Fırçasız DC Motorların Çalışma Karakteristikleri

egeli_52

Üye
Katılım
22 Ara 2006
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
39
Fırcasız DC motorların çalışma karakteristikleri hakkında bilgi....şimdien teşekkürler
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Fırçasız doğru akım motoru (brushless dc motor), komütasyon işlemini mekanik olarak değil elektronik olarak sağlayan bir motor türüdür. Fırça içeren DC motorlarda, rotordaki sarımlara elektrik iletimi fırça-kollektör yapısı ile sağlanır. Dilimli bir yapıda olan kollektör düzeneği sayesinde, rotor sarımlarından geçen akımın yönü motor dönerken kendiliğinden değişir. Bu sistemin kıvılcım oluşturma, Bakım gerektirme ve fırçalarda aşınma gibi problemleri vardır.

Fırçasız doğru akım motorlarında fırça-kollektör düzeneğinin görevini elektronik bir denetleyici (kontrolör) üstlenir. Denetleyicide, yüksek akımı anahtarlama görevini yürüten yarıiletken devre elemanları ve anahtarlama ile ilgili zamanlamayı sağlayan mikro denetleyici bulunur. Motorun dönüşünde aksama olmaması için denetleyicinin uygun bir hızda rotoru takip etmesi gerekir. Bu işlem, rotor pozisyonunun bilinmesini gerektirir. Çoğu uygulamada Hall effect sensörleri kullanılarak rotor pozisyonu kolayca tespit edilir.

Fırçasız doğru akım motorları iki farklı tasarıma sahip olabilir. İlkinde, sürekli mıknatıslar, dönen rotor üzerine monte edilmiş vaziyettedir ve stator bobinleri rotoru çevreleyecek şekilde yerleştirilmiştir. Elektronik komütasyon tekniği ile bobinler uygun zamanlama ile enerjilendirildiğinde rotor dönmeye başlar. Diğer tasarımda ise bunun tersi söz konusudur. Stator sabit şekilde motorun merkezinde bulunur ve onun çevresindeki sürekli mıknatıslı rotor döner. Bu tür motor yapısı, bilgisayar kasalarının içindeki soğutma fanlarında bulunur.

Fırçasız doğru akım motorları, fırçalı olan türlere göre daha verimli çalışır. Yani, aynı giriş gücü uygulandığında, fırçasız motor fırçalı olana göre elektrik gücünü mekanik güce daha verimli olarak dönüştürür. Fırçasız motorlar, sahip olduğu avantajlar nedeniyle pek çok cihazda tercih edilmektedir. Örneğin, hardisk, CD/DVD oynatıcı, PC soğutma fanlarında bu motorlar kullanılır. Daha yüksek güçlü uygulamalar ise direct-drive olarak adlandırılan motor sürme yönteminde, endüstriyel uygulamalarda ve elektrikli taşıtlarda kullanılır. Örneğin, ülkemizde son zamanlarda bazı firmalar tarafından fırçasız doğru akım motoru içeren bulaşık makinesi üretimi gerçekleştirilmektedir. Böylece, Şebeke gerilimdeki dalgalanmalardan (düşüş ve yükselişlerden) kaynaklanan problemlerin giderilmesi sağlanmaktadır

Yavuz Erol -Tübitak
 
Bu motorlarin karakteristigi fircali motorlardan cok farkli olmayacaktir. Zira fircasiz motor ile sabit miknatisli fircali motor cok benzerdir. Asagidaki farklar motor karakteristiginde iyilesmelere yol acar.

Fircali motor beraberinde su avantajlari getirir.

1. Sargilar statora yerlestirilerek sogutulmalari kolaylasir. Bu motorun daha fazla yuklenmesine izin verir.

2. Firca ve kollektor olmadigindan firca kayiplari olmaz, kivilcim benzeri sorunlar olmaz.

3. Rotor geometrisi tamamen silindirik yapilabilir. Bu titresim problemlerini azaltir.

4. Guclu magnetler kullanarak rotor capi dusurulebilir. Bu atalet momentini azaltacagindan, motorun ivmelenme suresi kisalir.
 
teşekkürler...çalışma karakteristiği eğrileri falanda lazımm....
 
arkadaşlar üni ödevim için fırçasız dc motorlarla ılgılı slayt yada animasyon tarzı bişi arıyorum yardımcı olabılırmısınız.
 
arkadaşlar üni ödevim için fırçasız dc motorlarla ılgılı slayt yardımcı olurmusnz??
 
fırçasız dc motor hakkında daha kapsamlı bir şekilde bilgi alabilirmiyim acaba çalışma prensibi karakteristik egrisi sayısal olarak hiç bir şekilde bilgi bulamıyorum. Bu şekilde bilgilere ihtiyacım var türkçe anlatımlı videola anlayacagınız bu konu hakkında okulda ödev olarak bana verildi ve hiç bir bilgi bulamadım yardıcı olusanız sevinirim
 
aynı şekilde arkadaşlar gibi benimde slayta ihtiyacım var
 
Fırçasız dc. motorlar yalnızca tüketicidir,yani elektriği harcayıp mekanik dönme enerjisine(Kinetik enerjiye) çevirirler,jenaratörler gibi üretken değillerdir,yalnızca enerjiyi soğurur,tüketirler.

Brushless DC electric motor - Wikipedia, the free encyclopedia

Fırçasız olduklarından ömürleri de(Fırça aşınması değil,yalnız rulman veya kaymalı yatakları zamanla ki bu süre fırçalıya göre,fırça aşınması olmadığından dolayı daha fazladır.),fırçalı olanlardan daha uzundur.Devir sayıları daha yüksek tutulabilir,verimleri de, fırçalı olanlardan daha yüksektir.Pc,model uçak ve daha birçok yerde uygulanmaları,fırçalı olanlara göre olan, bu özel avantajları nedeniyle tercih edilir.

Bir diğer büyük avantajları ise; fırçadan çıkan kıvılcım olmadığından dolayı da, patlayıcı,yanıcı ortamlarda bir risk oluşturmazlar.Bu nedenle bu tür yerlerde emniyetle kullanılabilecek ideal yapıdadırlar.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,906
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst