir motoru sürücü yokken yıldız veya üçgen ne zaman ve hangi işi yaparken bağlamam lazım?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
yıldız üçgen morlarda güç değişimi olur çünkü yıldız bağalntıda hat akımı faz akımının kök katına eşittir hat gerimi faz gerilimine eşittir üçgen bağlantıda hat gerimi faz geriminin kök 3 katına eşittir bunedenle motorduygulanan gerilim ve akım her iki konumdada değişeceğinden motor yıldız bağlantıda düşük akımda çalışır ama her iki bağlantıda devir sayısı hiçbir zaman değişmez güç değişir sen bu motorları kullanım yerlerine ve işletmedeki kullanılan makinanın gücü bağlı olrak yıldız veya üçgen olarak yol verirsin
 
yıldız üçgen çalıştırılarak motorun gücü arttırılması yada eksiltilmesi konu değildir motorlar sarılırken çalışacağı volatja göre sarılırlar sadece kalkış için yıldız/ üçgen çalıştırılırlar
bir motorun üçgen çalıştığı akım yaklaşık yıldız çalışırken çektiği akımdan 1.73 (kök 3 ama yazmasını bilmiyorum) daha fazladır
220/ 380 yıldız / üçgen dediği etikette eğer faz faz arası 220 volt ise üçgen bağlanmalı yok faz faz arası 380 volt ise yıldızx bağlanmalıdır . sarım buna göre dizayn edilmiştir
normalde 380 voltluk şebeklerde motorun üçgen çalıştırabilmesi için 2 koşul vardır

1- üçgen çalışma gerilimi 380 v olacak
2-gücü 5kw ve fazla olacak


buda faz faz 220 sistemlerde
motorun üçgen çalışmasında verdiği güç ile 380 sistemlerde yıldız çalışırken verdiği güç aynıdır
 
arkadaşlar türkiyemizde faz faz gerilimi 380 voltur.biz bazı aşamalarda motorlarda yılzdız üçgen bazı aşamalarda direk yıldız ve üçgen kullanırız.yıldız üçgen kulanmamızdaki amaç motor üçgene geçmeden yıldızdayken anma akımın 1.78 si kadar akım çeker ve motor yol aldıktan sonra motorumuz röle arıcılıyla üçgene geçiş yapar.burdaki amaç kalkış anında çekilen akımı azaltmak ve ondan sonra akımı sınırlandırmaktır.motorlar 380 volta faz faz gerilimi 380 volt olan şebekeye üçgen bağlanır yani tree faz ve faz faz gerilimi yine 380 volt ve sargı gerilimleri 220 volt olan motorlarsa şebekeye direk yıldız olarak bağlanır.4 kw kadar yıldız tree fazda 4 kw dan sonra sı üçgen bağlanır.
 
... yıldız bağalntıda hat akımı faz akımının kök katına eşittir hat gerimi faz gerilimine eşittir üçgen bağlantıda hat gerimi faz geriminin kök 3 katına eşittir ...

Hocam yazarken yanlışlık yapmışsın sanırım. Arkadaşlar yanlış etkilenmesin diye düzeltiyorum..

Yıldız bağlantıda
Hat akımı = Faz akımı
Hat gerilimi = 1,73 x Faz Gerilimi

Üçgen bağlantıda
Hat akımı = 1,73 x Faz akımı
Hat gerilimi = Faz Gerilimi
 
sy c.berkan muhtemelen sizin komprasör motoruyla ilgili başınızdan geçen olay motor daha önce sarılmıştır ve sargısından veya bağlantısından motor 660 yıldız 380 üçgen şekline getirilmiştir ve sargı değişmediyse kesinlikle 220 üçgen yazan bir motora 380 volt verirseniz motor aşırı akımdan motor yanmadan bile anında sigortayı veya termiği açtırır.
 
sy c.berkan muhtemelen sizin komprasör motoruyla ilgili başınızdan geçen olay motor daha önce sarılmıştır ve sargısından veya bağlantısından motor 660 yıldız 380 üçgen şekline getirilmiştir ve sargı değişmediyse kesinlikle 220 üçgen yazan bir motora 380 volt verirseniz motor aşırı akımdan motor yanmadan bile anında sigortayı veya termiği açtırır.
660v yıldız olayını biraz açarmısınız? Yani 380 voltu bu etikete göre yıldız bağlarsak ne olur. Üçgen 380 yazıyorken De üçgen 380 bağlarsak ne olur. Resimdeki gibi etiketi açıklarsanız. Yani bu motoru 380 volt ile yıldız ücgen çalıştırabilirmiyim ve De devir yazdığı gibi değişir değilmi sonuç olarak
PSX_20180125_172518.jpg
 
Diyorki fazların arası 655 -720 arasında ise beni yıldız bağla yanmayayım.
Ama senin fazlar arası 380-420 arasında ise beni üçgen bağla.Yoksa tam güç alamazsın.

Devir 50-60 hertze göre verilmiş.Bu motor teorik olarak yıldız üçgen bağlanır
ama gücü az olduğundan gerek yok.Direk üçgen bağla.(380 için)
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,178
Mesajlar
915,645
Kullanıcılar
449,939
Son üye
sorunsuzşofben

Yeni konular

Geri
Üst